Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
31.3.2023.
Svečano otvorena „Škola infektologije ST-2023“ na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija Galerija slika
IMG_3680.JPG IMG_3683.JPG IMG_3694.JPG IMG_3701.JPG IMG_3728.JPG IMG_3729.JPG IMG_3736.JPG IMG_3750.JPG IMG_3759.JPG IMG_3777.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 17

"Škola infektologije ST-2023" svečano je otvorena u četvrtak, 30. ožujka na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija. Riječ je o tečaju trajnog medicinskog usavršavanja 1. kategorije, u organizaciji Odjela i Kliničkog bolničkog centra Split. Prvo izdanje, koje se održava do 1. travnja okuplja infektologe, ali i liječnike obiteljske medicine, pedijatre, liječnike hitne medicine, opće medicine kao i specijalizante i specijaliste drugih usmjerenja, osobito onih koji sudjeluju u radu hitnog objedinjenog prijema. Cilj je tečaja edukacija u prepoznavanju, dijagnosticiranju i liječenju najčešćih infektoloških sindroma u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te hitnim bolničkim prijemima uz neizostavnu prevenciju infektivnih bolesti.

U prigodi otvaranja skupa prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za nastavu, studente i poslovanje, istaknuo je važnu ulogu Odjela zdravstvenih studija u organiziranju ovakve konferencije, imajući u vidu njihovu kvalitetu i prepoznatljivost, koji su doveli, primjerice, do povećanja broja studenata. Ustvrdio je kako zdravstveni djelatnici imaju posebnu ulogu u društvu, što dolazi do izražaja u nekim izvanrednim situacijama, ugrozama, kao što je pandemija COVID-19 najbolje pokazala… U tom kontekstu, iznimno je značajna i uloga zdravstvenih djelatnika u populariziranju znanosti, znanstvenih dosega i principa, u javnom prostoru.

Prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, naglasio je važnost održavanja ovakvog tečaja jer upravo se za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 vidio značaj same infektologije i koliko su znanja iz ovog područja važna za sve liječnike, medicinske sestre, odnosno za sve znanstveno osoblje. Zahvalio je svima na predanom radu u COVID centru, koji i dalje djeluje, naglasivši da su ta iskustva iznimno vrijedna i ostat će zauvijek.  

- Drago mi je da su teme i sadržaji predavanja koncipirani za zdravstvene djelatnike i liječnike koji nisu infektolozi, ali će omogućiti da s infektolozima mogu bolje i kvalitetnije surađivati – zaključio je ravnatelj Meštrović.

Prof. dr. sc Irena Drmić Hofman, pomoćnica pročelnika Odjela za znanost i međunarodnu suradnju, ustvrdila je kako je infektologija zanimljiva struka te je citirala riječi liječnika Ive Milasa kako infektologija prožima sve struke i da je on specijalist raznih bolesti, ne samo zaraznih.

- U programu ove škole vidi se da teme pokrivaju različita područja, od infektologije, preko pulmologije, anesteziologije do pedijatrije, otorinolaringologije, obiteljske i školske medicine… Odjel će i nadalje poticati održavanje tečajeva poslijediplomske trajne izobrazbe koji su interdisciplinarni i u sinergiji između liječnika i drugih zdravstvenih struka – kazala je zamjenica pročelnika Drmić Hofman.

Doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, dr. med., predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split i voditeljica ove Škole, osvrnula se na pandemijske godine i edukaciju u takvim specifičnim okolnostima… te istaknula kako upravo u tom području liječnici mogu ostvariti utjecaj, odnosno prenijeti svoja iskustva.

- Upravo je zato Škola infektologije namijenjena onima koji su u prvom kontaktu s bolesnikom, u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, punktovima hitne medicinske pomoći, u budućem objedinjenom hitnom bolničkom prijemu kako bismo prezentirali i pomogli vezano za dileme kod najčešćih infektoloških sindroma. S obzirom da infektivne bolesti nose sa sobom i rizik komplikacija različitih organskih sustava u realizaciji ovog tečaja pomoći će nam i kolege drugih specijalnosti s kojima inače blisko surađujemo – istaknula je Pavičić Ivelja, izrazivši nadu da će ova škola postati tradicionalna.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!