Studentske udruge

U sklopu rada Podružnice studentskog zbora

Kemijsko-tehnološkog fakulteta djeluje udruga F.I.S.E.C., punog imena Food Industry Students European Council, koja okuplja studente prehrambene tehnologije i srodnih podrucja na razini Europe. 

Riječ je o neprofitabilnoj, apolitičnoj i neovisnoj organizaciji osnovanoj na temelju međusobnog poštovanja svih naroda, te jednakosti među ljudima bez društvene, vjerske, rasne, nacionalne, spolne ili ine diskriminacije.

Invictus mare je udruga osnovana 6.12.2013. na dan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca. Udrugu su utemeljili studenti Pomorskih tehnologija jahta i marina Pomorskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu radi promicanja interesa studenata i članova udruge. Udruga djeluje kao neprofitna pravna osoba.

Ciljevi Udruge su: unapređenje studija Pomorskih tehnologija jahta i marina na Sveučilištu u Splitu i unapređenje znanstveno-stručne osposobljenosti studenata pomorskih tehnologija. Udrugu čine 10-ak članova osnivača, želja nam je privući što više studenta u aktivnosti i rad Udruge. Sve informacije moguće je dobiti na e-mail: invictusmare@gmail.com.

Najveća studentska organizacija s više od 45000 članova u 107 zemalja svijeta - međunarodna platforma koja mladim ljudima omogućuje istraživanje i razvoj svojih liderskih potencijala. Članovi su zainteresirani za liderstvo, management i pitanja svjetskog značaja. U Hrvatskoj postoji od 1953, a danas je aktivno pet lokalnih odbora: Split, Zagreb, Rijeka, Osijek i Varaždin. Kroz organizaciju na nacionalnoj razini je od osnutka prošlo više tisuća ljudi koji su i nakon ulaska u poslovni svijet uključeni u rad organizacije kao alumni. 

Lokalni odbor u Splitu je osnovan 1973. godine. Ured se nalazi na Ekonomskom fakultetu koji je i aktivni partner lokalnog odbora od njegova osnutka.Kvalitetu koju AIESEC nudi u Splitu prepoznaju partneri iz poslovnog sektora - neka od najuglednijih poduzeća u Splitu.

Europska udruga studenata prava najveća je svjetska neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika osnovana 1981. u Beču. Svoje podružnice ima u 41 europskoj zemlji te okuplja više od 25000 članova s preko 180 fakulteta.

Dio velike ELSA-ine obitelji je i Pravni fakultet u Splitu na kojem je lokalna podružnica osnovana još 1989. godine, dok je na pravnom fakultetu u Zagrebu osnovana 1986. godine, a u Rijeci i Osijeku tijekom 1990. i 1991. Netom nakon osamostaljenja Republike Hrvatske početkom 1992. osnovana je i ELSA Hrvatska.

 

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) najveća je svjetska organizacija za razmjenu studenata tehničkih i prirodnih znanosti. Utemeljelo ju je deset europskih zemalja 1948. godine. Danas više od 60 zemalja sudjeluje u radu IAESTE-a. 

U Hrvatskoj IAESTE djeluje već od 1952. godine. IAESTE Croatia, preko svojih lokalnih odbora, djeluje na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osjeku. Lokalni odbor Split djeluje na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije, Kemijsko-tehnološkom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje

Socijaldemokratska studentska unija (SSU) je studentska organizacija koja okuplja studente sveučilišta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Svojim aktivnostima SSU promiče i štiti studentske interese, potiče razvoj znanosti, razvoj moderno ustrojenog, autonomnog Sveučilišta, te daje svoj doprinos demokratskom razvoju Republike Hrvatske. Socijaldemokratska studentska unija zalaže se za kvalitetnije uvjeta studiranja na sveučilištima i veleučilištima u RH.

Hrvatska akademska zajednica ima za cilj okupljanje sadašnjih i završenih studenata četiriju hrvatskih sveučilišta, zagrebačkog, splitskog, riječkog i osječkog, te veleučilišta, kao i ostalih sveučilišta u Europi i svijetu.

Osnovna načela HAZ-a predstavljaju uvažavanje slobode izražavanja političkih, vjerskih i drugih mišljenja, svjetonazora i uvjerenja, zalaganje za znanstvenu autonomiju sveučilišta. Zadatak i cilj HAZ-a je poticanje što sadržajnijeg sudjelovanja njezinih članova u studiranju i znanstvenom i stručnom radu, marljivosti i ustrajnosti na vlastitom općem stručnom i znanstvenom usavršavanju. HAZ se također zalaže za rješavanje problema studentske populacije.

