Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
29.5.2023.
Transverzalne vještine za doktorande i suradnja s industrijom: održano događanje projekta SEA-EU Doc Galerija slika
IMG_20230522_122220.jpg IMG_20230522_122800.jpg IMG_3760.jpg IMG_3763.jpg IMG_3768.jpg

Prošli tjedan održali smo diseminacijsko događanje u okviru Erasmus+ projekta Broadening the career horizons of doctoral students in marine and maritime sciences – SEA-EU Doc čiji je cilj povećati zapošljivost doktora znanosti izvan akademske zajednice te uskladiti poslijediplomske programe s potrebama tržišta rada.

Događanju su prisustvovali profesori, predstavnici tvrtki i doktorandi koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima. Podsjećamo, kroz projekt su se proveli intervjui s doktorima znanosti koji rade van akademskog sektora, analiza potrebnih vještina za rad u industriji, održali su se treninzi za razvoj transverzalnih vještina doktoranada te se uspostavila kolaborativna platforma za dionike plave ekonomije (https://opportunities.sea-eu.org/).

Na događanju su kroz dvije panel diskusije sudionici razgovarali o vještinama koje doktorandi stječu u okviru poslijediplomskih studija, u kojoj mjeri su one primjenjive na tržištu rada te što bi voljeli vidjeti kao promjenu ili dodatak kurikulumima doktorskih studija. Prvu panel diskusiju moderirala je profesorica Leandra Vranješ Markić, a kao panelisti su sudjelovali profesorica Josipa Ferri, voditeljica doktorskog studija na Sveučilišnom odjelu za studije mora, profesorica Vlatka Škokić s Ekonomskog fakulteta, Gabrijela Grozdanić, doktorandica na dvojnom doktoratu i Martina Čagalj, doktorandica koja u suradnji s tvrtkom Centaurus radi na izradi doktorske disertacije. Kao projektnim partnerima, iznimno nam je zadovoljstvo što su doktorandi prepoznali važnost prenosivih vještina kao izvrsnog načina jačanja konkurentnosti na tržištu rada. Tijekom rasprave, i profesori i doktorandi su došli do istog zaključka kako bi bilo izuzetno korisno uključiti module o poduzetničkim vještinama, intelektualnom vlasništvu i upravljanju projektima u poslijediplomske programe.

U okviru drugog panela, sudjelovali su profesorica Mirjana Milić, predsjednica Alumni udruge UNIST, Ivan Šimat, voditelj operativnih procesa u tvrtki Centaurus, Jelena Čulić Gambiroža doktorandica na industrijskom doktoratu, Ivan Mrvoš, osnivač i CEO Include-a te Ivana Vuka, voditeljica Ureda za transfer tehnologije na Sveučilištu u Splitu, kao moderatorica panel diskusije. Osim analize potreba unutar same akademske zajednice u kontekstu doktorskih studija, predstavnici industrije osvrnuli su se na svoja dosadašnja iskustva vezano uz suradnju s doktorandima i doktorima znanosti. U tom smislu, primjetna je potreba od strane industrije za znanjima i vještinama koje posjeduju doktori znanosti, poglavito pri rješavanju nekih kompleksnijih i specifičnih problema. Međutim, uspostava odjela za istraživanje i razvoj iziskuje velike financijske izdatke koje si rijeko koja tvrtka može priuštiti. Kao potencijalno rješenje ovog problema, pokazao se trend industrijskih doktorata koji doktorandima omogućavaju da kombiniraju akademski rad s radom u industriji i tako ojačaju svoju konkurentnost na tržištu rada. Također, prepoznat je potencijal koji alumni zajednice imaju pri umrežavanju nekadašnjih studenata s poslodavcima, posebice imajući u vidu zaključke kako je određena praksa u korporativnom ili industrijskom okruženju i više nego poželjna prije upisivanja doktorata.  

Zaključci panelista potvrđuju analizu Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja je pokazala potrebu za smanjenjem nastavnog opterećenja, a povećanjem modula usmjerenih na usvajanje "mekih" vještina. S obzirom na uspjeh cijelog projekta, Sveučilište u Splitu namjerava i kroz buduće projekte suradnje nastaviti poboljšavati studijske programe i doprinositi gospodarstvu u skladu s poslovnim trendovima.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!