Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.7.2023.
Restaurirana maketa Ulice Ruđera Boškovića poklonjena Sveučilišnoj knjižnici Galerija slika
IMG_8577.JPG IMG_8584.JPG IMG_8587.JPG IMG_8591.JPG IMG_8597.JPG IMG_8611.JPG IMG_8618.JPG IMG_8628.JPG IMG_8629.JPG IMG_8641.JPG IMG_8644.JPG IMG_8651.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17

Kao prilog obilježavanju 120. godišnjice osnutka Sveučilišne knjižnice u Splitu, u petak 14. srpnja, u prizemlju Knjižnice svečano je postavljena restaurirana maketa Ulice Ruđera Boškovića.

Ulica Ruđera Boškovića, čija je izgradnja započela 1970. godine, pješačka je ulica koja mrežom pješačkih putova i stambenih ulica povezuje cijeli Split 3, a bilo je predviđeno da vodi od Kampusa sve do mora. Arhitektonsko rješenje ulice arhitekt Ante Svarčić je utemeljio na urbanističkom natječaju, osnovnom urbanističkom rješenju za treći gradski predio i na provedbenom planu za cijelo naselje.

Nedavno restaurirana maketa, koja prikazuje središnji dio ulice građen od 1970. do 1979. godine, poklon je kćeri arhitekta Svarčića, Tatjane Svarčić i Bojane Vukičević, Udruzi INOVA, koja ju je povjerila Knjižnici. Naime, još za života arhitekt Ante Svarčić je maketu Ulice Ruđera Boškovića namijenio Udruzi INOVA koja promovira urbanističke i arhitektonske vrijednosti integralnog obuhvata Splita 3. Maketu je izradio 1974. godine Zlatko Viđak, maketar Urbanističkog zavoda Dalmacije, a restaurirao ju je Vanja Valtrović.

U ime Sveučilišne knjižnice u Splitu sreću i zadovoljstvo što je maketa našla svoj trajni dom, iskazala je ravnateljica Ana Utrobičić.

- Smatram da nije mogla doći na bolje mjesto, ne samo zbog toga što je Sveučilišna knjižnica smještena u Ulici Ruđera Boškovića, već i zato što će ovdje biti trajno pohranjena i sačuvana te dostupna svima onima koji je budu htjeli vidjeti. Vjerujem da će zainteresirati i naše studente te nekoga potaknuti na daljnje proučavanje toga važnoga razdoblja splitske arhitekture – ustvrdila je ravnateljica Utrobičić.

Predsjednica Udruge INOVA dr. sc. Višnja Kukoč, istaknula je kako je maketa izuzetno vrijedna, pokazuje kako je Ulica planirana i uglavnom na ovaj način izvedena, ona je svjedok vremena o načinu planiranja u urbanizmu i arhitekturi te kvaliteti Splita 3.

- Neka ovo bude početak objedinjavanja arhive Splita 3 koju ćemo dalje u aktivnostima Udruge nastaviti prikupljati i možda smjestiti u Sveučilišnoj knjižnici - poručila je Kukoč. 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!