Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.10.2022.
Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u listopadu 2022.

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11

Ove se godine navršava dvadeset pet godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.). Tu značajnu obljetnicu Akademija obilježava nizom događanja. U nastavku donosimo program za listopad:

6.10. Promocija zbirke skladbi Vlade Sunka: "Capriccio cromatico"

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split, Tončićeva 2

Vrijeme održavanja: četvrtak, 6. listopada 2022.

Dodatne informacije: "Sanctus play Capriccio cromatico promocija je zbirke skladbi za mandolinske komorne sastave i orkestre prof. Vlade Sunka.

Velika volja vrsnog kompozitora i ambicija orkestra koji je rastao sa svakom novom skladbom uvelike je odredila smjer u kojem se razvija mandolinski repertoar na međunarodnoj sceni, a jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog izričaja postao je zvučni potpis mandolinskog orkestra Sanctus Domnio među ljubiteljima mandoline diljem Europe."

Nositelji aktivnosti: Hrvatski dom Split, Gradski mandolinski orkestra Sanctus Domnio

Kontakt osoba: Ivana Kenk Kalebić, e-mail: ivana.kenk@gmail.com

 

7.10. - 21.10. 2022. Izložba studentskih radova "kARTografija"

Mjesto održavanja: galeriji CTRL+Z, Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: otvaranje izložbe petak 7. listopada 2022. u 19 sati

Dodatne informacije: Na izložbi  ''kARTografija'' predstavljen je odabir studentskih radova nastalih pod mentorstvom dr. sc. Jelene Zanchi.

Biti će izloženi kartografski prikazi realizirani kroz godine na predmetima  Primijenjeno crtanje,  Informacijski dizajn i Vizualne kounikacije i prostor.

Otvorenje je u galeriji CTRL+Z u Zagrebačkoj 3 u petak 7. listopada 2022. u 19 sati, a izložba se može pogledati do petka 21. listopada 2022. radnim danom od 10 do 19 sati.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu

Kontakt osoba: Jelena Zanchi, e-mail: zanchi.jelena@gmail.com

 

Datum održavanja aktivnosti: 9.10.2022.

Naslov aktivnosti: Citizen science; Razvoj podvodne arheologije i ronjenja u Splitu

Vrsta aktivnosti: predavanje

Mjesto održavanja: Podvodno istraživački klub Mornar

Vrijeme održavanja: 9.30h

Dodatne informacije:  Javno predavanje koje popularizira znanstveno ronjenje u suradnji s NGOma, odnosno ronilačkim klubovima. Nakon predavanja svi zainteresirani građeni će imati priliku napraviti probne zarone uz stručnu pomoć kvalificiranih ronioca iz ronilačkog kluba Mornar.

Partnerska ustanova: Podvodno istraživački klub Mornar

Nositelji aktivnosti: Tea Katunarić Kirjakov, Likovna kultura i likovna umjetnost

Kontakt-osoba: teakatunaric@gmail.com

 

Datum održavanja aktivnosti: 10.10. 2022.

Naslov aktivnosti: Radionica i predavanje profesora Boštjana Botasa Kende (ALUO, Ljubljana)

Vrsta aktivnosti: predavanje i radionica

Mjesto održavanja: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: 14.00

Dodatne informacije:

Na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 10. do 15. listopada, gostujući ERAMUS+ profesor s Akademije likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani Boštjan Botas Kenda, voditi će radionicu pod nazivom "Javno i privatno". Kolega Kenda će održati i otvoreno uvodno predavanje u Zagrebačkoj 3 u ponedjeljak 10. listopada u 14.00.

Radionica će metodom istraživanja specifičnih situacija u svakodnevnom životu oblikovati proces usmjeren na stvaranje okruženja koje je senzibilno na blizinu (proksemiku) i pripadnu ljudsku interakcija. Kroz jezik vizualnih komunikacija povezati će se kompleksnost knjige i elemenata signalizacije/usmjeravanja.

Partnerska ustanova: Akademija likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani

Nositelji aktivnosti: izv. prof. Ivica Mitrović (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija)

Kontakt-osoba: ivica@umas.hr

 

Datum održavanja aktivnosti: 11. 10. 2022.

Naslov aktivnosti: Predavanje / Konzultacije sa studentima

Vrsta aktivnosti: Gostujuće Predavanje

Mjesto održavanja:Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek DVK, Zagrebačka 3, 21000 Split

Vrijeme održavanja: 18 h

Dodatne informacije:  Gostujuće predavanje - Indra Kupferschmid s temom "Choosing Fonts" (Odabir pisama)

Indra Kupferschmid je profesorica na Visokoj školi za likovne umjetnosti Saar pri Umjetničkom fakultetu u Saarbrückenu u Njemačkoj. Potaknuta knjigama tipografskih specimena, Indra je 24 sata dnevno zaokupljena slovima i svim njihovim mogućim inkarnacijama — fontovima za web, bitmap fontovima, starim fontovima, poviješću tipografije, istraživanjem, DIN odborima, dizajnom i kombinacijama svega navedenog. Indra je koautorica publikacije Helvetica Forever u izdanju Lars Müller Publishers kao i drugih knjiga tipografskih referenci. Konzultantica je za tipografsku i dizajnersku industriju i sve one kojima je potrebna pomoć u odabiru fonta, piše za časopise, knjige, web stranice, a uz to žonglira i svojim malim i ultra-velikim pothvatima.

Nositelji aktivnosti: DVK Odsjek

Kontakt-osoba: Ivica Mitrović, ivicajr@umas.hr

 

Datum održavanja aktivnosti: 11.10.2022-1.2.2023

Naslov aktivnosti: Kud'plovi ovaj brod?

Vrsta aktivnosti:  izložba

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zadru, Trg opatice Čike 1, Zadar

Vrijeme održavanja: Izložba se otvara u 20 sati.

