Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
16.9.2022.
Svečano otvorena Prva hrvatska škola limfadema na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija Galerija slika
IMG_5792.JPG IMG_5799.JPG IMG_5811.JPG IMG_5836.JPG IMG_5843.JPG IMG_5859.JPG IMG_5869.JPG IMG_5880.JPG IMG_5891.JPG IMG_5902.JPG IMG_5910.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4

Prva hrvatska škola limfedema, koju su organizirali Sveučilišni odjela zdravstvenih studija i udruga Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja,  svečano je otvorena 16. rujna  u velikom amfiteatru zgrade Tri fakulteta.

Među mnogobrojnim sudionicima otvorenju su nazočili i prorektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Željko Radić, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu Filip Klarić Kukuz,, pročelnik Odjela prof.dr.sc. Stipan Janković, zamjenik pročelnika izv.prof.dr.sc. Ante Obad, pomoćnica za znanost i međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Irena Drmić Hoffman, pročelnica za fizioterapiju doc.dr.sc. Ivanka Marinović, Emilija Jurić, glavni fizioterapeut KBC-a Split, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić te predsjednik Društva doktora fizikalne medicine i rehabilitacije Frane Grubišić.

Na ovaj kongres javilo se više zainteresiranih nego što ih je moglo sudjelovati i ta činjenica najbolje govori o veličini i važnosti ovog problema.  Rak dojke je u Hrvatskoj jedan od najčešćih karcinoma i Hrvatska se nažalost svrstala među zemlje u svijetu koje imaju najvišu incidenciju raka dojke. Iako imamo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, nažalost veliki broj njih se javlja tek u poodmakloj fazi bolesti. .Lifedem je stanje koje se najčešće javlja kod takvih pacijentica, ali i kod mnogih drugih bolesti. To je  značajan javno-zdravstveni problem koji počinjemo, , zahvaljujući našim kolegama iz Škotske,  rješavati ozbiljno i sveobuhvatno. Već dogodine planiramo održati i drugu školu limfadema, s međunarodnim karakterom i gostima iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Škotske. Izdat će se i knjiga prevedena s kineskog jezika o dijgnostici i liječenju limfadema – najavio je pročelnik Janković te posebno zahvalio docentici Ani Poljičanin i njenoj asistentici Ivani Klarić Kukuz koje su uložile izniman trud u organizaciji ovog značajnog kongresa.

Nazočne je  pozdravila i Mirjana Grbešić, , predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta kazavši kako fizioterapeuti tijekom svog obrazovanja dobiju osnovni uvid o lifodemu, kao užem specijalističkom području tako da je ovakav skup iznimno značajan u daljnjem razvijanju edukacije o limfodemu.

Organizatore je pohvalio Frane Grubišić, predsjednik Društva doktora fizikalne medicine i rehabilitacije, čestitavši im na izvrsno dizajniranom stručnom i znanstvenom programu koji odražava visoku kvalitetu, utemeljenu na dokazima.

U ime organizacijskog odbora sudionike je pozdravila docentica Ana Poljičanin, zahvalivši se svima koji rade unutar udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, čija je predsjednica,  kao i prijateljima iz Škotske te kolegama iz Splita koji svi skupa naporno rade i trude se , a sve na korist onih najvažnijih, a to su pacijenti.

Sve okupljenje pozdravio je i prorektor Radić te im zaželio uspješnu konferenciju koja će se održavati dva dana.

Održavanjem prve Hrvatske škole limfedema  utječe se na ostvarenje jednog od ciljeva Udruge Hrvatski nacionalni limfedem okvir – Limfa i ja, a to je da u suradnji sa svim dionicima koje se u Hrvatskoj na bilo koji način bave ili sami boluju od ove bolesti poboljša kvaliteta zdravstvene skrbi, a samim tim i kvaliteta života oboljelih od ove kronične bolesti.

Na Školi su sudjelovali kolege sa Sveučilišta u Glasgowu:

Margaret Sneddon – predsjednica Britanskog limfološkog društva

Yolande Borthwick – predsjednica Casley Smith Lymphoedema Education UK

Rhian Noble- Jones – predsjednica znanstvenog odbora Britanskog limfološkog društva i jedna od osnivačica  Casley Smith metode

Tamara Košević iz Princess Grace bolnice u Londonu – voditeljica terapije limfedema te osnivačica i voditeljica dobrotvorne organizacije LIHDA

Tanja Planinšek Ručigaj voditeljica Klinike za dermatovenerologiju iz Sveučilišnog centra u Ljubljani, subspecijalist limfolog, predsjednica Udruženja za kronične rane u Sloveniji.

Mirna Žulec ravnateljica Poliklinike Marija iz Zagreba koja se bavi zbrinjavanjem kroničnih rana.

Djelatnici KBC Split, Cohrane Centra te Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

 

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!