Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.12.2022.
Smart City Challenge hackathon ponudio pregršt rješenja za unaprjeđenje lokalne zajednice! Galerija slika
d1_1.png d1_2.png d1_3.png d1_4.png d2_1.png d2_2.png d2_4.png

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 8
  • Cilj 9
  • Cilj 11
  • Cilj 12

Šesto izdanje Smart City Challenge hackathona održalo se u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca u SPINIT inkubatoru. Kao što i samo ime kaže, riječ je o hackathonu u čijem je fokusu razvoj tehnoloških rješenja temeljenih na IoT i pametnim tehnologijama koja imaju primjenu u lokalnoj zajednici.

Prva tri mjesta zauzeli su timovi SmartNest, Green Tim 2 i FlexGRID. Najbolji timovi raspodijelili su nagradni fond osiguran od strane Grada Splita. Prvi tim SmartNest je osvojio 12.000,00 kn, drugi Green Tim 2 je osvojio 7.000,00 kn, a treći tim FlexGRID 3.000,00 kn za daljnji razvoj svojih rješenja.

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja. Ove godine hackathon je okupio preko 40 sudionika u 10 različitih timova koji su razvijali rješenja unutar neke od ponuđenih kategorija: pametno stanovanje, pametno zdravstvo, pametan okoliš, pametna proizvodnja, pametan turizam, pametan prijevoz i transport, pametni građani te Internet stvari (IoT). Osim već uvriježenih kategorija, ove godine Grad Split je također zadao poseban izazov u vidu rješavanja problema s oborinskim vodama kroz implementaciju IoT tehnologije.

Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj od ideje do projekta, natjecateljima su od pomoći bili mentori, za poslovna i tehička pitanja, koji su ih svojim znanjem i kvalitetama kroz dvije sesije dodatno usmjeravali. Vrhunac hackathona bile su prezentacije izrađenih rješenja, pri čemu je svaki tim imao na raspolaganju 5 minuta vremena za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju. Žiriju su predstavljeni sljedeći projekti:

1. Evala - digitalni turistički vodič, aplikacija temeljena na konceptu storytelling prenošenja turističkog iskustva

2. TIID - unaprijeđenje Passenger Information System-a u javnom prijevozu uz integraciju različitih podataka iz domene pametne mobilnosti

3. ProMili - platforma za unakrsnu promociju ponude lokalnih autohtonih proizvoda

4. Travel Node - aplikacija i društvena mreža za digitalne nomade u svrhu olakšanog pronalaska mjesta boravka, rada i povezivanja sa stručnjacima sličnog profila

5. Green Tim 2 - rješavanje komunalnih problema u okolišu unutar urbanih sredina primjenom metoda dubokog učenja

6. FlexGRID - sustav za decentralizaciju proizvodnje i distribucije električne energije

7. Maximum Level - IoT sustav za praćenje razine oborinskih voda na javnim prometnicama uz signaliziranje potencijalnih ruta kako bi se izbjegle gužve uzrokovane lošom vodovodnom infrastrukturom

8. Smart Locker - sustav za efikasnu pohranu i zaštitu privatnih stvari na javnim plažama, ormarić s RFID čitačem i bravom

9. SmartNest - IoT sustav za optimizaciju uzgoja peradi, proizvodnje jaja i smanjenja troškova rada proizvođača

Stručni žiri činili su: Ivana Čuljak, COO@Invento Capital Partners & EIT Urban Mobility, Suren Markosian, CEO@Epic! i Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj Grada Splita.

Osim natjecateljskog dijela, za vrijeme hackathona održala se i radionica za mlade u suradnji s udrugom Jedna mladost, a kroz koju su okupljeni polaznici na primjeru modela pametnog doma i automobila usvojili znanja i vještine iz područja IoT tehnologija. Radionicu je održao Slaven Damjanović iz tvrtke Field Data koja stoji iza uspješnih brendova Glamos i eAgrar.

Hackathon su organizirali Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu uz partnerstvo s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kroz projekte koje financira Hrvatska zaklada za znanost. Podršku organizaciji hackathona pružili su Grad Split, OTP banka d.d., Infokarta d.o.o. i dobartek.hr.

Hackathon Smart City Challenge se održao u sklopu projekta Smart Youth financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!