Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.6.2024.
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 17
Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split. TREC ekspediciju predvodi Europski laboratorij za molekularnu biologiju (EMBL) zajedno sa Zakladom Tara Ocean, konzorcijem Tara OceanS i Europskim centrom za biologiju mora (EMBRC). Okuplja više od 150 istraživačkih timova iz više od 70 institucija iz 21 države. U Hrvatskoj će ekspediciju obavljati uz prisutnost znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, koji je lokalni partner ekspedicije TREC.

Kako bi približili svoja istraživanja široj publici tijekom boravka ekspedicije u Splitu u razdoblju od 10. do 14. lipnja bit će organiziran bogat program za građane te za znanstvenike/studente. Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, zajedno s europskim kolegama, organizirat će igre i radionice za najmlađe te predavanja kojima će se zainteresirana javnost upoznati s raznim temama vezanim za morski ekosustav i samu TREC ekspediciju.

Obalna područja su pod izravnim utjecajem ljudskih aktivnosti. Razne vrste onečišćenja imaju nesagledive posljedice na zdravlje obalnog ekosustava. Unatoč desetljećima znanstvenih istraživanja, još uvijek postoje mnoga neodgovorena, ali važna pitanja, posebno o utjecaju ljudske aktivnosti na biološku raznolikost na mikro razini ali i o molekularnim mehanizmima uključenim u povratne informacije organizam-okoliš.

Međunarodna znanstvena ekspedicija ‘Traversing European Coastlines’ (TREC), započeta je u ožujku 2023. Prvi dio ekspedicije bio je fokusiran na europsku obala duž Atlantika, Baltičkog i Sjevernog mora. Tijekom 2024. godine ekspedicija se preselila na obale Sredozemnog mora i stiže u Hrvatsku.

 Više na: https://galijula.izor.hr/prva-europska-znanstvena-ekspedicija-proucavanja-utjecaja-covjeka-na-priobalna-podrucja-stize-u-split/

 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!