Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
16.3.2022.
Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić sastao se s predstavnicima Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Ciljevi

  • Cilj 3

Sveučilište u Splitu u srijedu, 16. ožujka, posjetili su predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) novoizabrani predsjednik Haris Pavletić i sportski direktor Nikola Vincetić. Tom prigodom su se u Rektoratu sastali s prof. dr. sc. Draganom Ljutićem, rektorom Sveučilišta u Splitu, i Tonijem Gamulinom, voditeljem Odjela za studentski standard i sport, koji je ujedno i prvi dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima razvoja akademskog sporta u Hrvatskoj, odnosno na Sveučilištu u Splitu.  Istaknuta je dobra suradnja Sveučilišta i HASS-a, o čemu svjedoči i iznimna zainteresiranost studenata Sveučilišta u Splitu za bavljenje sportskim aktivnostima, što kroz sustav UniSport natjecanja, besplatnu rekreaciju te nastupe i organizacijske aspekte, za reprezentaciju Sveučilišta na službenim međunarodnim sveučilišnim natjecanjima u organizaciji Međunarodne sveučilišne sportske federacije (FISU) i Europske sveučilišne sportske federacije (EUSA).

Također, uprava Sveučilišta u Splitu pruža stalnu podršku studentima koji se žele baviti sportom, kako kroz financiranje aktivnosti, te potpore različitim programima i projektima. Jedan od njih je zasigurno i Healthy Campus, globalni program FISU koji, uz poticanje tjelesne aktivnosti, uključuje kontrolu prehrane, prevenciju bolesti, brigu za mentalno i socijalno zdravlje, izbjegavanje rizičnog ponašanja, očuvanje okoliša, te održivost i društvenu odgovornost. Naše sveučilište programu je pristupilo u svibnju 2020. godine te je sa 41 uspješno ispunjena kriterija zaslužilo osnovni certifikat (studeni 2021.god).

Hrvatski akademski sportski savez (HASS) jedini je nacionalni sportski savez koji potiče, promiče i skrbi o sportu na visokim učilištima te ga predstavlja u međunarodnim okvirima. Kroz godinu na nacionalnoj razini HASS organizira sportske i edukativne projekte, a neki od najvažnijih su: Unisport Finals (završnica nacionalnog studentskog sportskog prvenstva s više od 1.000 sudionika), UniSport (nacionalno studentsko sportsko prvenstvo u više od 20 sportova s više od 2.000 sudionika), Studentski dan sporta (projekt koji se paralelno održava u 6 gradova s više od 3.000 sudionika), Međunarodna veslačka regata Sv. Duje (Split, više od 500 sudionika), različite konferencije, seminari i radionice kroz koje okupljaju više od 1.000 sudionika.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!