Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
07.03.2023.
Poznata lica na otvaranju dviju izložbi u atriju Sveučilišne knjižnice
DSC02884.JPG DSC02888.JPG DSC02907.JPG DSC02918.JPG DSC02921.JPG DSC02932.JPG DSC02937.JPG DSC02939.JPG DSC02945.JPG DSC02950.JPG thumbnail_IMG-20230307-WA0001.jpg thumbnail_IMG-20230307-WA0002.jpg

Ciljevi

  • Cilj 8
  • Cilj 10
  • Cilj 17

Velika poruka odaslana je danas sa Sveučilišta u Splitu;  vrijedan čovjek, bez obzira na problem s kojima se nosi, može doseći zvijezde. Riječi su to prof. dr. sc. Dragana Ljutića, rektora Sveučilišta u Splitu s otvaranja izložbi u utorak, 7. ožujka 2023. godine u atriju Sveučilišne knjižnice.

Riječ je o dvjema izložbama "Tišina na sedmercu" i "Franjo Bučar (25. 11. 1866. – 26. 12. 1946.)" organiziranih u suradnji Hrvatskog športskog muzeja, Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Sveučilišta u Splitu.

Izložbe je predstavila autorica Martina Vargek, kustosica hrvatskog šporskog muzeja obrazloživši da je izložbe spojila iz razloga što je hrvatska rukometna reprezentacija gluhih dobila Državnu nagradu za sport Franjo Bučar 2001. godine pa joj se činilo simpatično da putuju zajedno Hrvatskom.

Predstavljajući izložbu "Franjo Bučar" ispričala je emotivnu priču: - Franjo Bučar je u poodmaklim godinama sjedio u svom domu, malo prehlađen i pitala ga je gospođa koja je brinula o njemu treba li mu nešto? On ju je zamolio da provjeri poštu. Ona je to učinila i došla mu je reći da nema pošte za njega i da su ga svi zaboravili na što joj je on uzvratio riječima 'neka su me zaboravili, sjetit će se oni mene'." Da smo ga se uistinu sjetili svjedoči ova izložba i mnogo toga što je ostavio iza sebe uključujući i to da najveće priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za sport nosi njegovo ime – započela je te se potom osvrnula i na drugu izložbu: "Tišina na sedmercu" predstavlja povijest hrvatske rukometne reprezentacije gluhih, a organizirana je u povodu 30-te obljetnice osnivanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Izložba je audiodeskripcijom tekstova, videomaterijala i tri odabrana predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama te je u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe tiskan i katalog izložbe na Brailleovom pismu.

Izložba je podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina prikazuje povijesni razvoj hazene i rukometa u svijetu i Hrvatskoj, dok se druga odnosi na osnivanje škola za gluhu djecu u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci, ali i prvih sportskih društava i rukometnih sekcija gluhih. Prikazani su veliki uspjesi hrvatske rukometne reprezentacije gluhih koja je do danas osvojila sedam medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, dvije zlatne medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i 13 medalja na olimpijskim igrama gluhih. Olimpijske igre gluhih u početku su se zvale Međunarodne igre gluhih i prve su održane u Parizu 1924. godine u organizaciji Međunarodnog odbora za sport gluhih. Međunarodne igre gluhih 1967. godine mijenjaju ime u Svjetske igre gluhih, dok su 2001. godine promijenile ime u Olimpijske igre gluhih. Na XI. Svjetskim igrama gluhih u Beogradu 1969. godine po prvi put se uključuje rukomet kao novi sport, a muška i ženska rukometna reprezentacija osvojile su prvo mjesto, ujedno je to bio i zadnji nastup ženske rukometne reprezentacije, dok je muška rukometna reprezentacija nastavila nizati uspjehe.

Izložba završava videomaterijalima na kojima rukometaši Tomislav Bošnjak, Ivan Pajić i Kristijan Živković opisuju način na koji je pandemija koronavirusa utjecala na njihove pripreme za XII. Europsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održalo od 18. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu.

Ovo je prvo gostovanje u Splitu, što je jako zgodno jer ćemo ovom izložbom ispratiti naše rukometaše iz Splita na treće Svjetsko rukometno prvenstvo gluhih koje se održava u srpnju ove godine u Kopenhagenu – zaključila je Martina Vargek.

Marijo Lušić iz Hrvatskog sportskog sveza gluhih je rekao:

Zahvalio bih se Sveučilištu i svima koji su pomogli u organizaciju ovih izložbi. Ovo je veliki plus za sport gluhih da javnost bude upoznata da postojimo, jer nama je sport sreća i veselje. Ima puno djece s oštećenjem sluha u gradu Splitu i okolici čiji se roditelji srame. Molim vas sve da apelirate na roditelje da se jave u Hrvatski sportski savez gluhih jer nam je država dala veliku podršku u radu s gluhom djecom i stručne ljude koji će raditi s njima. Uputite ih da budu dobri ljudi i sportaši, korisni i sretni u životu. Vi koji radite s ljudima s posebnim potrebama ste dobrodošli i bez vaše pomoći ne bismo uspjeli.

Izložbe je potom otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu:

- Naše Sveučilište i naš kampus je Healthy Campus, tzv. "zdravi kampus" i gdje drugdje, ako ne ovdje na Sveučilištu, prezentirati i Franju Bučara i sportske igre gluhih. Liječnik sam po struci i danas kada u rukama imamo moćno oružje za rješavanje problema gluhoće trebalo bi biti što manje djece koja ne mogu čuti. Riječ 'invalid' baš i ne volim iako je često u upotrebi.  Vrlo vrijedan čovjek, bez obzira na problem s kojim se nosi, može doseći zvijezde, a da je trnovit put do zvijezda vrlo dobro zna naš proslavljeni rukometaš Petar Metličić.

Izložbe je došao pogledati i dati podršku gluhim osobama upravo i Petar Metličić, legendarni kapetan zlatne momčadi rukometaša koji je s reprezentacijom osvojio mnoge medalje, a ujedno je dobitnik i Državne nagrade za šport "Franjo Bučar":

- Drago mi je da sam došao pružiti podršku gluhim osobama, znam koliko im ovo znači. Mislim da je ovo velika gesta za njih, da osjete da su bitni. Cijeli život me nerviralo da se na moje roditelje gleda kao na invalide, samo zato jer ne čuju. Ne, to nije istina. Moj otac zna reći da mu je možda i bolje što neke stvari u životu ne čuje. To su jako vrijedni ljudi, dosta emotivni s kojima treba jako puno strpljenja i truda, no vjerujte mi da oni to sve i vrate kao što vidimo na primjeru sporta, odnosno rukometa u kojem su jako uspješni.

Izložbe su podržali i prorektori Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Nikša Jajac, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan te prof. dr. sc. Boris Maleš. Program je moderirala i ispred Sveučilišne galerije sudjelovala u organizaciji i postavljanju izložbi - Helena Trze Jakelić.

Izložbe se mogu se razgledati do 3. travnja 2023. godine.

Per aspera ad astra!

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!