Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
18.10.2022.
Radionica kreativnog videa za djecu u okviru 3. izdanja Split videoart festivala

3. izdanje Split videoart festivala, koji će se održati od 21. do 26. listopada, posvećeno je antiratnim porukama. Izložba video radova sastoji se od 16 međunarodnih video radova iz programa platforme Antiwarcoalition.art (Međunarodna koalicija kulturnih radnika protiv rata u Ukrajini). Među ostalim, u programu se nalazi i ciklus koje potpisuju autori Alex Faoro i Helena Deda (SAD/Kosovo) pod naslovom "I Would Have Freed Myself", a riječ je o djelima temeljenim na materijalima i osobnim iskustvima autorice o ratu na Kosovu 1998. Izložba ima za cilj poslati univerzalnu antiratnu poruku i fokusirati se na jezik videa kao medija, pružajući širi pogled na mogućnosti jezika video umjetnosti. Popratni program festivala uključuje predavanja i radionice za osnovnoškolske i srednjoškolske uzraste te studente.

Detaljan program Festivala pogledajte na poveznici: https://splitvideoart.wixsite.com/splitvideoart/programme-2021

U okviru Festivala od 22. do 29. listopada u Sveučilišnoj galeriji na Kampusu održat će se radionica kreativnog videa, za djecu od 12 do 14 godina.

Broj polaznika radionice je ograničen, a prijave se primaju na mail sveucilisna.galerija@unist.hr, do 21. listopada u 12 sati.

Voditelj radionice je Bruno Pavić.

Radionica kreativnog videa kombinira teoretski dio i praktični dio. Kroz kratki teoretski dio cilj je djecu upoznati s osnovama filmskog jezika, kako bi promišljeno mogli snimati i razmišljati kroz osnovne filmske planove. Zatim slijedi upoznavanje različitih oblika video radova, kako bi polaznici dobili uvid i motivaciju u raznovrsne mogućnosti stvaranja vlastitih priča i audiovizualnih ekspresija. Slijedeći korak je upoznavanje s tehnikom koja je potrebna za snimanje i finalizaciju radova, u što spada upoznavanje vlastite kamere kao osnovnog kreativnog alata, njezinih prednosti i mana. Nakon toga potrebno je upoznati način tretiranja snimljenog materijala – prebacivanje i montiranje istog u programu za video montažu, te finalizaciju rada.

Nakon teoretskog uvoda u filmsku pismenost i video stvaralaštvo polaznici će biti podijeljeni u grupe. Grupama će biti ponuđena lista tema, a svaka grupa će izabrati temu koju će obraditi. Nakon što su izabrali temu, članovi svake grupe međusobno će razgovarati o ideji/priči koju bi mogli zajednički snimiti, a nakon toga će se o temama diskutirati ispred svih polaznika, te uz mentorsku podršku i sugestije razgovarati o izvedbi istih.

Polaznici će imati 4 dana za snimanje radova, uz online mentorsku podršku i raspoloživost prema potrebi, a zatim će dva dana biti rezervirana za montiranje radova po grupama.

Posljednji dan radionice namijenjen je prezentaciji radova i diskusiji.

PROGRAM RADIONICE

SUBOTA 22.10.

09:00 – 09:30 Uvodno predavanje: Osnove filmskog jezika (Literatura: "Uvod u filmski jezik", Agencija za elektroničke medije)

09:30 – 10:00 Što je kreativni video rad? Primjeri raznolikih video radova snimljenih mobitelima

10:00 – 11:00 Upoznavanje s tehnikom – mobiteli, program za video montažu

11:00 – 12:00 Podjela polaznika u grupe (5 grupa po 3 polaznika), odabir teme, razgovori o temama među članovima grupa

12:00 – 13:00 Zajednička diskusija o idejama uz mentorske naputke/sugestije

NEDJELJA 23.10 – SRIJEDA 26.10.

Snimanje video radova, uz online dostupnost mentora za savjete (termini po dogovoru)

ČETVRTAK 27.10.

Montaža video radova po skupinama

17:00 – 18:00 Grupa 1

18:00 – 19:00 Grupa 2

19:00-20:00 Grupa 3

PETAK 28.10.

Montaža video radova po skupinama

17:00 – 18:00 Grupa 4

18:00 – 19:00 Grupa 5

SUBOTA 29.10.

10:00 Prezentacija video radova, diskusija

*NAPOMENA:

Polaznici moraju imati mobitele s kamerom, punjačem i USB kabelom te notes i olovku za bilješke.

O RADIONICI

Živimo u svijetu digitalnih tehnologija bez kojih su svi oblici ljudskih aktivnosti gotovo u potpunosti nezamislivi, bilo da se radi o poslu, obrazovanju, komunikaciji ili razonodi. Većina ljudi zapravo konzumira tehnološke usluge i prozvode kroz automatizirano prihvaćanje nekih globalnih standarda , koristeći određene tehničke naprave koje postaju dio njihovog načina života i koja im život čini jednostavnijim. Tako je danas potpuno normalno posjedovati pametni telefon umjesto mobitela na tipke, jer u jednoj napravi imamo sve – komunikacijske alate, internet, kameru, filmove, glazbu itd. Također, dob u kojoj djeca počinju dolaziti u doticaj s računalima i posjedovati mobitele sve je manja. Vrlo brzo počinju biti izloženi ekranima i zapravo postaju konzumenti ctanih filmova, igrica i svih ostalih interaktivnih alata koje mogu pronaći na svojim pametnim telefonima, ukoliko ih posjeduju. Sve to utječe na njihov način razmišljanja, percepciju, komunikaciju i stil života. Ipak, pretjerano konzumiranje bez sposobnosti ovladavanja nad onime što konzumiramo može dovesti do otuđivanja ili pak zamiranja nekih sposobnosti. Jedna od tih sposobnosti je i kreativnost, kao i sve ono što ide uz nju - percepcija, promatranje i doživljavanje svijeta oko sebe.

Danas vjerojatno ne postoji mobitel bez ugrađene video kamere. Ova naprava se nalazi u svačijem džepu i za razliku od još ne tako davnih vremena omogućuje nam bezgranično dokumentiranje stvarnosti oko nas, te brzo dijeljenje iste. Kameru najčešće koristimo za selfije ili "cool" fotografije, no ona također može biti i alat za kreativno izražavanje, baš kao što su to olovka, kist ili glazbeni instrument. Bez obzira na to u kojoj dobi djeca prvi put dođu u posjed mobilnog telefona, ukoliko nauče da u rukama drže kreativni alat umjesto konzumerističke naprave i tim alatom nauče promišljeno ovladavati, vrlo je izvjesno da će se kod njih razviti zdrav osjećaj za opservaciju svijeta. Umjesto da svijet doživljavaju isključivo kroz maleni ekran pametnog telefona upijajući nametnute estetike i umjetnu stvarnost, stvarni svijet i život koji doživljavaju oko sebe moći će bilježiti kamerom, stvarajući svoju vlastitu estetiku. Također mogu razviti osjećaj za vizualno promišljanje koje im u vrlo ranoj fazi života možda može otvoriti i perspektivu aktivnog bavljenja nekim od oblika audiovizualnih umjetnosti (film, video, fotografija, novi mediji itd.).

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!