Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
20.3.2023.
Sajam studentskih poslova u charter industriji Galerija slika
thumbnail_yacht12.2.jpg web-banner-yacht.jpg

Ciljevi

 • Cilj 3
 • Cilj 4
 • Cilj 5
 • Cilj 17

Dalmacija i uostalom cijeli priobalni dio Hrvatske nedjeljiv je od mora. More se prožima kroz kulturu kraja, povijest, način života, …, drugim riječima dio je njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. No, je li to baš tako? Živi li Dalmacija ili bilo koji drugi priobalni dio Hrvatske svoje more? Odgovor je slojevit, ali generalno možemo zaključiti da ljudi na obali osim turizma kojeg imaju upravo zbog tog mora, to isto more ne žive.

Ako pogledamo što nudimo mlađoj populaciji, vidjet ćemo da samo Split ima nekoliko ozbiljnih jedriličarskih klubova koji stotine osnovnoškolaca uče vještinama jedrenja. Klubovi su, što je sasvim legitimno, usmjereni na natjecanja i potragu za onim najboljima koji će sutra ostvarivati sportske rezultate. No, problem nastaje kada netko bez prethodnog jedriličarskog iskustva poželi jedriti i učiti o jedrenju. Organizirano rekreacijsko jedrenje još uvijek nije zaživjelo u Republici Hrvatskoj.

S druge strane, Yacht charter u Hrvatskoj značajna je gospodarska grana, a s flotom većom od 4000 brodova čini 40 % ukupnog svjetskog charter tržišta, što nas čini svjetskom silom kada je riječ o yachtingu. Gotovo 70 % hrvatskog chartera nalazi se upravo u splitskom bazenu.

Svojevrstan jaz između te dvije priče uočili su i njime se bave znanstvenici Sveučilišta u Splitu. Splitsko sveučilište osim što okuplja gotovo 20 000 studenata i 1700 zaposlenika more je označilo kao svoju stratešku odrednicu, a punopravno članstvo u Europskom sveučilištu mora (SEA-EU) tu priču širi mnogo dalje od Jadrana, na gotovo sva mora koja oplahuju obale europskog kontinenta.

Projekt koji Sveučilište provodi preko svog Akademskog jedriličarskog kluba Universitas  poticanje je interesa mladih, ali i odraslih, za jedrenjem, odnosno svojevrsno "vraćanje" moru i svakodnevnom kontaktu s njim te povezivanje potencijalne radne snage s poslovima u nautici.

Kako bi svoje studente spojilo s izuzetno perspektivnom industrijom Sveučilište, odnosno, Akademski jedriličarski klub Universitas u suradnji s partnerima organizira Students & Yachting Open Days - susret studenata i profesionalaca iz yachting industrije i to kroz panel-raspravu i sajam poslova u yacht charteru.

O čemu će biti riječi na panelu?

 • Zašto je posao u yacht charteru NAJBOLJI studentski posao?
 • Koje su profesionalne karijere unutar industrije?
 • Jesmo li svjesni veličine, snage, dosega, perspektive, yachting industrije na Jadranu?
 • Sveučilište u Splitu odgovor na potrebe tržišta
 • Važnost sportsko-rekreacijskog jedrenja za nautičku industriju

TKO SU PANELISTI:

 • prof. dr. sc.Pero Vidan - dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu
 • Domagoj Milišić, direktor chartertvrtke Croatia Yachting
 • Ivan Kljaković-Gašpić, hrvatski jedriličarski olimpijac 
 • Marko Rogošić, voditelj prodaje u Euromarine charteru
 • Filip Miroić, student
 • doc. dr. sc. Luka Pezelj - moderator

Poslije panela iz prve ruke i u opuštenoj atmosferi svi zainteresirani moći će dobiti odgovore na sva pitanja od profesionalnih djelatnika industrije: voditelj rezervacija, booking agent, recepcionar u charter bazi, voditelj charter baze (charter base manager), voditelj flote, tehničar u charter bazi, skipper, hostesa, savjetnik za prodaju plovila, yacht broker, voditelj postprodaje (aftersales manager), voditelj marketinga, itd.

Od 12:00 do 15:00 sati u auli Prirodoslovno-matematičkog fakulteta održa će se Sajam poslova u yachtingu. Sajam dovodi najveće charter tvrtke na Jadranu koje će svima zainteresiranima predstaviti svoje potrebe te prezentirati uvjete i pogodnosti rada u toj industriji.

Najsretniji sudionici imat će priliku iskusiti regatno jedrenje i yachting iz prve ruke već 25. i 26. ožujka 2023., jer je za 10 najsretnijih studenata/ica Students & Yachting Open Days osigurana startnina, jedrilica, i skipper za sudjelovanje na 2. Humanitarnoj regati hrvatskih skippera.

Zanimljivost ovogodišnje 2. Humanitarne regate hrvatskih skippera je što će na njoj, po prvi puta, sudjelovati ženska, studentska jedriličarska posada Akademskog jedriličarskog kluba UNIVERSITAS.

I ne zaboravite, more je onoga koji ga uživa.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!