Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
18.5.2022.
Treći susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu Zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj (ZORH) na KTF-u Galerija slika
Slika_1.JPG Slika_2.JPG Slika_3.jpeg Slika_4-1.JPG Slika_5-1.JPG Slika_6.JPG Slika_7.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 6
  • Cilj 7
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 15

Treći susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu Zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj (ZORH) održan je 28. i 29. travnja na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je više od 150 sudionika, održano je jedno plenarno izlaganje, 32 usmena i 34 posterska izlaganja, a okupljeni sudionici pristigli su iz Hrvatske i drugih zemalja: Slovačke, Češke, Slovenije, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Španjolske, Francuske, Njemačke, Poljske i Malte. Njihova su izlaganja pokrivala aktualne teme zaštite okoliša, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, gospodarenje otpadom, metode pročišćavanja otpadnih voda, onečišćenje mora, remedijaciju tla tretiranog pesticidima, kvalitetu zraka, otpad kao sirovina, ugrožene vrste u Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima, nove tehnologije i tehnike u zaštiti okoliša, mikroplastiku te utjecaj pandemije COVID-19 na zaštitu okoliša.

Tijekom 3. ZORH-a održan je i okrugli stol "Od akademske zajednice do industrije - izazovi i ograničenja" u organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu AMACTFS. Na okruglom stolu sudjelovali su profesori Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, predstavnici tvrtki u kojima su zaposleni bivši studenti Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, kao i bivši studenti danas zaposlenici ovih tvrtki. Diskusije su bile zanimljive i vrlo sadržajne, usmjerene na poboljšanje suradnje akademske zajednice i industrije izmjenom i dopunom studijskih programa, realizacijom studentske stručne prakse, izradom završnih, diplomskih i doktorskih radova te prijavama i provedbom zajedničkih projekata.

Susret ZORH se održava od 2018. godine, s dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, i okuplja studente, mlade inženjere i stručnjaka iz Hrvatske i Europe kako bi razmijenili znanja, iskustava i nova dostignuća u području zaštite okoliša te doprinijeli podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i prirode u svim oblicima gospodarskog i društvenog djelovanja. Posebnost ovog skupa jest što ga organiziraju studenti, dok su profesori članovi znanstveno-programskog odbora, ali i to da je ove godine po prvi put organiziran kao međunarodni skup. Susret su organizirali studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Fakulteta materijala, metalurgije i recikliranja Tehničkog univerziteta u Košicama u suradnji s Alijansom Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) te Studentskom sekcijom Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Piše: izv. prof. dr. sc. Ivana Smoljko, članica Znanstveno-programskog odbora 3. ZORH-a

                                                                      

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!