Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
4.11.2021.
Svečano otvorena izložba “Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta” Galerija slika
IMG_5836.JPG IMG_5843.JPG IMG_5855.JPG IMG_5866.JPG IMG_5873.JPG IMG_5883.JPG IMG_5886.JPG IMG_5893.JPG IMG_5903.JPG IMG_5906.JPG

Izložba "Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta" svečano je otvorena u četvrtak, 4. studenog, u atriju Sveučilišne knjižnice i Rektorata. Na 15 panoa predstavljeno je putovanje koje je 1519. godine u Sevilli (Španjolska) započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine  kasnije, tj. 1522. godine, Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljivanje svijeta.
Izložbu je otvorio Nj. E. Alonso Dezcallar De Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH, a uvodnu riječ je održao prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Rektor Ljutić je, uz zahvalu Veleposlanstvu na ovoj izložbi, istaknuo njenu važnost, upravo kroz institucionalno povezivanje Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Cadizu kroz alijansu SEA-EU. U tom kontekstu posebno je naglasio i značaj procesa internacionalizacije, koji će doprinijeti da Split bude studentski grad ne samo za naše zajednice i države, već i Europe i svijeta. Naglasio je i kako ova izložba daje uvid i novi pogled u doba velikih otkrića, te kako je upravo u tome poveznica s današnjim vremenom koje je također doba velikih mogućnosti i novih spoznaja. 

Otvarajući izložbu, veleposlanik De Mazarredo je podsjetio na edukativnu dimenziju izložbe o pothvatu koji svjedoči o izuzetnoj hrabrosti ljudi koji su se otisnuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši tijek povijesti.  

- Od 5 brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan - Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, vratilo ih se samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat je ujedno dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između američkog kontinenta i Indijskog oceana nalazi Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima – kazao je veleposlanik Kraljevine Španjolske, prepričavši kako je izvorna ideja bila stići do mitskog istoka i Začinskih otoka do tada neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. 

Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju. 

Veleposlanik Dezcallar De Mazarredo se posebno osvrnuo i na prijepise pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije pronađenih u dubrovačkom Državnom arhivu. Jedno od njih je do sada bilo slabije poznato javnosti, no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma u svijetu. Fotografije pisama pridružene su postavu.

Izložbi su nazočili Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta, Ana Utrobičić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice, prorektorice i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić,  prof. dr. sc. Goran Kardum, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, prof. dr. sc. Tomislav Kilić i izv. prof. dr. sc. Željko Radić, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Jelena Hrga, voditeljica Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo, Ljubomir Radić, ravnatelj Pomorskog muzeja, dr. sc. Zaloa Sanchez Varela s Pomorskog fakulteta, članovi Senata te studenti. 

Izložba se održava u organizaciji Veleposlanstva Španjolske u Republici Hrvatskoj, Španjolske kulturne akcije zajedno s Ministarstvom kulture i sporta Kraljevine Španjolske i Sveučilišta u Splitu, a može se razgledati do 26. studenog, u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat te subotom od 9 do 14 sati.

Kustosi izložbe su: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!