Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
21.5.2024.
Svečano otvorena tradicionalna učenička izložba Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Galerija slika
izložba (1).jpg izložba (2).jpg izložba (3).jpg izložba (4).jpg izložba (5).jpg izložba (6).jpg izložba (7).jpg izložba (8).jpg izložba (9).jpg izložba (10).jpg izložba (11).jpg izložba (12).jpg izložba (13).jpg izložba (14).jpg izložba (15).jpg

Ciljevi

 • Cilj 11
Svečano otvorenje tradicionalne učeničke izložbe Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju održano je 20. svibnja na prvom katu Sveučilišne galerije okupivši brojne posjetitelje. Ova manifestacija, koja svake godine okuplja radove talentiranih učenika, odražava kreativnost i inovativnost učenika te trud i posvećenost njihovih mentora.

Zahvaljujući Erasmus akreditaciji, nastavnici i učenici škole sudjelovali su u raznim mobilnostima u Latviji, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu i Sloveniji. Predstavljeni su radovi nastali tijekom tekuće školske godine, kao i završni radovi maturanata, koji svjedoče o novim iskustvima i stečenim znanjima.

Prisutne je na početku otvorenja biranim riječima pozdravila Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije:

- Drago mi je da se opet vidimo na ovako značajnom događaju, jer smo prošle godine u Galeriji proslavili 30. obljetnicu Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju također jednom sjajnom izložbom. Nadam se da će i ova biti izvrsno posjećena, jer ova škola ima što pokazati - kazala je voditeljica Galerije uvjerena da je Sveučilište u Splitu buduća nastavna baza nekima od prisutnih učenika.

Sela Tecilazić, ravnateljica škole izrazila je radost što već drugu godinu zaredom imaju prigodu izlagati u prelijepom prostoru Sveučilišne galerije te istaknula:

- Otvaramo ovu izložbu u godini koju je EU proglasila godinom umjetnosti. Ponosni smo vlasnici Erasmus akreditacije koja nas je u protekle dvije godine vodila po sličnim strukovnim školama diljem Europe, gdje smo mogli mjeriti svoja znanja i usporediti ih s drugima. Naši nastavnici i učenici vraćali su se obogaćeni novim spoznajama, što je jasno vidljivo na ovoj izložbi - započela je svoje izlaganje gospođa Tecilazić te nastavila:

- U školi smo bili vrlo aktivni u područjima programiranja i održive gradnje, što su naša dva eksperimentalna programa za koje se nadamo da će postati redovni. Također smo sudjelovali na WorldSkills Croatia i postigli rezultate primjerene našim mogućnostima. Nadalje, imamo čast po drugi put na Mediteran film festivalu predstaviti se s našim najboljim filmovima maturalnih radova. Prošle godine smo napunili cijelo kino Bačvice, a filmovi su bili prikazani na velikom ekranu, što je velika čast. Mi smo jedini u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji obrazujemo kadrove u novim medijima i važno je da se čuje za nas. Naša škola ima studio za video produkciju, školski radio koji ove godine vrlo aktivno emitira program te suradnju s HRT Split kroz koju se učenici dodatno educiraju. Posebno smo ponosni na školski list „Slog“ koji je po drugi put uvršten među najbolje školske listove srednjih škola Republike Hrvatske na manifestaciji Lidrano - istaknula je ravnateljica Tecilazić te dodala za kraj:

- Želim istaknuti važnost mentora koji vode učenike. Danas je teško raditi u školi, posebno je izazovno raditi s ljudima i pronaći nastavnike struke koji su voljni prenijeti svoje znanje, strpljivost i pedagoško umijeće. Koliko je to važno, unatoč svim novim tehnologijama, koje i na ovoj izložbi vidimo i na koju smo ponosni, vidjeli smo za vrijeme pandemije i online nastave koja je ostavila duboke tragove na zdravlje učenika. Naše zanimanje je plemenito i važno, a mi smo uspjeli još jednu prekrasnu generaciju dovesti do kraja. Posebno bih se zahvalila mentorima koji su ih inspirirali i vodili. Nadamo se da će sve što su naučili s nama rezultirati njihovim daljnjim uspjehom - zaključila je ravnateljica Tecilazić.

Ana Topić, Erasmus akreditatorica i Mariela Vulin prepoznale su važnost Erasmus akreditacije i mogućnosti koje ona donosi:

- Unatoč brojnim izazovima s papirologijom i formalnostima, uvjerene smo da je trud bio vrijedan. Ono što smo postigle prelijeva se u našu školu kroz učenike i nastavnike, omogućujući nam da postanemo još bolja ustanova. Vjerujem da smo na pravom putu ka napretku zahvaljujući implementaciji novih segmenata koje smo imali prigodu upoznati - naglasila je Ana Topić i nastavila:

- Na kraju bih se zahvalila našim učenicima i nastavnicima, uvjerena da su uživali u konkretnim zadacima tijekom mobilnosti. Posebno zahvaljujem kolegama koji su te mobilnosti uspješno realizirali. Vaša posvećenost i trud čine našu školu boljom svakim danom.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja, a kakva je bila atmosfera na otvaranju možete pogledati u galeriji fotografija.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!