Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.6.2022.
Promocija zbornika Galerija slika
22_06_06_simpozij-1.jpg 22_06_06_simpozij-2.jpg

Katoličko bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organiziraju promociju zbornika radova "Ivan Lukačić – kapelnik splitske katedrale", u utorak, 7. lipnja 2022. godine u 12 sati u splitskoj katedrali.

Motet Cantate Domino "Ivan Lukačić" izvest će učenici solo pjevanja Glazbene škole Josipa Hatza pod mentorstvom prof. Sanje Erceg Vrekalo. Nakon toga uslijedit će pozdravne riječi i predstavljanje zbornika od strane: prof. dr. sc. Ivane Tomić Ferić, doc. dr. sc. Radoslava Bužančića i doc. dr. sc. Mihaela Provića.

Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585. – Split, 20. rujna 1648.), bio je kapelnik splitske katedrale i gvardijan samostana Sv. Frane na obali gdje je i pokopan uz Marka Marulića. Lukačić je ranobarokni skladatelj koji je prije 400 godina (1620. – 2020.) u Veneciji tiskao svoju zbirku pjesama "Sacrae cantiones"  svoju jedinu sačuvanu zbirku skladbi, pronađenu u Jagiellonskoj biblioteci u Krakovu, Poljska.

Lukačićev točan datum rođenja nije poznat; 1587. kršten je u Šibeniku gdje se vjeruje da je rođen. Deset godina kasnije stupio je u franjevački red kada je prihvatio svoje redovničko ime Ivan. 1600. poslan je u Italiju gdje je studirao teologiju i glazbu. 1612. godine potpisao se kao baccalaureus, dok mu je 23. ožujka 1615. u Rimu dodijeljen stupanj magistra glazbe (magistar glazbe). 1614. sudjelovao je kao kapelnik na blagdanu Svetog Jeronima u crkvi Svetog Jeronima u Rimu.

Objavio svoju jedinu zbirku moteta Sacrae cantiones

U Šibenik se vratio 1618. godine, a dvije godine kasnije preselio se u Split, gdje je postao prior franjevačkog samostana, uz to što je bio ravnatelj glazbe u Katedrali, u kojoj je živio do svoje smrti. Iako je Lukačićev boravak u Italiji nedovoljno dokumentiran, njegov angažman u Splitu, i kao gvardijan i kao glazbenik, ostavio je popriličan zapis od prvorazredne važnosti za tadašnji glazbeni život u Dalmaciji.

Lukačić je 1620. objavio svoju jedinu zbirku moteta Sacrae cantiones. Prema naslovnoj stranici i posveti, Giacomo Finetti, u to vrijeme maestro di cappella pri crkvi dei Frari u Veneciji, predao ih je splitskom nadbiskupu. Tijekom Lukačićevog dugog boravka u Italiji vjerojatno je napisano ukupno 27 moteta. Karakteristične za njegove monodije su jasne melodijske linije i jednostavnost harmoničnog protoka. Među dvodijelnim motetima, Da pacem, Domine je iznimne virtuoznosti, dok trodijelni Domine, puer meus sadrži oratorijski dramski dijalog između Krista, pripovjedača i stotnika.

Napisan je na hrvatskom i engleskom jeziku

Početkom 17. stoljeća novi barokni stil već je prihvaćen u Dalmaciji, a Split, u kojem su djelovali skladatelji poput T. Cecchinija i M. Romana, bio je jedno od najvažnijih glazbenih središta. Lukačić je postigao finu sintezu ranobaroknog venecijanskog crkvenog stila i lokalnih osobina.

Dodajmo na kraju da je trodnevni Međunarodni znanstveno-umjetničkog simpozij "Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice" u povodu 400. obljetnice izdanja Lukačićeve zbirke "Sacrae cantiones" održan je još krajem 2020. godine u organizaciji Katoličko bogoslovnog fakulteta i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu. Odvijao se u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Zbornik je rezultat održanog znanstvenog-umjetničkog simpozija "Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice" (Split, 12.-14. studenoga 2020.) i napisan je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!