Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
3.5.2024.
Svečano otvorena izložba radova studenata Umjetničke akademije u Splitu – KIP4 Galerija slika
IMG-20240502-WA0033.jpg IMG-20240502-WA0034.jpg IMG-20240503-WA0048 (1).jpg IMG-20240503-WA0052 (1).jpg IMG-20240503-WA0060 (1).jpg IMG_7793.JPG IMG_7793.JPG IMG_7795.JPG IMG_7801.JPG IMG_7824.JPG IMG_7831.JPG IMG_7847.JPG IMG_7835.JPG IMG_7838.JPG IMG_7847.JPG IMG_7905.JPG IMG_7902.JPG IMG_7870.JPG IMG_7869.JPG IMG_7861.JPG IMG_7848.JPG IMG_7851.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11
Izložba radova studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek kiparstva pod nazivom K.I.P. 4 svečano je otvorena u četvrtak, 2. svibnja 2024. godine u Sveučilišnoj galeriji. Četvrto je to izdanje matične izložbe koja za cilj ima promociju kvalitetnog kiparskog rada na UMAS-u kao i javnosti približiti umjetničke dosege i doprinose naših studenata. Sudeći prema iznimno velikom interesu publike, oba cilja uspješno su ostvarena.

Predstavljajući izložbu, dr. sc. Božo Kesić istaknuo je njezinu sposobnost da odrazi vremensku i svaku drugu slojevitost i protežnost ugrađenu u povijest tog ne samo medija, nego i stvaralačkog svjetonazora:
Među ovim autorima primjećujem duboko ukorijenjen interes za teme koje su svakodnevne i univerzalne, ali koje oni istražuju kroz vlastito očište. Njihov umjetnički izraz, bez obzira radi li se o klasičnom kiparstvu, suvremenim pristupima poput aproprijacije ili konceptualne umjetnosti, ili nečemu što se nalazi na spoju različitih stilova, jasno pokazuje duboko poštovanje prema radu svojih prethodnika. U njihovom stvaralaštvu vidljivo je naslijeđe prošlosti koje nastoje obogatiti svojih osobnim dodirima, vlastitim interpretacijama i kreativnim inovacijama. Dekanica Umjetničke akademije u Splitu, dr. sc. izv. prof. art. Miona Miliša otvorila je izložbu ne skrivajući koliko je počašćena što ima prigodu sudjelovati u obrazovanju studenata u umjetničkom području budući da to nosi sa sobom veliku čast i odgovornost:
Za mene, ovo je najljepši posao na svijetu, no istodobno i izazovan jer svjedočimo stvarnosti i svakodnevici kroz prizmu umjetnosti. Nalazimo se na tankoj liniji obrazovanja u umjetničkom području, gdje je svaki korak važan i gdje je svaki radni proces - proces istraživanja i umjetničkog razvoja - kazala je dekanica te nastavila: Radovi koje možete vidjeti proizašli su iz tog istraživačkog procesa umjetničkog stvaranja tijekom obrazovanja mladih kipara. Osjećam veliki ponos što naši studenti imaju prigodu izlagati u Sveučilišnoj galeriji iz dva važna razloga: prvo, što smo postavili radove naših studenata kiparstva u samom srcu kampusa, gdje ih mogu vidjeti i cijeniti i drugi studenti s ostalih sastavnica Sveučilišta u Splitu. Drugo, javno izlaganje njihovih radova zaokružuje njihov umjetnički proces omogućujući im da podijele svoje priče i vizije s publikom.Studenti Anamarija Aničić Kahrić, Jasmina Barbarić, Marija Bare, Ivana Čerina, Marijeta Dominović, Vid Grgas, Jelena Jurčević, Nikola Jurišić, Lana Leonie Kandija Husić, Karmen Livaja (Bušić), Ivana Mandić, Pia Midžor, Petra Perković, Tara Schwarz, Danijela Skokandić, Roko Tomić, Tajana Veljačić i Lona Vesović izložili su svoja djela, dok su autori izložbenog koncepta predstojnik Odsjeka za kiparstvo doc. art. Đani Martinić, doc. art. dr. art. Goran Balić, mag. art. Duje Matetić te Tomislav Šalov.
Profesori su imali ključnu ulogu u vođenju i inspiriranju mladih umjetnika poput Jelene, pružajući im ne samo potrebna znanja i vještine, već i ohrabrenje da istražuju svoju kreativnost i izraze svoje ideje na najbolji mogući način.
Želim istaknuti svoju duboku zahvalnost i iskrenu pohvalu svim našim profesorima za njihov neizmjerni trud i neprocjenjivu podršku koju su nam pružili tijekom našeg umjetničkog razvoja. Njihova predanost i stručnost su nas neprestano poticali da rastemo i napredujemo u svom umjetničkom izričaju. Bez njihove podrške, naš put kroz umjetnost ne bi bio isti - izjavila je Jelena Jurčević, studentica prve godine diplomskog studija Likovne kulture i likovne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji.Srdačno se zahvalivši svim posjetiteljima, doc. art. Đani Martinić istaknuo je da je njihova prisutnost od vitalnog značaja jer „bez publike umjetnost gubi svoj smisao“.

Svečano otvorenje izložbe K.I.P.4 dodatno je obogaćeno izuzetnim glazbenim nastupom mladog talentiranog studenta Glazbenog odjela Umjetničke akademije, Ivana Zvonimira Stejskala. Ivan je svojom virtuoznošću na gitari izveo skladbu Preludij BWV 998 Johanna Sebastiana Bacha čime je stvorio čarobnu atmosferu koja je dodatno uveličala večer.

Moderiranje izložbe povjereno je iskusnoj voditeljici Sveučilišne galerije, Heleni Trze Jakelić koja je svojim profinjenim pristupom pridonijela svečanosti događaja.

Izložba će biti otvorena za javnost do 14. svibnja 2024. godine.
 
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!