Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
1.6.2022.
Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u lipnju 2022.

Ciljevi

  • Cilj 11

Ove se godine navršava dvadeset pet godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.). Tu značajnu obljetnicu Akademija obilježava nizom događanja. U nastavku donosimo program za lipanj.

1. – 2. 6. 2022. / Dr. sc. Branka Kopecki i Slobodan Radosavljević: predavanja o doktorskom studiju u umjetničkom području na Université du Québec à Trois-Rivières (Kanada) i open-source programima za AV stvaralaštvo / PREDAVANJA

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, velika učionica u prizemlju (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja: 12 – 14 sati
Dodatne informacije: Dr. sc. Branka Kopecki i Slobodan Radosavljević, gostujući profesori s Université du Québec à Trois-Rivières (Kanada), održat će 1. i 2. lipnja 2022. godine četiri predavanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
1. lipnja 2022. (srijeda): "Doktorski studiji u umjetnosti: struktura studija, metodologijski i pedagoški pristupi u polju istraživačke kreacije" (Kopecki); "Interdisciplinarni pristup u okviru doktorskih studija u polju istraživačke kreacije: arhitektura i vizualna umjetnost" (Radosavljević)
2. lipnja 2022. godine (četvrtak): "Odnos teorije i prakticiranja u polju istraživačke kreacije na konkretnom primjeru doktorske teze koja implicira filozofiju i fotografiju" (Kopecki); "Umjetnost i tehnologija: open-source programi za audio-vizualnu kreaciju" (Radosavljevic).
Gostovanje kanadskih profesora na Umjetničkoj akademiji u Splitu – Odsjeku za slikarstvo realizira se kroz program akademske mobilnosti Erasmus+. Više informacija dostupno je ovdje.
Nositelj aktivnosti: doc. art. Vedran Perkov (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt-osoba: vedran.perkov@gmail.com

1. 6. 2022. / Promocija knjige – metodičkog priručnika O vježbanju osnovnih vrsta klavirske tehnike kroz Czernyeve etide op. 740 autorice Kosovke Čudine / PROMOCIJA KNJIGE

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, dvorana zgrade Odjela za glazbenu umjetnost (Fausta Vrančića 19)
Vrijeme održavanja: 18 – 19 sati
Dodatne informacije:Promocija metodičkog priručnika Kosovke Čudine, dugogodišnje vanjske suradnice Umjetničke akademije u Splitu u zvanju više predavačice, pod naslovom O vježbanju osnovnih vrsta klavirske tehnike kroz Czernyeve etide op. 740. Radi se o originalnom djelu, priručniku klavirske tehnike za nastavu metodičkih kolegija na visokoškolskim ustanovama, veoma korisnom za studente i profesore glazbenih akademija, učenike i nastavnike srednjih glazbenih škola te za sve pijaniste i pedagoge zainteresirane za navedenu problematiku.
Nositeljica aktivnosti: v. pred. K. Čudina, vanjska suradnica (Odsjek za glasovir)
Kontakt-osoba: kcudina@net.hr

1. 6. 2022. / Koncert studenata Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, Sveučilišna galerija (Ul. Ruđera Boškovića 31)
Vrijeme održavanja: Koncert počinje u 18 sati.
Dodatne informacije: Na koncertu će nastupiti studenti Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru (mentori: doc. art. Loris Grubišići i as. Luka Lovreković). Na programu su djela J. S. Bacha, J. Turina, J. Rodriga i A. Piazzole.
Nositeljica aktivnosti: doc. art. Loris Grubišić (Odsjek za gudačke instrumente i gitaru)
Kontakt-osoba: lorisgrubisic@gmail.com

3. 6. 2022. / Koncert studenata gitare Umjetničke akademije u Splitu / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, crkva sv. Frane (Trg Franje Tuđmana 1)
Vrijeme održavanja: 19.30 – 21 sat
Partnerska ustanova: Hrvatska glazbena mladež Split
Dodatne informacije: Na koncertu će nastupiti osmero studenata gitare, i to kao solisti te u sklopu komornih sastava. Koncert je namijenjen studentima i nastavnicima Umjetničke akademije u Splitu, učenicima i nastavnicima glazbenih škola te svim zaljubljenicima u glazbu i gitaru.
Nositelj aktivnosti: izv. prof. art. Maroje Brčić (Odsjek za gudačke instrumente i gitaru)
Kontakt-osoba: maroje.brcic@gmail.com

4. 6. 2022. / Koncert studenata solista s orkestrom HNK Split / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, amfiteatar Medicinskog fakulteta u Splitu (Šoltanska 2)
Vrijeme održavanja: Koncert počinje u 19.30.
Partnerske ustanove: Hrvatsko narodno kazalište Split, Medicinski fakultet u Splitu
Dodatne informacije: Svečani koncert studenata solista s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta Split godišnji je najveći koncertni događaj Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Na programu su djela Mozarta, Larssona, Mendelssohna, Rodriga, Schumanna i Skrjabina, a solistički nastupaju Lorena Dokša – klarinet, Filip Dujmović – saksofon, Vera Werkman – violina, Silvija Anić – klavir, Silvio Bilić – gitara i Bojan Pleše – klavir.
Nositelji aktivnosti: Nastavnici Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu
Kontakt-osoba: vesnapodrug8@gmail.com

