Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
6.12.2023.
Sveučilišna knjižnica u Splitu obilježila 120. obljetnicu utemeljenja Galerija slika
20231205_123659.jpg 20231205_123708.jpg 20231205_123712.jpg 20231205_133505.jpg 20231205_133642.jpg 20231205_133505.jpg DSC_3078.jpg DSC_3083.jpg DSC_3098.jpg DSC_3109.jpg DSC_3110.jpg DSC_3124.jpg IMG_3219.JPG IMG_3242.JPG IMG_3325.JPG IMG_3353.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11
Sveučilišna knjižnica u Splitu, koja u svojem fondu trenutačno ima više od 600 tisuća jedinica različite građe, svečanom proslavom obilježila je u utorak, 5. prosinca, 120. obljetnicu postojanja, u prostorima svoje čitaonice koju su skoro do posljednjeg mjesta ispunili uzvanici.

Tom prigodom  ravnateljica Sveučilišne knjižnice Ana Utrobičić je kazala kako ova ustanova ima zaista  zanimljivu povijest jer je započela svoje djelovanje kao Gradska biblioteka, što je malo poznato, 1903. godine u okrilju Narodne slavjanske čitaonice sa skromnim fondom knjiga čiji se dio fonda predstavio i na izložbi u okviru Odjela Specijalnih zbirki.
- S obzirom da je ovo Sveučilišna knjižnica ona prije svega prati nastavne i znanstveno-istraživačke aktivnosti na Sveučilištu. Trenutno imamo 600.000, a zajedno s ostalim knjižnicama sveučilišnog sustava imamo gotovo milijun jedinica različite građe koja stoji na raspolaganju našim korisnicima koji su prije svega naši dragi studenti, ali smo otvoreni i građanima.
Mi smo i baštinska knjižnica i dio našeg fonda je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. U tom fondu imamo i staru rukopisnu građu, inkunabule, stare dragocjene knjige tiskane 1850. godine, stare novine osobito s područja Splita i Dalmacije o kojima treba posebno skrbiti i u posljednje vrijeme nastojimo ih što više digitalizirati kako bi bile dostupne širem čitateljstvu. Imamo također i grafičku zbirku u kojoj je mnogo vrijednih umjetnina brojnih naših donatora. Na godišnjoj razini dobijemo prosječno deset do 20 tisuća novih naslova - predstavila je ukratko rad Knjižnice i njen bogati fond ravnateljica Utrobičić.

Prorektor za nastavu, studente i poslovanje Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, koji je bio i izaslanik rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića istaknuo je kako Knjižnica slavi uistinu veliki jubilej. 
- Kada pričamo o povijesti Sveučilišta često puta se samo razmišlja o kontekstu tradicije visokog obrazovanja i tu onda izlaze neke godine kao npr. 1945. kad je osnovana Viša pedagoška škola, 1960. kad je osnovan FESB. No, malo ljudi zna da je najstarija sastavnica splitskog sveučilišta upravo Sveučilišna knjižnica. Dakle, to je svojedobno bilo zborno mjesto, okupljalište splitske intelektualne elite i Sveučilišna knjižnica, odnosno Gradska knjižnica kako se tada zvala,  definitivno je dala ogroman doprinos i obol osnutku Sveučilišta. To je zapravo bio nukleus iz kojeg se razvilo današnje sveučilište - ustvrdio je prorektor Koceić-Bilan.
Podsjetio je da se u početku se značaj naše Knjižnice sagledavao u tome da je davala golemi doprinos osnutku visokoškolskih institucija, okupljanju intelektualnog kruga, dok danas naša Knjižnica pruža drugačiji vid usluga i jako je bitna za vidljivost naših znanstvenika i za rangiranje našeg Sveučilišta. Prisjetio se i vremena kada je i sam bio student, kada je i škripavi pod knjižnice ulijevao poštovanje, a  miris knjige je bio i miris tradicije i povijesti s kojim je prožeto naše Sveučilište.
- Danas u ovoj velebnoj zgradi imate dojam da ste dio goleme svjetske akademske zajednice, a opva ustanova je živi hram znanja našeg Sveučilišta - zaključio je prorektor Koceić-BIlan.

Najljepše želje Knjižnici i njenim djelatnicima u povodu ovog jubileja izrazili su i zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić, gradonačelnik Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak, akademik Radoslav Tomić, izaslanik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Uz njih su proslavi nazočili i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Igor Jerković, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Knjižnice, prof. dr. sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Bosiljka Britvić Vetma i prof. dr. sc. Nikša Jajac, pomoćnica glavne ravnateljice NSK dr. sc. Dijana Machala, bivši ravnatelji Sveučilišne knjižnice u Splitu: dr. sc. Ivanka Kuić, mr. sc. Dubravka Dujmović, mr. sc. Petar Krolo i Mirta Matošić; prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, prof. dr. sc. Ivan Pavić, čelnici sveučilišnih sastavnica, članovi Senata Sveučilišta u Splitu , professori emeritusi, ravnatelji kulturnih i suradnih ustanova, predstavnici Alumni udruge Sveučilišta u Splitu, nastavnici, studenti i zaposlenici, kao i umirovljenici Sveučilišta u Splitu i Sveučilišne knjižnice te svi korisnici Knjižnice, kao i članovi knjižničarske zajednice.

U izložbenom prostora Odjela specijalnih zbirki otvorena je izložba „Knjižnica Narodne slavjanske čitaonice: 1903. - 2023.“. O djelima predstavljenim na izložbi govorila je dr. sc. Mihaela Kovačić, voditeljica Odjela, dok je izložbu biranim riječima otvorio akademik Radoslav Tomić
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!