Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
13.6.2022.
Treće izdanje STup! - međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja: Split je i ove godine globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva Galerija slika
STup!2022_1.png STup!2022_2.png STup!2022_3.png STup!2022_4.png

Ciljevi

 • Cilj 4
 • Cilj 9

U skladu sa svojim temeljnim postulatima – poticanju razvoja startupa i poduzetničkih vještina kod mladih, Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu u suradnji sa Sveučilištem u Splitu te alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) organizira treće izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja pod nazivom STup!2022, uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije putem projekta ICT županija.

Ovogodišnje natjecanje održava se 17. i 18. lipnja u hibridnom izdanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.  Video prijenos samog događaja biti će dostupan na službenoj web stranici http://www.stup.efst.hr/.

Kao što i sam naziv natjecanja govori, natjecanje u prvi plan stavlja – Studente, Startupe te Split kao mjesto događaja. Kroz manifestaciju se želi natjecateljima i posjetiteljima omogućiti međusobno povezivanje, unapređenje poduzetničke kulture među studentima, te razmjenu ideja i iskustava na međunarodnoj razini. U dva dana, koliko traje ovogodišnja manifestacija, grad Split će biti pozornica inovacija, novih tehnologija i ideja, kojima će sveučilišni projekti pokušati osigurati pažnju renomiranih stručnjaka, potencijalnih klijenata i investitora.

STup! konferencija će okupiti lokalne i međunarodne startupe, poduzetnike, predstavnike inkubatora, akceleratora i poduzeća te investitora, pa će se tako, osim natjecatelja, predstaviti i investitori i akceleratori s programima namijenjenim mladim inovatorima i startupima. Na natjecanju će se predstaviti odabrana 42 startup tima koji predstavljaju 21 sveučilišta iz 16 zemalja diljem svijeta. Na natjecanju će sudjelovati startupi koji će predstaviti sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchersteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija). Sveučilišni startupi natjecat će se prema kategorijama u kojima djeluju, a obuhvaćene kategorije su: AgriTech i bioekonomija, logistika i mobilnost, energija i okolišna održivost, robotika i AI/ML, plava ekonomija, obrazovanje, financijska tehnologija, turizam te medicina i kvaliteta života.

Članovi žirija i govornici su iskusni stručnjaci iz svijeta poduzetništva i investicijskog menadžmenta, a koji dolaze kao predstavnici respektabilnih poduzetničkih institucija iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i Hrvatske.  U svojstvu žirija sudjelovat će:

 • Maciej Kraus, partner u investicijskom fondu Movens Growth Equity
 • Gergely Balázs, investicijski menadžer u Vesspuci Partners
 • Alena Hloba, predstavnica najveće poduzetničke konferencije u srednjoj i istočnoj Europi "Wolves Summit"
 • Jonathan Steinberg, partner u investicijskom fondu Mountside Ventures
 • Tessa McIver, predstavnica MIT Enterprise Forum CEE
 • Stevica Kuharski, predstavnik investicijskog fonda Fil Rouge Capital
 • Andreas Spechtler, vlasnik i direktor akceleratora Silicon Castles
 • Iva Rakočević, predstavnica Kavedon Kapital
 • Ivana Čuljak, direktorica poslovnih operacija u Invento Capital Partners, nacionalnom EIT Urban Mobility HUB-u za Hrvatsku
 • Maja Brkljačić, podpredsjednica CRO STARTUP, udruženja koje okuplja hrvatski  startup ekosustav

Uz natjecateljski dio gdje će prezentacije održati startup timovi, održat će se i 3 pozvana predavanja te jedan poslovni panel, redom:

 • Maciej Kraus na temu "Pricing = best justification for your product-market fit"
 • Andreas Spechtler na temu "From the Idea to Global Success"
 • Veronica Kirin na temu "Building Your Empire: How to scale your business without losing your sh*t"
 • Business panel: Universities & Innovation

Najbolji tim ponijet će titulu "Najbolji sveučilišni startup 2022." te kao takav osigurava brojne nagrade. Glavne nagrade osigurali su:

 • Wolves Summit - sudjelovanje i izlaganje na najvećoj poslovnoj konferenciji u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja startupe i investitore
 • Infobip - tri startupa bit će nagrađena s 20.000, 15.000 i 10.000 $ u Infobipovim kreditima
 • Silicon Castles - najbolji timovi osigurat će sudjelovanje na "Startup Executive Academy" koju izvodi Silcon Castles, starteški poslovni akcelerator iz Austrije
 • EIT Urban Mobility - za najbolje timove u kategoriji mobilnosti i transporta, dvomjesečni program priprema za EIT akceleracijski program koji osigurava 30.000 € investicije za startupe

Najbolji startupi mogu osvojiti i vrijedne nagrade u vidu licenci za različite korisne startup alate, kao što su SendPulse, TeamGantt i Pixlr.

Osim vrijednih nagrada, vrijedi istaknuti partnere iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i BA-COM koji su financijski podržali organizaciju, zatim Dalmacijavino - Pipi koja je osigurala piće za sudionike, Turistička zajednica Grada Splita koja je osigurala potpuni turistički doživljaj grada sudionicima te Promet Split koji je svim sudionicima omogućio besplatne vožnje tijekom trajanja manifestacije.

Ovo natjecanje je idealna prilika sveučilišnim startupima da se povežu sa međunarodnom startup zajednicom i dođu u vidokrug startup investitorima iz Europe.

Ovogodišnji program manifestacije možete pronaći na službenoj web stranici www.stup.efst.hr, a sve aktivnosti i najave možete pratiti i putem društvenih mreža Studentskog poduzetničkog inkubatora.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!