Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
29.6.2022.
U okviru projekta reSEArch-EU održano predavanje na temu “Uvod u otvorenu znanost” Galerija slika
DSD_7139.JPG DSD_7152.JPG DSD_7158.JPG

U posljednjem desetljeću svjedočimo ubrzanom razvoju otvorene znanosti te velikom broju inicijativa kojima se nastoji što više otvoriti cjelokupni istraživački proces i učiniti istraživačke aktivnosti što transparentnijima. Zbog toga je važno razgovarati o budućnosti otvorene znanosti, o njenim prednostima, o pitanjima koja su još uvijek otvorena i o mogućim poboljšanjima. U tom kontekstu je Sveučilište u Splitu, u sklopu reSEArch-EU projekta, zajedno s partnerskim sveučilištima SEA-EU alijanse pokrenulo inicijativu zajedničke promidžbe otvorene znanosti kroz rad ambasadora otvorene znanosti (eng. SEA-EU Open Science ambassadors).

Stoga je projekt reSEArch-EU 20. lipnja organizirao predavanje na temu "Uvod u otvorenu znanost". Predavanju u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu prisustvovalo je preko 80 sudionika, koji su imali priliku saznati što je to otvorena znanost, kako se taj pokret razvijao te koji je njen značaj za znanstvenu zajednicu i društvo općenito.

Predavanje je održao dr. sc. Ivan Buljan, SEA-EU ambasador otvorene znanosti, koji je uvodno naglasio značaj ovog pokreta u transparentnom širenju znanja te većem sudjelovanju društva u znanstvenim procesima. Materijale korištene u predavanju zajednički su trud dr. sc. Ivana Buljana, dr.sc. Mirka Gabelice, dr. med., i drugih članova projekta reSEArch-EU.

Dr.sc. Ivan Buljan je sudionicima predstavio elemente otvorene znanosti, važnost principa FAIR (engl. Findability, Accessibility, Interoperability, Reuse) u korištenju istraživačkih podataka te je dodatno naglasio smisao i važnost preregistracije znanstvenih istraživanja.  

Otvorena znanost je predstavljena kao moderan pristup znanstvenim istraživanjima, te je za očekivati da će buduće generacije istraživača zasnivati svoje djelovanje na principima otvorene znanosti. Predavanje je zaključeno s pozivom svima koje žele pridonijeti razvoju otvorene znanosti na Sveučilištu da se uključe u aktivnosti projekta reSEArch-EU, kao i ostalim aktivnostima SEA-EU alijanse.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!