Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
16.5.2022.
Trojica studenata iz Ukrajine svoj akademski put nastavljaju na Pomorskom fakultetu u Splitu! Galerija slika
IMG_2420.JPG IMG_2426.JPG IMG_2427-2.JPG IMG_2435.JPG IMG_2442.JPG IMG_2445.JPG

Ciljevi

  • Cilj 1
  • Cilj 4

Trojica kadeta iz Ukrajine Viacheslav Synhaivskyi, Nikita Vorokhobin i Oleksandr Lazarenko, studenti 2. godine s National University "Odessa Maritime Academy" od danas će svoje obrazovanje nastaviti na splitskom Pomorskom fakultetu. Naime, trojica mladića iz ratom zahvaćene Ukrajine, točnije crnomorske luke Odesse, prije tri dana su krenula put Splita, a po dolasku na Fakultet dobrodošlicu im je poželio dekan prof. dr. sc. Pero Vidan.

Ukrajinski studenti, kako nam je kazao dekan Vidan, došli su u Split nastaviti svoj akademski put, i to u okviru programa Erasmus plus.

- Potrudili smo se uspostaviti suradnju sa svim pomorskim akademijama u Ukrajini, odazvala se Akademija iz Odesse koja je, kao i naš Fakultet, članica International Association of Maritime Universities (IAMU) - pojasnio je dekan Vidan.

Aleksandra Banić, voditeljica Službe za znanost, projekte i suradnju, uspostavila je kontakt s Erasmus koordinatorom ove ukrajinske akademije te zajedno s doc. dr. sc. Markom Katalinićem, prodekanom za razvoj i međunarodnu suradnju, brinula o svemu potrebnom kako bi ukrajinski studenti došli na Pomorski fakultet.

- Na Sveučilištu u Splitu ima još ukrajinskih studenata, ali to su studenti s drugih europskih sveučilišta. Ono što je novost za dolazak ove trojice studenata iz Odesse jest da su ovo prvi studenti iz Ukrajine koji su došli na splitsko sveučilište u uspješnoj suradnji Agencije za mobilnost, Rektorata odnosno Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu i Pomorskog fakulteta. Oni će u Splitu, u okviru Erasmus programa, slušati kolegije, polagati ispite… Postoji mogućnost i izdavanja diploma, no sada im pružamo utočište u vrijeme kada ne mogu studirati na svojoj matičnoj ustanovi, kako bi ovdje odradili svoje akademske obveze bez prekida u školovanju. Nadamo se da će se oni moći vratiti svojoj kući i nastaviti studij, ali kroz Erasmus program postoji mogućnost obraniti završne i diplomske radove na instituciji domaćinu – ustvrdila je Banić.

- Zaista cijenimo što imamo priliku biti ovdje, što podržavate ukrajinski narod i zahvalni smo na toploj dobrodošlici. Za sada ćemo biti u Splitu do 31. srpnja, a planove za rujan još ne znamo - kazali su nam ukrajinski studenti.

Obitelji su im za sada na sigurnom, u Odessi, jer taj grad još uvijek nije u blizini ratne fronte, iako je povremeno izložen raketnim napadima.

- Nadamo se da Rusi neće napasti Odessu, u tom slučaju bi i naše obitelji morale otići iz grada.  Nadamo se da će uskoro situacija biti bolja i da ćemo se vratiti u domovinu. Luke u Ukrajini je zatvorila ruska mornarica, naši nastavnici s Akademije trenutačno ipak rade, no sva nastava se održava na daljinu, kao uostalom na svim školama i sveučilištima u Ukrajini. Nema nastave uživo kako se ne bi ugrozili životi djece i djelatnika – ispričali su nam.

Nakon susreta s dekanom, studenti iz Ukrajine su se upoznali s izborom kolegija koje će pohađati na Pomorskom fakultetu. Također, obišli su sveučilišni kampus i centar grada, a već danas će ići u studentski restoran jer će oni, kao i svi Erasmus studenti s iksicom, imati sve pogodnosti kao i studenti splitskog sveučilišta.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!