Udruga „Studenti za studente Split“ je osnovana je 19. rujna 2008. godine. Utemeljena je zbog promicanja, razvitka i unaprjeđenja života studenata Sveučilišta u Splitu kroz djelovanje njenih članova. Interesi studenata su iz domene obrazovnog, socijalnog, kulturnog, zabavnog i sportskog života studenata.

Misija Udruge stvaranje kvalitetnijeg, efikasnijeg i pravednijeg obrazovnog sustava koji za cilj ima dobrobit svih članova društvene zajednice. Vizija im je promicanje sustava vrijednosti temeljenog na kvalitetnijem obrazovanju kao ključu poboljšanja kvalitete života cjelokupnog društva.

Oceanus je udruga koja okuplja ambiciozne i kreativne studente Sveučilišnog odjela za studije mora. 

Osnovni ciljevi Udruge su promicanje biologije i ribarstva kao struke, poticanje i unapređenje kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativno-istraživačkih djelatnosti studenata; vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode i biološke raznolikosti te doprinos ostvarivanju modernog, slobodnog, demokratskog, pluralnog i tolerantnog, nenasilnog društva. Udruga broji 30-ak članova, a namjera je da se što veći broj studenata nižih godina uključi u aktivnosti Udruge.

CroMSIC je punopravna članica Međunarodne udruge studenata medicine, skraćeno IFMSA (International Federation of Medical Student's Associations) od 1992. godine, te aktivno djeluje u mreži 94 članica sa svih kontinenata. 

Splitska podružnica Udruge CroMSIC osnovana je 27. svibnja 2000. godine, odlukom Skupštine Udruge. U kolovozu iste godine, održan je prvi sastanak članova udruge – studenata medicine Medicinskog fakulteta u Splitu. Međutim, studentske aktivnosti u području nacionalne i međunarodne razmjene studenata postojale su i prije ovog datuma. Splitska podružnica trenutačno broji 41 član, od kojih je 25 brucoša a ostatak su višegodišnji članovi, aktivni članovi.

Debatni klub Pravnog fakulteta u Splitu pokrenut je u travnju 2005. godine inicijativom nekolicine studenata. Od siječnja 2006. godine djeluje kao član Hrvatske Akademske debatne lige – krovne nacionalne debatne organizacije. U travnju 2006. godine osnivaju i sveučilišnu udrugu pod nazivom Debatno društvo Sveučilišta u Splitu. Kroz klub studenti imaju priliku upoznati se s debatom tj. argumentiranim raspravljanjem. Kroz debatu se razvijaju: govorničke sposobnosti, vještina uvjeravanja, vještina pobijanja protivnih argumenata, tolerancija prema suprotnom mišljenju, timski rad, sposobnost slušanja, brzo i jasno organiziranje misli, formiranje stavova…

Klub je osnovan 2012. godine u cilju promicanja, razvitka i unapređenja ronjenja i ostalih podvodno istraživačkih djelatnosti te zaštite i očuvanja podvodne prirodne i kulturne baštine na području Republike Hrvatske.
 

Djelatnosti kluba su:
  • organiziranje i provođenje redovitih sustavnih treninga članova Kluba te njihovo osposobljavanje za stručni rad;
  • poduka i trening djece i mladeži;
  • poduka i trening odraslih osoba;
  • skrb i kontrola psihofizičkih i funkcionalnih sposobnosti sudionika u športskim aktivnostima;
  • organiziranje športskih priredbi i natjecanja;
  • organiziranje i sudjelovanje u podvodnim istraživanjima i akcijama očuvanja podvodne prirodne i kulturne baštine;
  • upravljanje i održavanje športskih objekata potrebnih za realizaciju ciljeva Kluba;
  • organizacija stručnih predavanja, izložbi, tribina i skupova;
  • javno objavljivanje rezultata kluba i njegovih članova putem medijskih publikacija.