6. 6. 2022. / Lucia Lukšić, Implicatus / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Splitska ribarnica (Ul. Obrov 5)
Vrijeme održavanja: 20 – 22 sata
Partnerska ustanova: Parkovi i nasadi Split
Dodatne informacije: Izložba Lucie Lukšić Implicatus magistarski je rad na diplomskom studiju Likovne kulture i likovne umjetnosti – specijalizaciji iz grafike (mentor: izv. prof. art. Edvin Dragičević). Izložba će poput svojevrsnog performansa ili akcije samo na par sati biti postavljena u jedinstvenom prostoru ribarnice (peškarije).
Umjetnica Lucia Lukšić u svojoj izložbi Implicatus ili "upleteni" poziva javnost na promišljanje. Grafičkom tehnikom kreira radove velikih dimenzija u obliku ptica koje obitavaju uz obalu i riba koje možemo pronaći u Jadranskome moru poput bucnja ili tune.
Radovi namijenjeni široj publici simbolički su postavljeni u prostor ribarnice poput "proizvoda" za prodaju, upozoravajući tako na eksploatatorski odnos društva prema moru ali i prirodi općenito.
Nositelj aktivnosti: izv. prof. art. Edvin Dragičević (Odsjek za likovnu kulturu i likovnu umjetnost)
Kontakt-osoba: edvin@umas.hr

6. 6. 2022. / S.O.S. Struka o struci: dr. sc. Maja Miše, "Arheometrija: Znanost u službi interpretacije prošlosti" / PREDAVANJE

Mjesto održavanja: Split, mulitmedijalna dvorana Sveučilišne knjižnice u Splitu (Ruđera Boškovića 31, sjeverni toranj)
Vrijeme održavanja: Predavanje počinje u 18 sati.
Dodatne informacije: Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu – specijalističko usmjerenje konzervacija-restauracija metala i arheološke baštine pokrenuo je ciklus predavanja "S.O.S. Struka o struci" s ciljem prezentiranja problematike brige o kulturnoj baštini kroz prizmu interdisciplinarnosti i slojevitosti konzervatorsko-restauratorske profesije. Četvrto predavanje u okviru ovog ciklusa održat će dr. sc. Maja Miše, znanstvena suradnica na McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge. Predavanje je naslovljeno "Arheometrija: Znanost u službi interpretacije prošlosti", a namijenjeno je studentima konzervacije-restauracije i povijesti umjetnosti, ali i profesionalnim konzervatorima-restauratorima, muzealcima, arheolozima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.
Nositelji aktivnosti: doc. art. dr. sc. Miona Miliša, v. pred. Filip Rogošić i izv. prof. art. dr. art. Mladen Čulić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)
Kontakt-osoba: mionamilisa@gmail.com

6. – 8. 6. 2022. / 6. Split Sax Weekend / FESTIVAL

Mjesto održavanja: Split, Hrvatski dom Split (Tončićeva ul. 1) i Umjetnička akademija u Splitu
Vrijeme održavanja: Program počinje svakoga dana u 10 sati.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Dodatne informacije: Kao treći dio ovogodišnjeg izdanja festivala Split Sax Weekend, klasa saksofona Umjetničke akademije u Splitu ugostit će Michaela Krenna, čuvenog austrijskog saksofonista, profesora na bečkom konzervatoriju MUK (Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien).
Nositelj aktivnosti: doc. art. Gordan Tudor (Odsjek za puhačke instrumente)
Kontakt-osoba: gtudorsax@gmail.com

8. – 29. 6. 2022. / Ivo Donelli, izložba akvarela Neretvanske konobe / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Metković, Gradsko kulturno središte Metković (Ul. Stjepana Radića 1)
Vrijeme održavanja: Izložba se otvara 8. lipnja 2022. u 20 sati.
Partnerska ustanova: Gradsko kulturno središte Metković
Dodatne informacije: Slikajući u tradiciji vrsnih akvarelista, Ivo Donelli predstavlja motive vezane uz područje Metkovića i njegove okolice. Njegovi najnoviji akvareli s motivima neretvanskih konoba se nadovezuju na niz zanimljivih prethodnih izložbi čija raznorodna tematika ipak ima jednu poveznicu, a to je posebna privrženost prema rodnom kraju koji je za Donellija nepresušni izvor slikarskog nadahnuća.
Nositelji aktivnosti: red. prof. art. Ivo Donelli (Odsjek za konzervaciju-restauraciju), uz suradnike v. pred. mr. sc. Barbaru Gaj (Odsjek za likovnu kulturu i likovnu umjetnost) i izv. prof. art. dr. art. Mladena Čulića (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)
Kontakt-osoba: culicmladen@gmail.com

