Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
29.6.2023.
Tjedan sastanaka Upravljačkog odbora SEA-EU alijanse u Gdanjsku Galerija slika
02_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 04_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 06_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 07_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 20_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 21_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 22_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 25_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 27_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 45_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 48_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg 68_Governing_Week_Day1_alstocki_20230627_0.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 16
  • Cilj 17

Iza nas su prvi sastanci Upravljačkog odbora SEA-EU alijanse, događaja koji svakih šest mjeseci organizira drugi partner u alijansi 'Europskog sveučilišta mora'. Prijepodne održan je sastanak Povjerenstva za kvalitetu i etiku te panel Dan Ukrajine u knjižnici Sveučilišta u Gdanjsku.

Sastanak Povjerenstva za kvalitetu i etiku započeo je u 9:00 sati usvajanjem zapisnika s posljednje sjednice predstavnika SEA-EU partnera. Nastavak sastanka bio je posvećen udžbeniku kvalitete, onom etike i projektu ažuriranja udžbenika.

- Ideja ovog povjerenstva je uskladiti sve radnje unutar projekta i cijele alijanse kako bi se osiguralo da su što kvalitetniji. Fokusiramo se na dva aspekta: kvalitetu i etiku' – rekao je profesor Mile Dželalija sa Sveučilišta u Splitu, voditelj skupa. - Važno je da se spomenuta kvaliteta odnosi i na naše zajedničke akcije koje provodimo unutar alijanse, poput zajedničkih studijskih i nastavnih programa ili baza podataka koje se koriste u istraživanju. Na današnjem sastanku smo, između ostalog, razgovarali o dva udžbenika: o kvaliteti i o etici. Također smo razgovarali i o podršci za tri radne skupine koje stvaramo: radnu skupinu za zaštitu podataka, onu za etiku i radnu skupinu za kvalitetu.

Sljedeći na dnevnom redu bio je Dan Ukrajine u knjižnici Centra za dobrodošlicu Sveučilišta u Gdanjsku. Na njemu su sudjelovali predstavnici Nacionalnog sveučilišta u Odesi, I. I. Mechnikov, koji su predstavili potencijal svojih institucija članovima SEA-EU alijanse. Goste je pozdravio dr hab. Arnold Kłonczyński, profesor Sveučilišta u Gdanjsku i prorektor za studentska pitanja i kvalitetu obrazovanja, koji je predsjedavao sastankom: - U Gdanjsku želimo dobrodošlicu svima ovdje u zgradi Knjižnice Sveučilišta i onima koji nam se pridružuju online. Uvjeren sam da će ovo biti uspješan sastanak koji će omogućiti rasprave i razgovore o budućim planovima.

Sljedeći govornik bio je rektor Sveučilišta u Gdanjsku prof. dr. hab. Piotr Stepnowski: - Zadovoljstvo nam je ugostiti sve vas na našem Sveučilištu i predstaviti novu perspektivu za našu alijansu. Ovo je izvrsna prilika da razgovaramo o perspektivama, našoj budućnosti, ali i da se osvrnemo na ono što smo već postigli. Povijest naše suradnje možda nije duga, ali je vrlo intenzivna.'

Rektor je istaknuo kako se nada da će dosadašnji postupci doprinijeti pozitivnoj odluci Europskog odbora o mogućem pridruživanju ukrajinskih akademija projektu Europskog sveučilišta: - Nadam se da ćemo uspjeti uvjeriti Europski odbor ne samo da dopusti ukrajinskim sveučilištima da postanu pridruženi partneri alijanse, nego i da u skoroj budućnosti postanu punopravni članovi i partneri.

U nastavku sastanka, svako partnersko sveučilište je predstavilo svoju instituciju zajedno sa radnjama i inicijativama koje poduzima kako bi pomogla Ukrajini. Prvo se predstavilo Nacionalno sveučilište u Odesi, I. I. Mechnikov, sa osam znanstvenika predvođenih prof. Andriyjem Smityukhom, prorektorom za znanstveno-pedagoški rad i međunarodnu suradnju. Sveučilište u Cádizu, Španjolska, je predstavio Javier Izquierdo; Sveučilište Zapadne Bretanje, Francuska, Delphine Muths; Sveučilište Christian Albrecht u Kielu, Njemačka, Martina Schmode; Sveučilište u Gdańsku Arnold Kłonczyński; Sveučilište Malta Stefania Agius Fabri; Sveučilište Algarve, Portugal, Patricia Pinto, i Sveučilište Nord, Norveška, Elena Emilova Popova.

U posljednjem dijelu sastanka Sabine Menu i Svitlana Shytikova su razgovarale o mogućnostima suradnje s Ukrajinom u okviru različitih europskih programa. Prva je govorila o osnivanju i podržavanju suradnje između europskih i ukrajinskih sveučilišta, a druga održala prezentaciju o idejama za internacionalizaciju obrazovanja, mladih i sporta u Ukrajini (ukrajinski status u EU Erasmus+ programu 2023./2024.).

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!