Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.4.2022.
Svečano obilježen Dan Odjela za stručne studije! Galerija slika
IMG_0700.JPG IMG_0720.JPG IMG_0728.JPG IMG_0733.JPG IMG_0742.JPG IMG_0757.JPG IMG_0760.JPG IMG_0776.JPG IMG_0807.JPG IMG_0825.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 16
  • Cilj 17

Proslava Dana Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu održana je u utorak, 26. travnja,  u velikom amfiteatru Odjela u Kopilici. Uz pročelnika Odjela dr. sc. Petra Pepura i njegovih zamjenika dr. sc. Marka Miletića,  dr. sc. Domagoje Buljan Barbače,  dr. sc. Gorana Ćorluke i dr. sc. Tonka Kovačevića, svečanosti su nazočili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu s Ivanom Pletković, pročelnicom Ureda rektora, Jelenom Hrgom, voditeljicom Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo i Natašom Musap, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, te brojni uzvanici, djelatnici i studenti.

Rektor Ljutić se, čestitajući Odjelu, prisjetio razgovora s dobitnikom Nobelove nagrade Aaronom Ciechanoverom iz Haife o znanosti, sveučilištu, edukaciji, koji je ustvrdio kako je upravo struka fundamentalna.

- Sve je zapravo u toj rečenici rečeno što se tiče naših stručnih studija. Kako bi egzistiralo jedno jako sveučilište kao što je naše ako nema struke? Ako u svakodnevnom životu nema struke, ako nema onoga tko zna odraditi stručno svoj dio posla, uzalud nam sve. Bez stručnih studija nema pravog sveučilišta i zato se i jesmo borili da isti stupanj imaju studenti koji završe sveučilišni diplomski studij i specijalistički diplomski stručni studij. Prigodom nedavnog obilaska laboratorija na ovom Odjelu bio sam jako ponosan kad sam vidio što se sve ovdje radi i zahvalan sam što postojite. Pružit ćemo vam maksimalnu podršku da budete još snažniji i još spremniji za našu svakodnevicu koja je puna izazova i za brojna nova zanimanja koja tek dolaze. Tko će se najbolje prilagoditi novim zanimanjima ako ne stručni studiji – kazao je rektor Ljutić.

- Mi smo premali grad, županija i država na ovom globalnom tržištu da bismo konkurirali nečim, osim znanjem. Dva posto izvornih prihoda Splitsko-dalmatinske županije ulaže se u istraživanje, razvoj i inovacije. Znanje je naša komparativna prednost koju imamo nad cijelim svijetom, nad globalnim tržištem i to nastojimo iskoristiti. Drago mi je da smo danas ovdje na stručnim studijima, vrlo važnoj sastavnici Sveučilišta u Splitu s kojima Splitsko-dalmatinska županija ima izvrsnu suradnju ulažući u infrastrukturu. Ako se budemo bazirali na izvrsnost, kao što sam maloprije spomenuo, budućnost naše županije, našega grada i naše države Hrvatske je osigurana. Nadam se da ćemo i u skoroj budućnosti s brojnim projektima postati lider u EU. To je mjesto koje nam pripada, to je mjesto kojem moramo stremiti. Budemo li imali visoke ciljeve, ostvarit ćemo i visoke rezultate - zaključio je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja.

Pročelnik Pepur se u svome izvješću osvrnuo na unaprijeđenje nastavnog procesa koje se odvija kroz organizaciju okruglih stolova s vanjskim dionicima s ciljem evaluacije i unapređenja studijskih programa, kroz provedbu izmjena s ciljem modernizacije svih studijskih programa, zatim kroz implementaciju dvojezičnih kolegija s ciljem ponude nastave na engleskom jeziku za domaće studente,  kao i fakultativnih kolegija s ciljem poticanja specifičnih afirmacija kod studenata. Uveden je i sustav  e-indeksa za studente specijalističkih diplomskih stručnih studija, implementiran je i sustav ISVU u nastavnom procesu, a potiču se gostujuća predavanja, terenska nastava te provedba stručne i specijalističke prakse u pandemijskim okolnostima…

Istaknuo je kao se kontinuirano radi na poboljšanju prostornih uvjeta na Odjelu, koji sada raspolaže s 20 predavaonica, 27 laboratorija, 3 informatičke učionice, 4 studentske prostorije, 32 ureda nastavnika i 27 ureda nenastavnog osoblja. 

Na Odjelu trenutačno studira 2.160 studenata, koje se potiče na odlaznu mobilnost, pruža im se podrška za razvoj poduzetničkih ideja, kao i za sudjelovanje u istraživačkim projektima. Također, i kvaliteta nastavnika je, među ostalim, prepoznata i na tržištu neformalnog obrazovanja kroz različite programe cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Studenti Odjela, Stipo Margić i Mijo Matijević iz Udruge Liberato, predstavili su inovativan projekt DisCloud, koji je već implementiran na parkingu Odjela. Više na linku: https://www.unist.hr/novosti/predstavljen-novitet-udruge-liberato-discloud-proizvod-potpuno-prilago%c4%91en-osobama-s-invaliditetom

Današnja proslava je bila prigoda da se dodijele zahvalnice za osobitu aktivnost i doprinos radu Odjela Miroslavu Komlenoviću, dipl.ing. strojarstva, mr.sc. Jurju Buzoliću, Poreznoj upravi – Područnom uredu Split, Udruzi "Liberato" i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nagrade su primili i najbolji studenti u protekloj akademskoj godini.

PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ

Studij

Ime

Prezime

Težinski prosjek

Elektroenergetika

Ivan

Lucić

4,625

Elektronika

Mario

Barić

4,833

Informacijska tehnologija

Stipo

Margić

4,900

Konstrukcijsko strojarstvo

Sendi Božena

Pešut

4,246

Menadžment trgovine i turizma

Matko

Grbeša

4,900

Računarstvo

Domina

Šušak

4,450

Računovodstvo i financije

Marin

Mađor

4,900

Trgovinsko poslovanje

Martina

Bacelj

5,000

 

SPECIJALISTIČKI DIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ

Studij

Ime

Prezime

Težinski prosjek

Elektrotehnika

Antonio

Matičević

4,300

Menadžment trgovine i turizma

Martina

Roso

4,767

Primijenjeno računarstvo

Andreas

Kolenda

4,800

Računovodstvo i financije

Željka

Šilović

5,000

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!