Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
2.9.2022.
STUDENTSKI STANDARD - Aktivnosti Studentskog centra u retrovizoru Galerija slika
thumbnail_studentski_standard__foto_Jakov_Matic.jpg thumbnail_studentski_standard__foto_Jakov_Matic_2.jpg thumbnail_studentski_standard__foto_Jakov_Matic_4.jpg thumbnail_studentski_standard__foto_Jakov_Matic_5.jpg thumbnail_studnetski_standard__foto_SC.jpg

Ciljevi

  • Cilj 2
  • Cilj 4
  • Cilj 5
  • Cilj 10

Početak nove akademske godine se približava pa ćemo pogledati u retrovizor, na ono što je učinjeno u Studentskom centru tijekom prošle godine. Koristit ćemo se metodom zaključivanja ocjena u školi kada učitelj na kraju godine sabire sve ocjene i zabilješke kako bi učeniku formirao zaključnu ocjenu. Ulogu učitelja preuzmite vi, dragi čitatelji, a mi ćemo vam samo pročitati par zabilješki iz našeg e-dnevnika.

Restoran Kampus se pokazao kao jedan od boljih prostora u gradu za organizaciju raznih vrsta događaja. Forum je u Rimu bio mjesto svakodnevnog života, mjesto koje okuplja. Upravo takvu ulogu je u studentskom životu preuzeo ovaj restoran. Studenti su mogli uživati u četiri svečane večere namijenjene samo njima. Prva je održana za početak akademske godine, druga uoči Božića, treća je bila za Valentinovo i namijenjena samo zaljubljenim studentskim parovima, a četvrta na Međunarodni dan žena namijenjena samo studenticama, dok su studenti preuzeli ulogu konobara. Večera u slijedovima je plaćana iksicom. Također, odličnoj lokaciji, vrhunskom ambijentu, raskošnoj dekoraciji, disco-kugli, videozidu i brojnim foto-kutcima nisu mogli odoljeti ni maturanti pa se Restoran Kampus isprofilirao kao ovosezonska hit destinacija maturalnih zabava. Maturanti su u najljepšem ruhu mogli vidjeti sveučilište na kojem će možda studirati. U restoranu je u prosincu održana i velika dobrotvorna večera za pomoć djeci "Maestrala" u kojoj je Studentski centar Split bio suorganizator, a prikupljena sredstva su išla za uređenje stana u centru grada u kojem borave štićenici doma nakon završetka srednje škole. Naravno, novac je prikupljen, a brojni izvođači koji su nastupili tu večer, među kojima su Petar Grašo, Zorica Kondža, Doris Dragović i Ivo Amulić, za restoran imaju samo riječi hvale. No u Restoranu se nije samo jelo i plesalo. Početkom lipnja je u njemu održan veliki kviz na kojem su se natjecale sastavnice Sveučilišta u Splitu, nastupili su i standup komičari iz Splicke scene, a studenti su imali priliku besplatno pogledati i dvije kazališne predstave, Roka i Cicibelu Savršen kroj. Neloše za jedan restoran studentske prehrane, zar ne?

Studentski centar se pobrinuo da studiranje u Splitu studentima ne bude samo puko učenje. Dokolica i kvalitetno provođenje vremena van akademskih obveza također ulaze u kvalitetu studentskog života, a podizanje te kvalitete jest i temeljno poslanje svakog studentskog centra. Određene prostorije u studentskim domovima su prenamijenjene u prostore za zabavu i druženje studenata ili u dnevne boravke za studente koji nude vrhunske usluge uz koje vam ne može biti dosadno. Od biljara, pikada, PlayStationa i društvenih igara, do karaoka, barskih stolova i stolica, udobnih kauča i zidova oslikanih atraktivnim grafitima. Ti su prostori postali omiljeno mjesto za brojne studentske turnire u društvenim igrama. Ispred Studentskog doma "Bruno Bušić" na Spinutu izgrađen je i kamin s klupama i stolovima pa roštiljanja nije nedostajalo. U vrijeme izolacije i ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, tjelovježba se pokazala jako važna za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja. Ove je godine u Studentskom domu "Bruno Bušić" otvorena besplatna teretana za stanare doma, a u domu na Kampusu teretana je preuređena i obogaćena novim spravama. Stanari domova su na raspolaganje dobili i 40 bicikla koje mogu besplatno koristiti, a tu je još i mogućnost besplatnog korištenja električnih romobila i SUP daski. Nadamo se da studenti uz ovakvu dokolicu nisu zaboravili na temeljno poslanje studiranja, učenje.

I studentske sobe su dobile novo ruho. Zamijenjeni su madraci, lakirani su parketi, stigle su nove zavjese, ormarići za cipele, sušila za kosu, magnetne ploče i ono što je najvažnije, klimatizirane su sve sobe u domu na Kampusu. Na Kampusu i u Hostelu Spinut zamijenjene su i čajne kuhinje, ali s ulaganjima se ne misli stati ni u novoj akademskoj godini. Studentske je sobe za vrijeme božićnih praznika posjetio i Djed Božićnjak s prigodnim darovima, a najčišće sobe su osvojile i bogate nagrade. Nadamo se da i ova rubrika kod studenata zaslužuje pozitivnu ocjenu.

Mnogo se udobnije i kvalitetnije jelo u studentskim restoranima. Uvedeni su brojni noviteti u studentskoj prehrani, a Restoran FGAG je kompletno preuređen. Napravljena je i projektna dokumentacija za izgradnju novog restorana na FESB-u s dvije linije i 300 sjedećih mjesta te projektna dokumentacija za novi restoran u Kopilici. Kako bi kvaliteta hrane bila što bolja organizirana je i nagradna igra Ocijeni spizu i nagrada je blizu u kojoj su studenti preko mobilne aplikacije UNISpoT vrijedno ocjenjivali i komentirali pojedene obroke i na taj način osvajali bogate nagrade između kojih izdvajamo: bicikl, električni romobil, laptop, tečaj za B kategoriju u autoškoli ili trodnevni izlet u Varaždin, Pulu ili Dubrovnik. Omiljeni studentski kafić Tinel zaodjenuo se u novo ruho. I unutrašnji inventar i bašta su novi tako da je ispijanje kavice još ljepše. Tinel je postao i mjesto atraktivne studentske pub-kviz lige na kojoj se natjecalo više od 110 ekipa. U tijeku je gradnja i novog student-servisa tik do Tinela tako da će studenti doslovno s kave moći skoknuti po svoj studentski ugovor.

Pogled u retrovizor stavlja nam smiješak na lice jer su nas iskreno obradovale vaše pozitivne reakcije na naš rad. Zaključnu ocjenu našeg rada ipak prepuštamo vama. Pogrešaka je bilo jer ljudski je griješiti pa vam od srca hvala na svakoj dobronamjernoj kritici koja nam je ukazala gdje može bolje. Nadamo se da i u novoj godini nećemo razočarati. Jedva čekamo naš ponovni susret!

Piše: Matej Sunara

Foto: Jakov Matić

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!