Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.11.2022.
Sveučilište u Splitu nositelj vala popularizacije maritimne kulture i jedrenja!

Osnivanjem akademskog jedriličarskog kluba Universitas, Sveučilište u Splitu kao sveučilište s čvrstom mediteranskom orijentacijom postalo je nositeljem novog vala popularizacije maritimne kulture i sportsko-rekreativnog jedrenja.

U projektima Đita, Discovery Sailing, ASCU škola jedrenja i ASCU regata u protekle tri godine sudjelovalo je više od 600 studenata. Jedriličarska posada Universitasa prometnula se u jednu od najaktivnijih jedriličarskih posada u Hrvatskoj. Sportska jedrilica "Uni" neizostavan je dekor brojnih regata diljem Jadrana, ipak najčešće ju je moguće sresti na regatama u srednjoj Dalmaciji.

Zahvaljujući proslavljenom olimpijcu i alumniju Sveučilišta u Splitu, Ivanu Kljakoviću-Gašpiću Bambiju, posada UNIST dobila je priliku napraviti ozbiljan korak ka profesionalnom sportskom jedrenju i međunarodnoj jedriličarskoj sceni. Od ove sezone pod imenom Univeristas Nova posada UNIST sudjeluje u CRO Melges 24 kupu i trenutno su vodeća posada među hrvatskom jedriličarskom elitom.

"Maritimna kultura sastavni je dio našeg identiteta s kojim se dičimo, ipak svjedoci smo nekih nepopularnih trendova. Čini nam se da što više turista uživa naše more naša dica sve su dalje od njega. Vodeća smo svjetska destinacija u nautičkom turizmu, marine su nam pune jahti i brodica, a istovremeno nas je sve manje na moru. Ne smijemo zaboraviti da je more onoga koji ga uživa i da je naša obaveza prenijeti ljubav prema moru sljedećim naraštajima", kazao je doc. dr. sc. Luka Pezelj, predsjednik Kluba.

Piše: Mila Puljiz/Universitas

Foto: Hrvoje Duvančić

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!