Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
25.7.2022.
Sveučilište u Splitu dobilo Healthy Campus certifikat Galerija slika
Healthy-Kampus,-foto-FISU.jpg Healthy_Kampus__foto_FISU_1.jpeg

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4

Sveučilište u Splitu dobilo je Healthy Campus certifikat koji se dodjeljuje kao priznanje za poboljšanje kvalitete života na kampusima, a postizanjem postavljenih kriterija splitsko sveučilište postavlja se uz bok poznatih svjetskih sveučilišta u kvaliteti studentskog života.

Krajem svibnja, Međunarodni savez sveučilišnog športa (FISU) je za 43 sveučilišta uključena u program Healthy Campus dodijelio oznaku Certified. Njih 18 dobilo je oznaku Platinum, najvišu razinu certifikata. Svečana dodjela, prva takve vrste održana je na Université Libre de Bruxelles (ULB). Ovaj vrijedan, ali i obavezujući certifikat, u ime Sveučilišta u Splitu primio je prorektor Tomislav Kilić.

- Projekt FISU Healthy Campus inicijativa je koja ima za cilj poboljšati dobrobit studenata u svim aspektima njihova života te uspostaviti interdisciplinarni sustav posvećen dobrobiti, zdravom načinu života i svijesti studenata o tim aspektima. Healthy Campus certifikat dodjeljuje se kao priznanje sveučilištima za napore koje ulažu u poboljšanje kvalitete života na svojim kampusima. Postizanjem postavljenih kriterija Sveučilište u Splitu postavlja se uz bok poznatih svjetskih sveučilišta u segmentu kvalitete studentskog života. Bila mi je iznimna čast u ime Sveučilišta u Splitu primiti ovo priznanje. Posebno bih htio zahvaliti našem odjelu za studentski standard i sport koji su vrijedno i ustrajno radili kako bi se došlo do ovog vrijednog priznanja", kazao je prorektor Kilić.

"Iznimno mi je drago što smo uspjeli ispuniti osnovni kriterij za dobiti prvi certifikat, siguran sam da ćemo daljnjim radom ispuniti sve ostale kriterije Međunarodne sportske federacije te da ćemo zaslužiti i završni Platinum certifikat Healthy Campusa – istaknuo je Toni Gamulin, voditelj Odjela za studentski standard i sport Sveučilišta u Splitu.

Program Healthy Campus, pokrenut od FISU-a prije dvije godine, proces je certifikacije za sveučilišta u području zdravlja i dobrobiti u svim njegovim aspektima. FISU je sa skupinom međunarodnih stručnjaka odredio 100 kriterija kako bi doprinio ostvarenju što većeg broja ciljeva održivog razvoja definiranih od Ujedinjenih naroda. Program se također fokusira na kriterije kao što su ravnopravnost spolova, smanjenje nejednakosti, povećanje uključivosti, čista i pristupačna energija, održivi razvoj zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, klimatsko djelovanje, partnerstva i sinergije između unutarnjih i vanjskih partnera Healthy Campus projekta.

"Healthy Campus doprinosi sveobuhvatnom zdravom, raznolikom i atraktivnom okruženju za studente. Svečana dodjela prvih oznaka Healthy Campus-a ispunjava nas zahvalnošću i ponosom", rekao je vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a Leonz Eder.

Do sada je ovom projektu pristupilo 94 sveučilišta iz svih dijelova svijeta, a ukupno su 33 sveučilišta dosada ispunila više od 40% kriterija te zaradili neki od Healty Campus certifikata. Sudjelujući u projektu određeno sveučilište može steći osnovni (Certified), brončani (Bronze), srebrni (Silver), zlatni (Gold) i platinasti (Platinum) certifikat. Ciklus certifikacije traje 3 godine, a na kriterijima se radi u fazama. Nakon svake faze slijedi evaluacija od FISU-a što ponekad zahtjeva i potencijalnu dodatna doradu po područjima kako bi se zadovoljio određeni kriterij.

Važno je naglasiti da postoje poznata svjetska sveučilišta poput onih iz Pekinga, Porta i Coimbre koja već posjeduju Platinum Certificate i mogu biti smjernica našem radu u različitim segmentima. Interni je cilj Sveučilišta u Splitu da sudjelovanjem u ovom projektu, na krilima postojećih aktivnosti, u ovom slučaju sveučilišnog sporta, utječe na razvoj ostalih segmenata studentskog standarda. Realizacijom kriterija Sveučilište postavlja elemente studentskog života u Splitu na razinu svjetskog standarda te svojim aktivnostima još jače pozicionira našu instituciju na međunarodnim rang-ljestvicama.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!