Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
9.5.2022.
Prvi međunarodni Erasmus + International Week u organizaciji Sveučilišnog Odjela za stručne studije

Ciljevi

  • Cilj 4

Prvi međunarodni Erasmus + International Week u organizaciji Sveučilišnog Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu održan je od 2. do 6. svibnja. Događaj je okupio 29 sudionika iz 10 zemalja: Argentine, Bugarske, Češke, Francuske, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske te nastavno i nenastavno osoblje domaćina, Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

Sudionici su bili prijavljeni na Erasmus + programe mobilnosti i to njih 13 na program podučavanja te 16 na program osposobljavanja. Aktivnosti podučavanja održane su tijekom tjedna u dogovoru s nastavnicima domaćinima, a svi su sudionici sudjelovali u službenom programu te organiziranim društvenim aktivnostima.

Službeni program International Week-a započeo je u ponedjeljak uvodnim pozdravima Ane Ćosić, voditeljice Odjela za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Splitu te potom i pozdravnim govorom, s predstavljanjem ustanove domaćina, dr.sc. Gorana Ćorluke, zamjenika pročelnika za nastavu i međunarodnu suradnju.

Nakon početnog kratkog predstavljanja svih sudionika, kojim je koordinirala kolegica Mia Vatavuk, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišnog odjela, Erasmus studenti su održali zanimljive prezentacije naziva "Croatia and Croatians in the eyes of a foreigner" pod vodstvom mr.sc. Anite Krolo Crvelin. Posebno je zanimljiv i duhovit bio kratki tečaj hrvatskog jezika, "Croatian Language crash course" kojeg je uspješno održala dr.sc. Silvana Tokić.

Službeni program drugog dana započeo je predstavljanjem ustanova sudionika IW-a te popratne razmjene primjera dobre prakse, s naglaskom na organizaciju studentske prakse i mogućnosti ulaženja u svijet rada. Bio je to dobar uvod u okrugli stol naziva "The future of the labour market - Higher Education Challenges and Perspectives" koji je moderirao dr.sc. Goran Ćorluka. Sudionici su podijelili svoja razmišljanja o situaciji u njihovim državama, odnosno na njihovim institucijama. Koji je potreban omjer teoretskih znanja i praktičnih vještina koje studenti moraju imati potreban za buduće poslove na tržištu rada, prate li visokoškolske ustanove trendove na tržištu rada i prilagođavaju li svoje programe potrebama istih, neka su od pitanja o kojima se diskutiralo. Sudionici su iznijeli argumentirana stajališta iz vlastitog iskustva i time obogatili raspravu.

Program drugog dana završio je predstavljanjem projekata i aktivnosti vezanih za razvoj studentskih karijera. Projekt "Unaprjeđenje i provedba stručne prakse na Sveučilišnom odjelu za stručne studije" https://strucnapraksa.oss.unist.hr/ je predstavio dr.sc. Marko Vukšić, a rad Ureda za razvoj studentskih karijera predstavila je Antonija Peroš, voditeljica Ureda.

Radni dio dana završio je vođenim razgledavanjem laboratorija Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Program trećeg dana bio je rezerviran za upoznavanje s kulturnom i arhitektonskom baštinom grada Splita, vođenom turom kroz staru gradsku jezgru. S ponosom ističemo da je voditeljica ture bila Danijela Klišanin, studentica Menadžmenta i trgovinskog poslovanja pri Sveučilišnom Odjelu za stručne studije, koja je osim stručnog znanja podijelila i iskustvo studiranja na našoj ustanovi.

Grupni program IW nastavio se u četvrtak, diseminacijom Erasmus iskustava odlaznog osoblja u proteklih nekoliko godina. Sudionici su imali prilike čuti o partnerskim ustanovama Sveučilišnog odjela za stručne studije, programima koja nude te mogućnostima mobilnosti. Radni dio programa završio je evaluacijom provedenih aktivnosti i raspravom o mogućnostima buduće suradnje. Aktivnost je osmišljena i vođena od strane kolegica Nade Roguljić, prof. i dr. sc. Danijele Perkušić Malkoč. Provedena je anketa među sudionicima i predstavljeni su njeni rezultati.

Kao zaključak može se navesti da sudionici smatraju da je IW doprinio prvenstveno u stvaranju mreže kontakata (networking), razmjeni iskustava dobre prakse, stvaranju mogućnosti poslovne suradnje te upoznavanju s lokalnom kulturom i običajima. Odjel posebno ističe vrlo visoko zadovoljstvo sudionika kako organizacijom IW-a tako i profesionalnim sadržajima i ponuđenim društvenim aktivnostima. Jednoglasno je mišljenje da je postignut dobar balans između radnog, formalnog i neformalnog dijela IW-a. Mnogi od njih vide i mogućnost buduće suradnje sa Sveučilišnim Odjelom za Stručne Studije kroz različite modalitete.

Završni govor je održao  i uputio zahvalu svim sudionicima kao i organizatorima International Week-a pročelnik Odjela dr.sc. Petar Pepur  izrazivši  iznimno zadovoljstvo svim aspektima događanja i iskazao želju da ovaj događaj postane tradicionalan. Potom je uslijedila završna svečanost dodijele certifikata svim sudionicima. U četvrtak navečer u organizaciji Studentskog restorana na Kampusu održana je gala večera koja je prošla u opuštenom ozračju i samo produbila veze nastale tijekom radnog dijela tjedna.

Petak je u programu ostao rezerviran za individualne posjete pojedinim sastavnicama Sveučilišta kao i održavanju gostujuće nastave.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!