Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
25.7.2022.
Silvija Anić, Ivona Pupačić i Mate Tavrić najbolji studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu:

Ciljevi

  • Cilj 4

Tri srpanjska sugovornika dolaze nam s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Silvija Anić apsolventica je diplomskog studija Klavira, Ivona Pupačić studentica je prve godine diplomskog studija Likovne kulture i likovne umjetnosti, a iza sebe već ima završen diplomski studij slikarstva isto na UMAS-u, dok je Mate Tavrić student treće godine preddiplomskog studija Glume, a zajedno spadaju među najbolje studente UMAS-a.

- Rekla bih da je studiranje na akademiji zahtjevno jednako koliko je zahtjevna iskrena predanost u bilo kojem drugom području. Ipak, za studiranje na akademiji potrebna jedna vrsta hrabrosti, budući da je valorizacija umjetnosti u društvu, kako u ekonomskom tako u kulturnom aspektu, vrlo često zapostavljena, podcijenjena. Ljubav prema umjetnosti rezultat je prožimanja različitih aspekata pojedinca, njegove kreativnosti, mašte, potrebe za izražavanjem misli, ideja, osjećaja, njegove intrinzične potrebe za stvaranjem, ali i sudjelovanja u njenoj recepciji - kazala je Ivona, a s njom se slaže i Mate te dodaje kako većinu vremena provode na predavanjima i vježbama, a slobodnog je vremena ponekad i premalo.

- Studiranje na glazbenoj akademiji zahtijeva kontinuirani rad tijekom cijele godine te provođenje nekoliko sati dnevno za svojim instrumentom (uz pripremu ostalih ispita). Ako želiš kvalitetno odraditi svoj studij može biti itekako zahtjevno. Tijekom srednje škole shvatila sam da je glazba jedino što želim studirati - istaknula je Silvija.

A kako izgleda jedan radni dan?

- Prosječan dan ukratko izgleda ovako: ujutro obično imamo jedan ili dva teorijska predavanja, dok su popodnevni sati rezervirani za praktične predmete poput Scenskog govora, Pokreta i Glume. Praktične predmete imamo gotovo svaki dan i najviše vremena provodimo na njima. Upravo sada za naš ispit iz Scenskog govora spremamo Shakespeareove monologe te Molièreovu komediju Tartuffe za ispit iz Glume. Kao odsjek se možemo pohvaliti velikim brojem publike koja rado posjećuje naše ispite i velika su nam potpora. Dvorana je svaki put dupkom puna, što nas prilično veseli - objasnio nam je Mate. Silviju smo pitali kako izgleda rad na njezinu glavnom predmetu, klaviru.

- Sastoji se od predavanja jedan na jedan s profesorom. Na tim satovima, uz vodstvo i sugestije profesora, unaprjeđujemo našu sviračku tehniku i obrađujemo glazbena djela koja pripremamo za nastup, natjecanje ili ispit. Praktični dio našeg odjela očituje se i u kolegiju komorne glazbe (skupnog muziciranja u manjim sastavima) te orkestru - objasnila je Silvija, koja je i članica ansambla za suvremenu glazbu "S/UMAS", ali i dobitnica rektorove nagrade za izvrsnost, kao i dekanove nagrade.

I za kraj, Odsjek likovne kulture i likovne umjetnosti, koji svoje studente temeljito priprema za nastavničko i profesorsko djelovanje te za rad u području muzejske ili galerijske pedagogije.

- Osim teorijskog i odgojno-obrazovnog aspekta studenti su osposobljeni i za individualno likovno stvaralaštvo u kontekstu samostalne izlagačke djelatnosti, sukladno odabranom specijalizacijskom području na diplomskoj razini – slikarstvu, grafici ili 3D oblikovanju. Pedagoške, didaktičke, metodičke i psihološke kompetencije u kontekstu odgoja i obrazovanja studenti imaju priliku kroz praktično iskustvo primijeniti u stvarnom okružju – razredu kao takvom - kazala je Ivona, dodavši kako je bitno naglasiti da cilj likovne kulture u osnovnim školama nije "stvaranje lijepog panoa", što je, nažalost, vrlo često uvriježeno mišljenje, već poticanje, njegovanje i razvijanje svijesti o kreativnom mišljenju, dakle sam likovni proces – akt likovnog izražavanja koji je događaj za sebe i u kojem dijete kreativno promišlja i razvija likovni senzibilitet.

Što se tiče planova za budućnost, Mate nam je kazao da trenutno, osim završetka fakulteta, nema velikih planova, ali bi se volio okušati u filmu. Silvija se vidi kao profesorica klavira u glazbenoj školi.

- Osobno me zanima pedagoški rad jer u njemu mogu naći neko zadovoljstvo i inspiraciju, koliko god znao biti iscrpljujuć kazala je, dok Ivona trenutno radi na većoj grafičkoj seriji u sklopu praktičnog diplomskog rada, ali osim umjetničke produkcije, kazala nam je, postoji i velika želja za profesorskim radom.

Što se tiče poruke maturantima, naši sugovornici su poručili da je najteže upisati željeni odjel na Akademiji.

- Upisati željeni odjel na akademiji zahtijeva nešto veći uloženi napor od nekih drugih studijskih programa budući da je potrebno, osim državne mature i srednje vrijednosti općeg uspjeha u školi, zadovoljiti kriterije dodatnih provjera znanja, vještina i sposobnosti - Ivonino je mišljenje, s kojim se slaže i Mate te poručuje maturantima da se za prijemni ispit dobro spreme i budu svoji, a ukoliko ne "upadnu", neka dignu glavu i ne odustaju već rade na sebi i pokušaju ponovno.

Piše: MIla Puljiz

Foto: Privatni album, Ante Čizmić/CROPIX

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!