Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.1.2023.
Prijavite se na plaćenu jednogodišnju stručnu praksu u Europskom patentnom uredu i Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo

Ciljevi

 • Cilj 4
 • Cilj 17

Ima li boljeg načina za stjecanje radnog iskustva od jednogodišnjeg plaćenog pripravništva u međunarodnoj organizaciji?

Pan-European Seal je plaćeni program stručne prakse u trajanju od godinu dana za radna mjesta u Europskom patentnom uredu (EPO) i Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). Program nudi mladim ljudima, različitih struka, koji su netom završili studij mogućnost stjecanja vrijednog profesionalnog radnog iskustva u multikulturalnom okruženju u gradovima EU u kojim djeluju EPO (Munchen, Njemačka) i EUIPO (Alicante, Španjolska).

Ovisno o instituciji za koju se prijavljuju, studenti trebaju položiti online tečajeve koji uključuju osnove intelektualnog vlasništva i IT industrije, a koji će im olakšati proces prijave i biti dobar uvod u opis mogućih poslova. Uvjeti za prijavu su dostavljen životopis u Europass formatu na engleskom jeziku, minimalno jedna preporuka te dokaz o pristupanju obveznim online tečajevima.

Jednogodišnji program stručne prakse započet će u rujnu 2023., u sjedištu odabrane organizacije uz mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.000 do 2.000 EUR, ovisno o organizaciji (EPO ili EUIPO). Također, EPO ovoga puta nudi svojim kandidatima mogućnost produživanja stručne prakse uz rast mjesečne plaće nakon isteka jednogodišnjeg programa.

Prijave za zainteresirane studente sa Sveučilišta u Splitu otvorene su do 19. veljače 2023. Za prijavu je potrebno poslati iskaz interesa temeljem kojeg Sveučilište kreira listu nominiranih kandidata.

Iskaz interesa zajedno s popratnom dokumentacijom dostavlja se ispunjavanjem obrasca na linku: https://airtable.com/shrangZYMPlVwGz6Z.

Rang lista kandidata formirat će se sukladno dostavljenim dokumentima na sljedeći način:

 • Preporuka: 5 bodova po preporuci za 2 i više preporuka
 • Sudjelovanje na studentskim projektima: 5 bodova po projektu
 • Objavljeni znanstveni radovi ili kongresna priopćenja: 5 bodova po radu
 • Iskustvo volontiranja i studentskih poslova: za svaka 3 mjeseca 5 bodova

Nekoliko važnih informacija:

 • Kandidat mora najprije biti nominiran od strane Sveučilišta u Splitu na temelju iskaza interesa.
 • Nakon što Sveučilište objavi listu odabranih kandidata, svaki kandidat mora obaviti proceduru prijave na EPO-u ili EUIPO-u.
 • Kandidat ne može u isto vrijeme prijaviti stručnu praksu odnosno iskazati interes za obavljanje plaćene stručne prakse na EPO-u i EUIPO-u.
 • EPO i EUIPO imaju različite zahtjeve i rokove prijave.
 • Za prijavu nije neophodno radno iskustvo.
 • Na PES plaćeno pripravništvo mogu se prijaviti studenti na preddiplomskom, diplomskom ili doktorskom studiju uz uvjet da diplomiraju prije očekivanog početka stručne prakse.

Više o obveznim online tečajevima i pojedinim zahtjevima ureda te pojedinačnim rokovima prijave, pročitajte na službenim stranicama EPO-a i EUIPO-aDodatne informacije o programima i procesu prijave nalaze se u prezentacijama u nastavku članka.

Za sva pitanja možete se javiti Uredu za transfer tehnologije na mail: ivana.vuka@unist.hr ili na telefon: (021) 566 882.


EPO:  informativna brošura, opće smjernice za prijavu

EUIPO: informativna brošura, opće smjernice za prijavu

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!