Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
4.5.2023.
Predstavljen inovativni projekt METAVERSEMed i njegova primjena u medicini Galerija slika
IMG_5351-2.JPG IMG_5354-2.JPG IMG_5366-2.JPG IMG_5374.JPG IMG_5376.JPG IMG_5388.JPG IMG_5397_2.JPG IMG_5405.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 9

Inovativni projekt METAVERSEMed i njegova primjena u medicini predstavljen je u četvrtak 4. svibnja na Medicinskom fakultetu, uz nazočnost rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića i prorektora za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom prof. dr. sc. Zorana Đogaša, dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Antu Tonkića i prodekanica prof. dr. sc. Renate Pecotić i prof. dr. sc. Katarine Vukojević te brojnih drugih uzvanika.

Projekt METAVERSEMed predstavio je autor ovog projekta i platforme VanityX,  izv. prof. dr. sc. Ivan Zoraja sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te vlasnik i osnivač tvrtke "Zoraja Consulting".

- Pokazao sam softverska rješenja kako integrirati stvarnost i izračunate modele korištenjem specijalnih uređaja koji omogućavaju projiciranje slike izravno u oko, tako da osoba koja ima takav uređaj  može vidjeti stvarnost, u slučaju medicine to je pacijent, te njegove snimke pretvorene u 3D modele koje nazivamo hologrami tako da pacijent izgleda kao da je proziran – pojasnio je profesor Zoraja. Istaknuo je kako ovaj projekt radi sa Specijalnom bolnicom "Radiochirurgia Zagreb", čiji je ravnatelj prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med. ravnatelj specijalist opće kirurgije, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, koji se i javio putem videolinka te kazao nešto o mogućnostima, odnosno njegovim medicinskim aspektima primjene, u području edukacije, dijagnostike i kirurških zahvata.

Naime, uređaj  HoloLens projicira sliku izravno u rožnicu osobe koja ga ima na glavi, tako da ona vidi i pacijenta i njegove organe pretvorene u holograme izravno u njemu.

- Projekt METAVERSEMed je izrađen na platformi VanityX, tehnologiji koja omogućava miješanje različitih stvarnosti i može se primijeniti u različitim područjima. To je generalna platforma za 3D, koja nam služi da od brojki dobivamo slike, ona je softversko rješenje koje komunicira s uređajima, primjerice s magnetom, CT-om… - kazao je profesor Zoraja, istaknuvši i kako studenti na FESB-u u okviru njegovog predmeta 3D simulacije mogu vježbati na jednoj od inačica ove platforme nazvane VanityXS.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!