10. – 11. 6. 2022. / Ana Čorić: "Mogućnosti razvoja profesionalnog identiteta glazbenika u suvremenom društvu" / PREDAVANJA I RADIONICA

Mjesto održavanja: Split, Hrvatski dom Split, Glazbeni salon Jakova Gotovca (Tončićeva ul. 1)
Vrijeme održavanja: 10. – 11. lipnja 2022.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Dodatne informacije: Alumni klub Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu organizira dvodnevnu stručnu edukaciju za alumne i studente navedenog odjela na temu "Mogućnosti razvoja profesionalnog identiteta glazbenika u suvremenom društvu". Edukaciju vodi Ana Čorić, predavačica na Odsjeku za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije u Zagrebu i doktorandica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cilj edukacije je predstaviti nove mogućnosti razvoja profesionalnog identiteta glazbenika u suvremenom društvu s naglaskom na proširenje njihovih glazbeno-pedagoških kompetencija u smjeru zalaganja u zajednici. Moduli edukacije: 1) Nove mogućnosti razvoja profesionalnog identiteta glazbenika; 2) "Community Music", "Musikvermittlung" i STEAM; 3) Glazba i rad s mladima (youth work).
Prijavu za sudjelovanje potrebno je poslati na e-mail adresu alumni.glazbeniodjel@gmail.com do 3. lipnja 2022. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime polaznika, zvanje i zanimanje, studijski program i godinu završetka studija (za alumne) / studijski program i godinu studija (za studente), ustanovu i mjesto zaposlenja te kontakt broj. Edukacija je besplatna, a provodit će se isključivo uživo. Polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.
Raspored predavanja:
Modul 1 – 10. lipnja (petak), 16.30 – 19.30
Modul 2 – 11. lipnja (subota), 9 sati – 10.30
Modul 3 – 11. lipnja (subota), 10.30 – 12 sati
Nositeljica aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju)
Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

14. – 25. 6. 2022. / Produkcija 2022. Izložba Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu / IZLOŽBA

Mjesto održavanja: Split, Multimedijalni kulturni centar / Dom mladih (Savska bb)
Vrijeme održavanja: Otvorenje izložbe je 14. lipnja 2019. (utorak) u 20 sati. Izložba će biti otvorena do 25. lipnja 2022., svakim danom osim nedjelje i praznika od 17 do 21 sat. Ulaz je slobodan.
Partnerska ustanova: Multimedijalni kulturni centar
Dodatne informacije: Završna izložba Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu pod nazivom Produkcija 2022. predstavlja radove studenata preddiplomskog i diplomskog studija koji su realizirani kroz različite praktične kolegije nastavnog programa u akademskoj godini 2021./2022. Izložba daje uvid u recentnu studentsku produkciju Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu koji njeguje podržavanje pojedinačnih i raznorodnih umjetničkih pristupa i interesa, kao i u obaviještenost o dominantnim, ali i o novijim teorijskim obzorima u području vizualne kulture, pritom ne gubeći iz vida likovnost kao temelj umjetničkog stvaranja. Cilj redovitih prezentacija studentskih radova u konkretnom galerijskom prostoru je stjecanje značajnog iskustva prolaskom kroz sam proces realizacije izložbe te njihovo suočavanje s kritičkim pogledom javnosti.
Nositelj aktivnosti: red. prof. art. (T) Viktor Popović (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt-osoba: viktor.popovic@umas.hr

14. 6. 2022. / Koncert studenata Odsjeka za glasovir / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, dvorana Odjela za glazbenu umjetnost (Fausta Vrančića 19)
Vrijeme održavanja: Koncert počinje u 18 sati.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Dodatne informacije: Nastupit će studenti glavnog predmeta – klavira u klasama profesorica Jadranke Garin, Vesne Podrug Kossjanenko i Olge Cinkoburove.
Nositeljica aktivnosti: doc. art. Jadranka Garin (Odsjek za glasovir)
Kontakt-osoba: jadranka.garin@gmail.com

28. 6. 2022. / Koncert studenata kolegija Osnove orguljaštva / KONCERT

Mjesto održavanja: Split, konkatedrala sv. Petra apostola (Stepinčeva 1)
Vrijeme održavanja: Koncert počinje u 20 sati.
Partnerska ustanova: Konkatedrala sv. Petra apostola
Dodatne informacije: Studenti kolegija Osnove orguljaštva izvest će orguljski koncert prigodom proslave župnoga blagdana s djelima domaćih i svjetskih autora iz vremena baroka i klasicizma. Koncert je namijenjen župljanima Župe sv. Petra ap., studentima Umjetničke akademije u Splitu, učenicima glazbenih škola i kulturnoj javnosti.
Nositelji aktivnosti: doc. art. Ivan Božičević – nositelj kolegija, univ. spec. mus. Mirko Jankov, asistent – izvođač kolegija (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)
Kontakt-osoba: mirjan83@gmail.com

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!