Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
11.5.2023.
U Sveučilišnoj galeriji izložba i panel rasprava u povodu obilježavanja 30. godišnjice osnutka Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Galerija slika
Pozivnica.jpg Program-proslave.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17

U prigodi obilježavanja 30. godišnjice osnutka Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, u utorak, 16. svibnja s početkom u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji otvorit će se izložba "Kreativan učitelj/kreativan učenik", a bit će prikazan i dokumentarni film o Školi.

Također, u srijedu, 17. svibnja s početkom u 11.30 sati održat će se panel rasprava na temu "Strukovne vještine, diskusija o budućnosti struke, povijesti obrazovanja u industriji i dizajnu te promjenama u školama koje ih obrazuju". Sudionici su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i prosvjetu SDŽ, dr. sc. Ana Šverko, Institut za povijest umjetnosti Cvito Fisković u Splitu, Renato Jerončić, analitičar Zavoda za zapošljavanje,  Ivan Kovačević, bivši ravnatelj Škole, prof. art. Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije u Splitu, Sela Tecilazić, ravnateljica i Toni Trivković, bivši učenik Škole, tvrtka AGILO i Udruga Split Tech City.

KREATIVAN UČITELJ - KREATIVAN UČENIK

Izložba je nazvana KREATIVAN UČITELJ - KREATIVAN UČENIK naglašavajući uvijek važnu vezu između glavnih sudionika u procesu učenja i razvoja kreativnosti bez koje ne bi bilo inovacija, ne samo u dizajnu i umjetnosti već ni razvoja znanosti.

Nažalost, to nije uvijek tako i mnogi kreativnosti ne pridaju značaj koji bi trebali. Kreativni učenici mogu biti teret, a ne dar ako ih ne prepoznamo, a prepoznavanje talenta od strane učitelja ima poseban značaj za njihov razvoj u budućnosti. Iz tog razloga iznimno je važan izbor i poticanje kvalitetnih učitelja jer su samo takvi, osobno kreativni, zreli i otvoreni, u stanju potaknuti kreativnosti učenika. Pri tom se podrazumijeva dobrobit kreativnosti za cjelokupno oblikovanje mlade osobe.

Kreativnost se ne događa slučajno. Škola koja želi razviti kreativnost, svjesna cjelovitosti tog pojma i zadaće u suvremenom društvu, ostvaruje je kroz organizirane nastavne procese, stvaranje materijalnih uvjeta za rad, opremljene praktikume i suradnju sa zajednicom u aktivnom i partnerskom stjecanju znanja.

Na sreću, među nastavnicima naše Škole nalazi se veliki broj kreativnih i uspješnih pojedinaca u području umjetnosti, dizajna, arhitekture, književnosti i ostalih izraza koji nadograđuju ulogu nastavnika.

Zato, ove jubilarne 30. godine od osnutka Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, učitelji će svoje radove nastale u slobodno vrijeme, zajedno s učenicima izložiti javnosti i time posvjedočiti našu navedenu prirodnu i neraskidivu vezu.

Na otvorenju će biti prikazan i DOKUMENTARNI FILM O ŠKOLI u trajanju od pola sata kojeg su povodom obljetnice snimili, uredili, montirali i ozvučili učenici smjera medijski tehničari. Filmom o školi pokazujemo kreativnost i znanje naših učenika u novim tehnologijama i novi smjer kojim treba ići u razvijanju vještina i kreativnosti potrebnih suvremenom društvu i promicanju medijske i digitalne kulture.

U čvrstoj vjeri u dobru budućnost, nastavljamo dalje!

ravnateljica Sela Tecilazić, dipl.ing.arh.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!