Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.9.2022.
Svečano zatvorena monografska izložba pulskog slikara Fulvija Juričića u Sveučilišnoj galeriji Galerija slika
20220902_195332-002.jpg za-web-20220902_195957-002.jpg _DSC0304.JPG _DSC0307.JPG _DSC0315_objava.JPG _za-web-DSC0409.JPG _zawebDSC0395_objava.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11

Monografska izložba pulskog slikara Fulvija Juričića, ostvarena u suradnji s Galerijom Brešan, svečano  je zatvorena u petak, 2. rujna, u Sveučilišnoj galeriji, a uz autora i priređivača izložbe Igora Brešana, svečanosti zatvaranja nazočio je i akademik Kažimir Hraste 

- Ja mrzim slikare koji nemaju stav o svom slikarstvu. Ima dosta slikara koji ne govore ništa o svojim slikama, samo je naprave, a na nama je da je protumačimo. Ovdje su četiri markantna ciklusa jednog umjetnika te 25 godina života i djelovanja. Sve mu se slike zovu "Dijalog". Što ću izvući iz tog "Dijaloga"? – započeo je Brešan koji još od ranih studentskih dana njeguje prijateljstvo s Juričićem i prati njegov rad te nastavio:

Ova izložba stilski je prezentirana kroz cjeline u kojima autor polemizira s javnošću i društvom uopće. Počelo je s čednim, bijelim slikama. Čovjek poslije studija zna što mu je raditi, horizonte ne može sagledati, misli da je najpametniji i nitko ga u suprotno ne može uvjeriti. Vjeruje u ono što radi. Tada je sve bijelo, tek malo sivila se nađe na margini.  Međutim, kako čovjek raste sve ga počinje iritirati: novinari, televizija, društvena klima, inflacija, pa čak i obitelj , koji put kad ponestane novca.  Normalno, sve je dominantno crno u takvim okolnostima, nema tu vedrine. Onda se dogode slike gdje su sve teze prebrisane tim mrakom koji je generalno svuda oko nas. Naposljetku, ima jedna plava slika koja zastupa vrlo bitnu fazu kad ostanete sami. Tada sjednete u kaić i odete na pučinu loviti ribu i pričate sami sa sobom. Razgovori s morem uvijek  su interesantni jer more je zahvalan sugovornik.

Zabrinjava me da u cijeloj toj  priči nigdje ne postoji figuracija, osim nešto malo u početku. Možda je ta figuracija zaključak svega, ali ja ne bih volio da je to tako. Jer Fulvija sam zavolio upravo kroz ono što nisam razumio, ali sam znao ispričati. On je šutio, a ja sam pričao o njegovim slikama. Tako je bilo i večeras. Drago mi je ako ste osvijestili sebe s porukama iz ovih slika - zaključio je galerist Brešan.

Potom se okupljenima obratio autor izložbe Fulvio Juričić kazavši kako  posljednji ciklus "Ostani doma" postavljen na prvom katu Galerije nije zatvaranje kruga, nego nastavak neke spirale.

-To je bio trenutak slabosti. Nije me bilo teško nagovoriti, jer to sam planirao i ranije – kazao je slikar zahvalivši se okupljenima što su u velikom broju došli pogledati izložbu.

Ovu izuzetnu izložbu biranim riječima zatvorio je akademik  Kažimir Hraste čestitavši autoru na sjajnoj izložbi kao i priređivaču izložbe kazavši kako su i Brešan i umjetnik Juričić, uvijek u službi umjetnosti:

- On je toliko napravio dobra za umjetnost i za popularizaciju likovnih  umjetnosti.  Fulvijeva me izložba baš dojmila, riječ je o vrhunskim likovnom izričaju, a doživljaji s covidom su samo usputne strane. Kad čovjek ima dobar zanat, ako zna vladati energijom, onda on jednostavno upija život i prenosi tu energiju - ustvrdio je akademik  Hraste.

Piše: Helena Trze Jakelić

Foto: Sveučilišna galerija

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!