Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.9.2022.
Svečano otvorena izložba pejzažnih astrofotografija „Hrvatska pod zvijezdama“ autora Branka Nađa Galerija slika
20220912_200632.jpg 20220912_200638.jpg 20220912_201555.jpg 20220912_202443.jpg 20220912_202456.jpg 20220912_202505.jpg 20220912_202529.jpg 20220912_210728.jpg VideoCapture_20220912-220526.jpg

Ciljevi

  • Cilj 11

U predivnom ambijentu Sveučilišne galerije u ponedjeljak, 12. rujna otvorena je izložba pejzažnih astrofotografija "Hrvatska pod zvijezdama" autora Branka Nađa. Autor  iza sebe ima nekoliko izložbi u Čakovcu i Zagrebu, a ovo je prvi put da izlaže u Splitu

Helena Trze Jakelić, voditeljica Galerije predstavila je u par riječi samog autora kazavši da se radi o  rođenom Čakovčaninu koji već godinama živi u Zagrebu gdje je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a danas radi kao glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu. Zatim se osvrnula na izložbu, dvadeset i jedna  prekrasna fotografija, istaknuvši  da je autorov cilj bio pokazati publici ljepotu noćnog neba pod kojim će u kadar uhvatiti komadić Lijepe naše:

- Kod ovih fotografija je interesantno što se moraju snimiti kad je potpuna tama, što nije tako jednostavno s obzirom na svjetlosna onečišćenja koja su svuda oko nas. Potrebna je strpljivost, upornost ali i izuzetna vještina koju autor posjeduje. Možda nas sve skupa ova izložba pozove  da se  umirimo,  da se  zapitamo kad smo zadnji put bili na nekom mračnom mjestu izvan grada i gledali nebo? Sve smo više prikovani za ekrane, no je li došlo vrijeme da se maknemo,  uzmemo vrijeme za sebe i  da uživamo u noćnom nebu? Srećom, postoje fotografi poput Nađa koji nam donose ljepote prirode, fotografije noćnih pejzaža nastalih na znamenitim hrvatskim lokacijama poput Plitvičkih jezera, izvora Cetina ili pak paškim poljima soli.. Stoga čestitam autoru i pozivam ga da nam se obrati s nekoliko riječi.

 - Impresioniran sam prostorom Sveučilišne galerije i drago mi je da sam dobio priliku izlagati ovdje. Izložba je počela kao vrsta terapije i eskapizma, a onda se pretvorila u širenje poruke o ljepoti noćnog neba koje sve rjeđe možemo vidjeti. Gdje god se okrenete nešto bliješti. Danas možete pročitati naslove u novinama "Europa gasi svjetla", katedrale više nisu osvijetljene, gase se i reklame. No, kod nas i dalje sve svijetli, stoga ja ovakve motive sve teže snimam kod nas. Zapravo nisu problem veliki gradovi, problem je što prosipamo energiju - istaknuo je Branko Nađ.

Autor izložbe kaže kako se ova izložba s edukativne namjere  pretvorila u širenje svjesnosti o zagađenju kazavši kako je upravo to njezina najveća vrijednost:

- Kao fotografu cilj mi je ukazati na to da premalo uživamo u našem nebu. Previše svi buljimo u mobitel. Na primjer, u Zagrebu imate semafor koji svijetli dolje da ljude, koji hodaju preko zebre i gledaju u mobitel, ne zgazi auto. Poruka ove izložbe je – pogledajte zvijezde. Maknite se iz grada, otiđite iz Splita da biste zvijezde vidjeli. U noći i tami nema ničeg strašnog što smo se kao djeca bojali, ima samo ljepote. Meni je noćno nebo fascinantno, jer prvo shvatiš koliko smo mali, a drugo jer su sve te zvijezde zapravo pogled u prošlost. Svjetlost zvijezda do nas dopire milijunima godina. I onda kad te dvije stvari spojiš znaš da je to nešto strašno nama daleko i nepoznato, a ti je uspiješ snimiti svojim aparatom, tada je satisfakcija puno veća. 

Branko kaže da su ga neki pitali za fotografije jesu li fotomontaže?

- Ne, nisu fotomontaže, koristim se nekim trikovima od dijelova opreme do same kompozicije, no sve su fotografije autentične. Teško je to snimiti, jer i opreme je puno, ruksak je težak 25 kg. Osim toga, treba biti dovoljno strpljiv i znatiželjan da se odrekneš spavanja i da odeš negdje, da se ne bojiš divljih zvijeri za koje me često pitaju, no one se više boje nas, nego mi njih.

"Ponekad imam snažnu potrebu za... Zar da izustim tu riječ? Religijom. Tada noću izlazim van i slikam zvijezde."Vincent van Gogh

Izložba se može pogledati do 26. rujna 2022. godine. 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!