Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
4.4.2024.
Studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije su prvaci u izradi mostova od - špageta Galerija slika
špageti.jpeg špageti1.jpeg špaheti2.jpeg

Ciljevi

  • Cilj 4
Frane Brković student je pete godine diplomskog studija građevinarstva, a Nikola Jurlin i Jure Mikelin su na četvrtoj godini istog studija. Oni su studenti splitskog Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije i prvaci su u gradnji mostova od - špageta. S njima je u pratnji kao mentor bio viši asistent dr. Marko Goreta, sa Katedre za metalne i drvene konstrukcije. Zajedničkim snagama osvojili su fakultetsko natjecanje nakon čega su se zaputili na regionalno natjecanje pod nazivom “Gradimo mostove znanja” u Novom Pazaru u Srbiji gdje su također odnijeli prvo mjesto.

- Ovo je šesta godina da se natjecanje održava, a prvi put da je ekipa FGAG-a osvojila to natjecanje. Što se tiče pravila, most mora imati raspon točno 80 cm, visinu 30 cm, i ukupnu težinu od 1200 grama. Za izradu mosta dobijemo 3 paketa špageta (1,5 kg), ali ukoliko se težina od 1200 gr premaši, na svakih 10 grama, opterećenje koje je most izdržao umanjuje se za 1 kg. Za izradu mosta na raspolaganju imamo 15 sati, podijeljenih u tri dana izrade - objasnio je Mikelin.

- Bilo je ukupno 8 država, 16 ekipa u području građevinarstva te 10 ekipa u području arhitekture. Sve zajedno više od 80 natjecatelja. Sudionici su bili uglavnom s prostora ex Yu, te jedna ekipa iz Bugarske. Na natjecanju je bilo odlično, organizacija je bila na nivou, smještaj i zabavni dio bili su odlično organizirani, dok je na izradi mosta vladao natjecateljski duh - dodao je.

Priznaju da se prije fakultetskog natjecanja nisu susreli s izradom špageta od mostova. Samo natjecanje nije vezano za neki fakultetski kolegij, ali potrebna su određena znanja iz nekoliko kolegija kako bi se izradio kvalitetan most od špageta. - Nakon povratka s natjecanja sumirali smo dojmove i uvidjeli neke manje greške u dizajnu i modelu, te napravili novi poboljšani model u računalnom programu i plan je kroz ovaj semestar napraviti novi testni most koji bi trebao izdržati još veće opterećenje, tako da se nadamo oboriti naš rekord, kao i rekord od početka održavanja natjecanja. Nevezano za mostove od špageta, svima iz ekipe je plan za budućnost završiti fakultet i što prije se zaposliti u struci - zaključio je Mikelin.

Piše: Mila Puljiz/Universitas
Foto: osobni album
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!