Dodatne informacije: 

Na izložbi "Kud' plovi ovaj brod?" predstavljeni su nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju, te proces konzervacije-restauracije keramičkog materijala koji je nekoć bio teret potopljenog broda.  Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi  s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim nalazima izvodili su studenti Odsjeka za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom doc. art. dr. sc. Mione Miliše, , i doc. art. Filipa Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta od 2018. do 2021. god.  Autori izložbe i likovnog postava su doc. art Filip Rogošić i doc. art. dr. sc. Miona Miliša.

Partnerska ustanova:

Odjel za arheologiju, Sveučilište u Zadru i Arheološki muzej u Zadru.

Nositelji aktivnosti:

doc. art. dr. sc. Miona Miliša doc. art Filip Rogošić  / Odsjek za konzervaciju-restauraciju

Kontakt-osoba: mionamilisa@gmail.com, filiprogosic12@gmail.com

 

Datum održavanja aktivnosti: 29. listopada 2022.

Naslov aktivnosti: Predstavljanje monografije "Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Postirima", autora Vinicija B. Lupisa i Branka Matulića

Vrsta aktivnosti: promocija knjige

Mjesto održavanja: Postira, župna crkva sv. Ivana Krstitelja

Vrijeme održavanja: 19.00 sati

Dodatne informacije:  U okviru višednevnih aktivnosti proslave suzaštitnika župe Postira, sv. Justa, održat će se i promocija monografije "Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Postirima". Autori monografije su Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik, voditelj Područnog centra Dubrovnik instituta Ivo Pilar i red. prof. dr. sc. Branko Matulić sa Umjetničke akademije u Splitu. Izdavač monografije je Župni ured sv. Ivana Krstitelja Postira. Monografiju će predstaviti izv. prof. dr. sc. Josip Dukić sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, Joško Bracanović, kustos Muzeja hvarske baštine u Hvaru, don Ivica Huljev, župnik župe sv. Jeronima Pučišća, don Jure Martinić, , župnik župe sv. Ivana Krstitelja Postira kao i sami autori.

Partnerska ustanova: Župni ured župe sv. Ivana Krstitelja Postira

Nositelji aktivnosti: prof. dr. sc. Branko Matulić (Odsjek konzervacije i restauracije)

Kontakt-osoba: bmatulic@umas.hr

 

Datum održavanja aktivnosti: srijeda 26.10.2022.

Naslov aktivnosti:  Theory of Score Cinema / Laurent Van Lancker

Vrsta aktivnosti: predavanje

Mjesto održavanja: Kino Umas – Tvrđava Gripe

Vrijeme održavanja: 17:00

Dodatne informacije:  Predavanje Laurent Van Lancker-a o specifičnostima Score Cinema sa analizom filmova Yvonne Rainer, Lars Von Triera, Robert-a Kramera i Laurent Van Lancker-a.

Partnerska ustanova: INSAS, Bruxelles, Belgija

Nositelji aktivnosti: Prof. Slobodan Jokić (Odsjek Film i Video)

Kontakt-osoba: danoki@xs4all.nl

 

Datum održavanja aktivnosti: 21. listopada — 13. studenog 2022.

Naslov aktivnosti: SouthWest — NorthEast

Vrsta aktivnosti: izložba

Mjesto održavanja: Galerija Exhibition Laboratory, Akademija likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, Finska

Vrijeme održavanja: 21. listopada 2022. u 19:00 sati (EET)

Dodatne informacije:  Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za Slikarstvo u galeriji Exhibition Laboratory na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj. Selektori izložbe su dr. sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. sa Odsjeka za film i video te Viktor Popović, red. prof. art. (T) i Neli Ružić, doc. art. sa Odsjeka za slikarstvo. Organizatori izložbe su Likovni odjel UMAS-a i udruga "Kazimir" koju predstavlja Ivan Perić, diplomirani sociolog i magistar filmske umjetnosti. Na izložbi će se predstaviti radovi studenata preddiplomskog studija Odsjeka za film i video: Vanessa Barač, Lora Cukrov, Gabrijela Kajdiž, Jure Knezović, Ivan Trpimir Lozić, Josip Maleš, Marija Mratinić, Jadran Parunov, Luna J. Stamenković; studenti diplomskog studija Odsjeka za film i video: Lucija Bosančić, Luka Eterović, Klarisa Stanisavljević, Lucija Vrkić; studenti diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo: Marija Bebić, Tihana Felić, Mihael Frančić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Anna Perlain, Marija Ana Rnjak; diplomanti Odsjeka za slikarstvo: Davor Drčelić, Ana Heski, Mak Hubjer, Ivo Mateljak, Mia Minigo, Marija Petrović, Ivona Pupačić (trenutno studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost), Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić. Ovom izložbom studentskih radova namjera je predstaviti raznolikost i kreativni doseg naših studenata kroz suvremeni pristup umjetničkom stvaralaštu, raznolikost i intrigantnost u pristupu tematskom sadržaju i inventivnu uporabu likovnih tehnika i medija. U procesu postavljanja i na otvaranju izložbe 21. listopada u Helsinkiju sudjelovat će deset naših studenata: Marija Bebić, Lora Cukrov, Tihana Felić, Mihael Frančić, Luka Jukić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Marija Mratinić, Ivona Pupačić i Lucija Vrkić uz troje gore spomenutih profesora. Izložba ostaje otvorena do 13. studenog 2022. godine.

Partnerska ustanova: Akademija likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, Finska

Nositelji aktivnosti: dr.sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. (Odsjek za film i video); Viktor Popović, red. prof. art. (T) (Odsjek za slikarstvo)

Kontakt-osoba: vlzrn@yahoo.com; viktor.popovich@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!