Naziv Kluba je : Podvodno istraživački klub Sveučilišta u Splitu
Skraćeni naziv Kluba je : PIK Sveučilišta u Splitu
Sjedište Kluba je : Livanjska 5, 21000 Split
Djelovanje Kluba : Republika Hrvatska
OIB: 55162299648
IBAN: HR4623600001102250312
Kontakt: pik.split@gmail.com
Mob: +385 98 317 339 (Marina)

 

 

Projekti: 
Istraživači mora
Voditelj projekta: Marina Tomaš

Projekt ,,Istraživači mora'' osmišljen je kao praktična primjena znanja studenata Odjeza za studije mora  Sveučilišta u Splitu. Studenti su imali priliku u toku 7 dnevnog boravka u Bolu na Braču primijeniti svoje znanje iz područja biologije mora, prepoznavanja bentoskih i pelagičnih vrsta morskih organizama, te usavršiti samu tehniku ronjenja. Za vrijeme projekta sudionici su koristili opremu za ronjenje koja uključuje autonomni ronilački aparat (ARA), koji se sastoji od hidrostatskog regulatora, kompenzatora plovnosti i visokotlačnog spremnika zraka (ronilačke boce). Za vrijeme ronjenja su se popisivale i fotografirale viđene vrste morskih organizama, kako bi se poslije ronjenja uspješno determinirale. Sudionicima je omogućena atraktivna izvannastavna aktivnost koja uključuje i teoriju i praksu uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

TOV 2015
Voditelj projekta: Marina Tomaš

Projekt TOV 2015. osmišljen od strane studenata okupio je sve zainteresirane studente Sveučilišta u Splitu svojim programom, te im pružio doživljaj za kakav do sad nisu imali prilike. U sklopu projekta TOV 2014. studenti Odjela za studije mora organizirali su promociju događaja na fakultetima, te u studentskim domovima. Održan je ciklus predavanja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice pod nazivom ''Zanimljivosti u ronjenju''. Studenti su se upoznali s teorijom ronjenja, bolestima u ronjenju, opasnim vrstama u moru, podvodnim uređajima (AUV, ROV), te opremom za ronjenje. Predavači su bili iskusni ronioci Hrvatske Ratne Mornarice, Instruktor ronjenja s dugogodišnjim iskustvom, te profesori Sveučilišta u Splitu. Studenti su ispunili online prijavnice za praktični dio projekta '' Tjedan ronjenja'', koji je proveden na bazenima Poljud. Za vrijeme tjedna studenti su se naučili koristiti opremom za ronjenje koja uključuje autonomni ronilački aparat (ARA), koji se sastoji od hidrostatskog regulatora, kompenzatora plovnosti i visokotlačnog spremnika zraka (ronilačke boce). Prošli su osnove ronjenja u bazenu tzv. Discovery dive. Svim polaznicima Discovery zarona uručene su diplome na ''After dive party-u'' u caffe bar Plava Kava, gdje se održala i nagradna tombola. Sveukupni broj polaznika Discovery-a je 256, a 40 sudionika projekta je izrazilo želju za nastavkom tečaja koji im je omogućen po studentima prilagođenim cijenama. Projekt s ponosom možemo proglasiti uspješno realiziranim, te je iz svega  vidljivo da Sveučilištu u Splitu treba ovakva vrsta vannastavne aktivnosti, te je planirano tradicionalno održavanje Tjedna otvorenih ventila narednih godina. Kroz tri tjedna u duhu ronjenja studentima je pružena nesvakidašnja vannastavna aktivnost, te Sveučilištu u Splitu dalo poseban pečat, kao prvom Sveučilištu u Republici Hrvatskoj koje je svojim studentima omogućilo besplatno ronjenje i edukaciju, što je potvrdio i veliki odaziv studenata i poseban interes medija za ovakav događaj.

 

Udrugu primijenjenog strojarstva (UPS) 2011. godine osnovali su studenti Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB), s ciljem prakticiranja stečenog teoretskog znanja na Fakultetu kroz razne projekte. UPS objedinjava rad različitih stručnjaka za tehničke projekte na području elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje,  računarstva i ekonomije te kroz svoj rad, odnosno organiziranje stručnih i znanstvenih skupova, omogućava razmjenu i predstavljanje studentskih dostignuća na ovim područjima. 

FESB Racing Team je prvi projekt Udruge koji je okupio ekipu studenta Sveučilišta u Splitu posvećenu izradi trkaćeg bolida. Već 2013. godine na FSAE natjecanju u Italiji ostvaren je najbolji plasman među početničkim ekipama, a projekt se pokazao važan kako za studente, tako i za akademsku i društvenu zajednicu. Cilj projekta je predstaviti Split i Hrvatsku, osigurati adekvatnu razmjenu znanja i iskustava međusobno i na međunarodnoj razini. 

 

Više o Udruzi: http://ups-fesb.hr/index.php/hr/