Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
27.2.2024.
Radionica „Medicina pred izazovima infodemije: u potrazi za točnim informacijama“ Galerija slika
IMG_5019.JPG IMG_5034.JPG IMG_5038.JPG IMG_5040.JPG IMG_5041.JPG IMG_5049.JPG IMG_5055.JPG IMG_5065.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17
Radionica „Medicina pred izazovima infodemije: u potrazi za točnim informacijama“ održana je u utorak, 27. veljače, na Medicinskom fakultetu za studente ove ustanove, kao i za studente prijediplomskog samostalnog studija Komunikacija i mediji s voditeljicom prof. dr. sc. Viktorijom Car.
Ova edukacija je dio aktivnosti u okviru projekta „Provjera točnosti informacija o zdravlju“, vrijednosti  198.824,95 €, kojeg financira Europska unija - „NextGenerationEU”, u sklopu mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“ (referentni broj: NPOO C1.1.1. R6-I2), čiji su nositelji Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije.

Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Tina Poklepović Peričić (MEFST), a nositelj je Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet s partnerima Kliničkim bolničkim centrom Split, Sredozemnim institutom za istraživanje života i Hrvatskom udrugom sveučilišnih žena. Projekt ima za cilj unapređenje postojećih procedura i metodologije provjere točnosti informacija; uspostavu nove platforme na kojoj će se objavljivati provjerene informacije s područja zdravlja i medicine; a također i edukaciju medijskih djelatnika i studenata novinarstva i komunikacija.

Doc. Poklepović Perićić je u sklopu edukacije održala predavanje „ Kako donijeti informirane odluke o zdravlju?“, dr. sc. Danira Matijaca, Srtedišnja medicinska knjižnica pri MEFST-u „Informacijski poremećaji u virtualnoj sferi: trendovi i suzbijanje“, Miro Vuković, Centar za medicinu temeljenu na dokazima pri MEFST-u je govorio na temu „Gdje tražimo znanje?“, a Luka Ursić, Centar za medicinu temeljenu na dokazima pri MEFST-u „Kriza ponovljivosti u znanosti - što znači kada se istraživanja ne mogu ponoviti?“.

Pandemija virusa COVID-19 dovela je do širenja brojnih dezinformacija (što obuhvaća dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti), zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godine, uz pandemiju, proglasila i infodemiju.
Istraživanje „Infodemics and health misinformation — a systematic review of reviews“ pokazalo je da se za vrijeme infodemije količina zdravstvenih dezinformacija na promatranim društvenim mrežama (Twitter, Facebook, YouTube, Instagram) kretala između 0,2 % i 28,8 %, što ukazuje na postojanje problem dostupnosti neprovjerenih informacija u javnom prostoru. sve više prisutne reklame i objave koje promoviraju različite proizvode s izraženim ljekovitim djelovanjem i pristupačnom cijenom, a koji potiču imunitet ili doprinose bržem mršavljenju. Međutim, većina takvih proizvoda nije klinički testirana, nisu registrirani kao lijekovi i medicinski proizvodi zbog čega se ne bi smjeli reklamirati s medicinskim implikacijama. Česte su dezinfomacije o antibioticima zbog čega ih mnogi neracionalno i pogrešno upotrebljavaju ili se samoliječe bez prethodne konzultacije s liječnikom. 
Navedeno je bio jedan od razloga pokretanja Centra za medicinu utemeljenu na dokazima (Centar) 2018. g. u sklopu MEFST-a koji djeluje i kao provjeravatelj točnosti informacija o zdravlju. U radu Centra sudjeluju znanstvenici i nastavnici s Katedre istraživanja u biomedicini i zdravstvu, Katedre za medicinsku humanistiku i Hrvatskog Cochranea, u kontinuiranu suradnju s Odjelom za znanstveni rad KBC-a Split i MEFST-ovim Uredom za znanost. U rad Centra aktivno su uključeni i studenti kako bi stekli znanja i vještine u medicini utemeljenoj na dokazima te se bolje premili za profesionalni rad nakon završetka obrazovanja.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!