Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.4.2025.
Svečano otvoren međunarodni BIP program na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Galerija slika
IMG_5451.JPG IMG_5469.JPG IMG_5474.JPG IMG_5493.JPG IMG_5499.JPG IMG_5503.JPG IMG_5505.JPG IMG_5513.JPG IMG_5529.JPG IMG_5537.JPG IMG_5551.JPG IMG_5575.JPG IMG_5586.JPG IMG_5626.JPG IMG_5630.JPG IMG_5660.JPG IMG_5674.JPG

Ciljevi

  • Cilj 1
  • Cilj 2
  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 5
  • Cilj 6
  • Cilj 7
  • Cilj 8
  • Cilj 9
  • Cilj 10
  • Cilj 11
  • Cilj 12
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 15
  • Cilj 16
  • Cilj 17
Međunarodni BIP program pod nazivom "Ostvarivanje ciljeva održivog razvoja kroz prizmu kemije, kemijske i prehrambene tehnologije (engl. Achieving Sustainable Development Goal(s) through Chemistry, Chemical and Food Technology) svečano je otvoren u ponedjeljak 7. travnja, na Kemijsko tehnološkom fakultetu. KTF je i nositelj programa, u suradnji s tri partnerska sveučilišta iz SEA-EU alijanse Sveučilištem na Malti, Sveučilištem u Gdanjsku te Sveučilištem u Brestu, a provodi se uz podršku programa ERASMUS+.

Program je okupio 57 studenata i 13 profesora iz devet europskih zemalja, od kojih je pet članica SEA-EU alijanse, s ciljem poticanja interdisciplinarnog pristupa održivom razvoju kroz kemiju, kemijsku i prehrambenu tehnologiju.

Voditeljica BIP programa, prof. dr. sc. Nediljka Vukojević Medvidović, prodekanica za osiguravanje i unaprjeđenje kvalitete na KTF-u, uvodno je predstavila program te izrazila zadovoljstvo što je program izazvao veliki interes.

Prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom prof. dr. sc. Zoran Đogaš poželio je sudionicima dobrodošlicu na splitsko sveučilište, istaknuvši kvalitetu programa te činjenicu da za cilj ima promicanje ciljeva održivog razvoja (engl. Sustainable Development Goals, SDGs) kroz provedbu praksi koje potiču održivost i kružno gospodarstvo, uz istovremeno jačanje ekonomskog i društvenog napretka.

Dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Matko Erceg je uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog programa, naglasivši da će ga biti teško nadmašiti! Pozvao je sve sudionike da se upoznaju međusobno i podijele svoja znanja i obrazuju se, ali da ne zanemare druženje i stvaranje prijateljstava. Izrazio je nadu da će studenti ovog programa, sudjelovati na 5. ZORH konferenciji koja će započeti u srijedu.

Prisutnima su se obratili i Ana Ćosić, voditeljica Ureda za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju, Gordana Dujmović, tehnička voditeljica SEA-EU 2.0 projekta te izv. prof. dr. sc. Sanja Perinović Jozić, Erasmus+ koordinatorica na KTF-u.

Ovaj BIP, odnosno Blended Intensive Program, trajat će do petka 11. travnja, a prethodio mu je virtualni sastanak, održan 1. travnja, kao uvod u program. 

Fizička komponenta uključuje set pažljivo odabranih predavanja, radionica i stručnog posjeta razrađenih kroz 8 PANELA s ciljem ostvarivanja ciljeva održivog razvoja kroz prizmu kemije, kemijske i prehrambene tehnologije:
Panel 1: Integracija načela zelene kemije u klasičnu kemiju radi podrške postizanju ciljeva održivog razvoja
Panel 2: Stručni posjet - proizvodnja delicija po stoljetnim recepturama prilagođena suvremenim tehnološkim procesima i u skladu sa ciljevima održivog razvoja
Panel 3: Uloga visokog obrazovanja u službi održivog razvoja društva - Kako kombinirati STEM, zaštitu okoliša i inter/transdisciplinarni pristup u društveno-korisnom učenju
Panel 4: Poticanje ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojka na razvoj karijera u znanosti u skladu s ciljevima održivog razvoja - SDGs
Panel 5: Inženjerska rješenja u službi kružnog gospodarstva i ciljeva održivog razvoja: Recikliranje metala kao srce kružnog gospodarstva;  Uloga i značenje optimizacije hidrodinamičkih uvjeta u različitim sustavima u postizanju  ciljeva održivog razvoja; Obrada otpadnih voda u skladu s ciljevima održivog razvoja, Ograničenja i izazovi Naprednih oksidacijskih procesa u pročišćavanju voda
Panel 6: Procjena životnog ciklusa (engl. Life Cycle Analysis, LCA) sustava gospodarenja krutim komunalnim otpadom te izračunavanje osobnog utjecaja na okoliš primjenom metodologije Ekološkog otiska (engl. Ecological footprint, EF)
Panel 7: Prehrambeni sustavi i održivost: Putevi do postizanja ciljeva održivog razvoja. Ocjena kvalitete proizvoda prehrambene industrije u skladu sa ciljevima održivog razvoj
Panel 8: Osvrt na značenje i implementaciju ciljeva održivog razvoja s posebnim naglaskom na implementaciju u područje kemije, kemijske i prehrambene tehnologije, obrazovanje i društvo. 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!