Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
25.1.2024.
RASTAVI, SASTAVI, NASTAVI (modul 2)

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
26. siječnja  - 24. ožujka 2024.

Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, Split
Izložba studentskih umjetničkih intervencija u postavu zbirke Galerije umjetnina rezultat je suradničkog projekta nazvanog Rastavi, sastavi, nastavi kojeg Galerija umjetnina realizira s Odsjekom za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu i Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu
 
Ovogodišnje, drugo po redu, izdanje projekta je kroz rad studenata s mentorima i s prvim realizacijama prostornih intervencija započeto tijekom 2023. godine a svoju konačnu izložbenu prezentaciju ima u Noći muzeja, 26. siječnja 2024. s početkom u 21:00 sat.

U fokusu studentskih radova je istraživanje i reinterpretacija dijela postava zbirke Galerije umjetnina, kao i muzejskog prostora u kojem su izložene umjetnine nastale u razdoblju od 14. st. pa sve do 1950-ih godina. Studenti umjetničke akademije su prema slobodnom odabiru reagirali na pojedina izložena umjetnička djela, kao i na povijesnu slojevitost i karakter današnjih izložbenih prostora, koristeći ih kao poticaj za produkciju vlastitih radova, a cijeli proces su studenti povijesti umjetnosti popratili svojim interpretativnim tekstovima.

Ovakvim je intervencijama postav zbirke dobio potpuno novu dinamiku i publici otvorio nove mogućnosti čitanja i spoznaje umjetničkih djela i samog muzeja, izdvojenih iz definiranog okvira konteksta njihova nastanka i zadane muzejske prezentacije, dok je studentima omogućio jedinstvenu priliku kreativnog učenja odmaknutog od uobičajenih nastavnih formata.
 
U projektu sudjeluju:
  • Studentice Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu: Sunčana Barbarić, Katarina Botica, Nora Gabrić, Marta Grubišić, Neli Ljubičić, Leda Marinović, Kim Mikasović, Kristina Tokić
  • Studentice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu: Matea Borojević, Nada Dulčić, Lucia Ema Duvnjak, Antea Ivišić, Maja Karmelić, Ivana Marinović, Eni Pandža, Jolanda Pisac, Nikolina Skoko, Teuta Stančić, Tara Todorović
  • Mentori: red. prof. art (T) Viktor Popović, izv. prof. art. Vedran Perkov,  doc. art. Neli Ružić (Umjetnička akademija u Splitu), izv. prof. dr.sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet u Splitu)
  • Suradnici: asist. Josip Šurlin, asist. Anita Miloš Tomaić, asist. Marieta Vulić 
  • Autorica koncepta je Jasminka Babić, ravnateljica Galerije umjetnina, a voditelji projekta su red. prof. art (T) Viktor Popović, doc. art. Neli Ružić (Umjetnička akademija u Splitu), izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet Split).
 
Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita. 
 
Sudjelovanje Umjetničke akademije i Filozofskog fakulteta u Splitu u projektu Rastavi, sastavi, nastavi dio je aktivnosti u sklopu obilježavanja 50 godina Sveučilišta u Splitu.
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!