Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
2.5.2022.
Svečano otvoren Festival znanosti u Splitu, u programu gotovo 200 aktivnosti! Galerija slika
IMG_1457_promjena.JPG IMG_1467_promjena.JPG IMG_1480.JPG IMG_1482.JPG IMG_1487_promjena.JPG IMG_1492.JPG IMG_1494.JPG IMG_1497.JPG IMG_1502.JPG IMG_1509.JPG IMG_1514_promjena.JPG IMG_1535_promjena.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 6
  • Cilj 9
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 17

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić svečano je otvorio Festival znanosti Split 2022, manifestaciju kojoj je cilj približiti znanost javnosti, informirati je o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

U prigodi otvaranja najveselijeg tjedna na splitskom sveučilištu, koje se održalo u ponedjeljak, 2. svibnja, ispred Zgrade tri fakulteta, pozdravne riječi su uputili i zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja, prorektorica za znanost i inovacije prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić i operativna voditeljica Organizacijskog odbora dr. sc. Domagoja Buljan Barbača. Otvaranju su također nazočili prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prof. dr. sc. Goran Kardum, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, izv. prof. dr. sc. Željko Radić, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković, glavni tajnik Filip Klarić-Kukuz, voditeljica Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo Jelena Hrga, tajnica Nataša Musap, članovi splitskog Organizacijskog odbora, drugi uzvanici, profesori i studenti splitskog sveučilišta, brojni učenici i nastavnici srednjih i osnovnih škola.

Festival znanosti se održava u razdoblju od 2. do 7. svibnja, a tijekom šest dana trajanja, na različitim lokacijama kako u gradu Splitu, od Kampusa preko Peristila do Meja, ali i u Sinju, Trilju, Muću, Ogorju, Imotskom, Kaštelima, Mosoru, Omišu pa i u Zadru… odvijat će se gotovo 200 različitih aktivnosti koje uključuju predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pokuse, tribine, okrugle stolove i još mnogo toga. Kao i uvijek, sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne.

Ovogodišnja tema Festivala je " Život", a uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili i muzeji, instituti, osnovne i srednje škole kao i brojne udruge nudeći zaista raznovrstan program tijekom Festivala.

- Događanja na Sveučilišta u Splitu kroz cijeli protekli tjedan, kao i današnji početak Festivala znanosti obilježeni su iznimnom posjećenošću, živosti i šušurom, što zapravo pokazuje znanstvenu izvrsnost Splita, koja se ogleda i u tome što naše Sveučilište postiže sve bolje rezultate na znanstvenim ljestvicama. Ovo je Split kojim se ponosimo. Upravo  tema "Život" predstavlja i život koji nam se vraća nakon dvije godine pandemije koronavirusa, kao i život koji se isplati istraživati u baš svim aspektima, ne samo u medicinskim, prirodnim znanostima, već i sociološkim aspektima, humanističkim znanostima… Na ovaj način pružamo uvid svima zainteresiranima u ono što se radi na Sveučilištu – rekao je rektor Ljutić, posebno naglasivši veliki broj sudionika s gotovo 200 aktivnosti, na zaista brojnim lokacijama našeg grada. Istaknuo je važnost da djeca osjete čar istraživanja i proučavanja jer tada se ne treba bojati za budućnost Sveučilišta.

Zadovoljstvo što se Festival otvorio uz niz aktivnosti i iznimnu posjetu učenika izrazila je prorektorica Vranješ Markić.

- Nakon dvije pandemijske godine, sretno smo što smo se opet okupili u velikom broju. Tema "Život" je bila vrlo inspirativna za sve naše znanstvenike, studente i brojne druge dionike koji sudjeluju u ovogodišnjem programu Festivala. Temi se pristupilo na različite načine, od samog pojma život - kroz život ljudi, ali i svih živih bića na našoj planeti, tako da vjerujem da će svatko moći pronaći neku zanimljivu aktivnost za sebe. Pripremljene su brojne radionice, izložbe, predavanja, za sve uzraste, od onih najmlađih do opće populacije – kazala je prorektorica Vranješ Markić.

Operativna voditeljica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Domagoja Buljan Barbača ustvrdila je kako se na ovogodišnjem Festivalu znanosti prikazuju postignuća znanstvenika iz različitih znanstvenih područja, a primjerice, preispitivanje različitih životnih ciklusa, iako smo navikli da se to odnosi na one biološke, na Festivalu je moguće i iz pozicije društvenih znanosti.

- Pozivam svih da nam se pridruže, da poprate aktivnosti našeg Festivala, vjerujem da je ispred nas jako kvalitetan tjedan, prepun novih spoznaja – poručila je Domagoja Buljan Barbača.

Već prvog dana na otvaranju, ispred Zgrade tri fakulteta, pripremljen je čitav niz zanimljivih predstavljanja, pokusa, praktičnih aktivnosti na temu biljnog i životinjskog svijeta, otisaka prstiju, escape room na temu "Arhimed i Tesla igraju rulet u Las Vegasu", različite motoričke aktivnosti i mjerenja, preko robotića pokazane su mogućnosti oponašanja ponašanja živih bića uz uporabu umjetne inteligencije... U glazbenom dijelu programa otvaranja Festivala sudjelovao je Kvartet gitara Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, u sastavu Miroslav Mrass, Zvonimir Stejskal, Lukas Tavić, Ivo Baule.

Detaljan program splitskog Festivala znanosti pogledajte u dokumentu u prilogu i pronađite neku aktivnost za sebe, a ne zaboravite ni YouTube kanal Sveučilišta u Splitu na kojem Vas također očekuje nekoliko aktivnosti u formi zanimljivih videa: https://www.youtube.com/channel/UCLYkpu0U3jJUbDf_jeNnP8A

 

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!