Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.12.2021.
Svečano otvorena izložba Galerija slika
IMG_6866.JPG IMG_6876.JPG IMG_6878.JPG IMG_6880.JPG IMG_6886.JPG IMG_6892.JPG IMG_6923.JPG IMG_6929.JPG IMG_6939.JPG IMG_6966.JPG

Izložba "Splitska grafička (a)ura" svečano je otvorena u utorak, 7. prosinca, u Sveučilišnoj galeriji. Na izložbi su predstavljena djela 11 autora: Jakova Budeše, Josipa Botterija Dinija, Edvina Dragičevića, Petra Jakelića, Marinka Jelače, Vaska Lipovca, Mile Skračića, Slobodana Tomića, Kristine Restović, Nikole Skokandića i Maje Zemunik.
Naime, splitska umjetnička grafika je šezdesetih godina prošlog stoljeća dobila svoj metronom i ritam s formiranjem Grafičkog odjela Umjetničke škole, djela čijeg osnivača Jakova Budeše, čine izniman doprinos ove izložbe.

- Riječ je o zaista posebnoj izložbi, koja je zamišljena kao reprezentativni izbor radova koji sežu od vremena osnivanja Grafičkog odjela do danas, a postavljena je kao vizualni dijalog starijih i mlađih autora, onih koji su zaslužni za tradiranost i procvat grafike u Splitu s onima koji su konceptualno drukčiji istraživači ovog medija – ustvrdila u prigodi otvaranja izložbe Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.

Kustos izložbe je doktor filozofije i povjesničar umjetnosti dr.sc. Dalibor Lovrić, također grafičar, koji se u prigodnom govoru osvrnuo i na sam naziv izložbe.
- Od pojma aure u starogrčkom što znači povjetarac, preko latinskog gdje se pretočio u naziv za zlato, ali i u vrijednost koja okružuje glave svetaca – zlatokrug kao ikonografsko obilježje svetosti, aura dakle označava slavu i poštovanje prema djelima naših mlađih i starijih autora, što se nadovezuje uz pojam koji je u filozofiju i umjetnost uveo teoretičar Walter Benjamin smatrajući da je s umjetničkom grafikom aura originalnog i autentičnog umjetničkog rada detronizirana tehnologijom i mehaničkom reproduktivnošću – ustvrdio je kustos Lovrić.

Izložbu je otvorio akademik i redoviti profesor Umjetničke akademije Kažimir Hraste, istakavši kako izložba ima svečarski i prigodni karakter, upravo kao i mjesec u kojem je postavljena.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Ministarstva kulture i medija, a ostaje otvorena do 7. siječnja 2022. godine.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!