Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
1.12.2021.
Radionice, promocije, predavanja, izložbe, predstave u programu manifestacije Advent na Filozofskom

Filozofski fakultet u Splitu prvi put organizira manifestaciju Advent na Filozofskom, koja će se održati od srijede, 1. prosinca do četvrtka, 23. prosinca ove godine. Iako su studenti i zaposlenici Fakulteta i ranijih godina organizirali kreativne radionice izrade božićnih ukrasa i humanitarnu prodajnu izložbu u adventsko vrijeme, ove godine Fakultet je proširio aktivnosti koje su rezultirale bogatim i raznovrsnim programom u kojem zajedno sudjeluju zaposlenici, vanjski suradnici, studenti i njihovi gosti.

Program započinje radionicom za studente u organizaciji Centra za savjetovanje studenata pod nazivom "Mogu sam, ali ljepše je zajedno" i nastavlja se nizom aktivnosti koje su u sinergiji osmislili nastavnici i studenti Fakulteta. Tako će posjetitelji moći poslušati predavanja naših studenata s filoloških odsjeka o adventskim običajima u Hrvatskoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD koja su na programu 20. i 21. prosinca ili sudjelovati na mini-panelu "Blagdan Božića: između tradicije i konzumerizma" u organizaciji Udruge Imaginacija i nastavnica Odsjeka za sociologiju 17. prosinca u 17 sati.

Okrugli stol vrlo aktualne teme "Tko su naši drugi i drugačiji?" organiziraju kolege s Odsjeka za filozofiju i učiteljskog studija koji će se održati 8. prosinca u 19 sati. Za najzabavniji dio manifestacije potrudile su se naše kolegice i studenti/ce s Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje koje će 8. i 10. prosinca s početkom u 17 sati organizirati glazbeno – plesno- scenski program za djecu i unučad naših zaposlenika.  

Program Adventa na Filozofskom bogat je i promocijama vrijednih djela. Riječ je o promociji triju knjiga koje su napisali nastavnici Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, i to knjige izv. prof. dr. sc. Mladenka Domazeta "Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih incijativa 1868.-1941.", potom knjige izv. prof. dr. sc. Ivana Matijevića "Officium consularis provinciae Dalmatiae - Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata" (promocija 16. prosinca u 18.30 sati) te knjige izv. prof. dr. sc. Ivana Basića "I vescovi della Dalmazia al Concilio di Hieria del 754. Appunti sulla geografia storica dell'Adriatico meridionale bizantino nell'VIII secolo" (promocija 9. prosinca u 18 sati).

Osim promocija knjiga, 14. prosinca u 18 sati će se održati i promocija novog dvobroja studentskog časopisa "Humanist" uz adventski glazbeni nastup studentica i studenata Fakulteta pod ravnanjem našeg kolege, dr. sc. Marija Krnića. 

Program Adventa na Filozofskom ima i humanitarni karakter. Tako je studentski zbor organizirao humanitarni kviz u kojem će se znanjem nadmetati nastavnici i studenti Fakulteta, a koji je na programu 21. prosinca u 18 sati. Također, studenti različitih odsjeka će u okviru kreativnih radionica pod vodstvom naših nastavnika izrađivati božićne ukrase čija će prodajna izložba biti na Fakultetu od 16. do 22. prosinca, a dio će se proslijediti na humanitarni buvljak "A di si ti?!" koji organizira Udruga Most. 

Sa zadovoljstvom možemo najaviti i da će se u srijedu, 15. prosinca na Fakultetu otvoriti izložba iz ciklusa Svatko na svojoj strani u suorganizaciji s Galerijom Brešan gdje će posjetitelji moći uživati u radovima Ljubomira Bašića i Tihomira Bašića. Ponosni smo što će se na Fakultetu održati i kazališna predstava More….priča o prijateljstvu i pjesništvu…u izvedbi Enesa Kiševića i Roberta Kurbaše organizirana u sklopu našeg institucijskog projekta Vinjeta za zavičaj – u spomen na Josipa Pupačića. Misliti Božić: rođenost i sloboda naziv je predavanja prof. dr. sc. Ante Vučkovića koje će se za naše studente i goste održati 16. prosinca u 17 sati. 

Detaljne informacije o manifestaciji i događanjima na Filozofskom fakultetu tijekom prosinca dostupne su u dokumentu u prilogu. Treba napomenuti da će se sve aktivnosti održati poštujući epidemiološke mjere pa će, uz ograničeni broj sudionika, za sve posjetitelje na ulazu u zgradu trebati predočiti ili covid potvrdu ili negativan test na covid19.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!