Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
6.4.2023.
U Sveučilišnoj galeriji otvorena izložba „Dugiš, otok u rijeci vremena“ Galerija slika
IMG_3926.JPG IMG_3931.JPG IMG_3940.JPG IMG_3944.JPG IMG_3947.JPG IMG_3972.JPG IMG_4001.JPG IMG_4008.JPG IMG_4014.JPG IMG_4016.JPG IMG_4041.JPG IMG_4049.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17

Posjećenost izložbe "Dugiš, otok u rijeci vremena" , koja je otvorena večeras u  već blagdansko vrijeme, najbolje govori koliko Sveučilišna galerija, odnosno splitsko sveučilište prepoznaje i nudi gradu Splitu i svojim sugrađanima kvalitetan i zanimljiv kulturni program.

Izložbu je otvorio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, a rezultat je suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu, a autori su mag. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša, dok je izv. prof.art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu autor likovnog postava.

Glavni cilj ove izložbe je predstaviti splitskoj i široj javnosti jedan vrlo specifičan i do sada malo poznat oblik naselja iz pretpovijesnog vremena, a to je sojeničko naselje, kroz dio originalne materijalne  ostavštine u periodu od srednjeg brončanog do mlađeg željeznog doba. Na izložbi su predstavljeni brojni metalni, keramički, koštani i kameni predmeti koji dočaravaju razne gospodarske i društvene aktivnosti u navedenom periodu – kazala je uvodno voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić zahvalivši svim sudionicima izložbe na izvrsnoj suradnji.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Ante Jurčević također nije krio zadovoljstvo realizacijom jednog dugog i uspješnog projekta te je čestitao na izvrsno postavljenoj izložbi, obzirom da nije bilo lako ni jednostavno prezentirati ovako obilnu građu i zahtjevan lokalitet.

Prema riječima Damira Kliškića, višeg kustosa pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu, nalazi koji su izloženi su zapravo prikupljeni u arheološkom istraživanju 1956. godine.

Naime, godinu dana ranije sasvim slučajno, dok se radio nasip na Cetini, otkrilo se da se  na toj poziciji nalazi određena arheološka građa, a stručnjaci Arheološkog muzeja su u to vrijeme boravili u mjestu Otok pokušavajući pozicionirati starokršćansku baziliku. Lokalno stanovništvo uputilo ih je na otočić Dugiš i tamo su imali što vidjeti. Kasnije se  napravilo istraživanje na 110 metara četvornih površine, dubine 3,5 metara, a sakupljena građa, koje ima i do 3,5 tone, je pohranjena u  prethistorijskom depou muzeja. Ono što se može vidjeti na izložbi su zapravo reprezentativni primjerci – ispričao je Kliškić posjetiteljima izložbe.

Da se radi o zaista velikom nalazištu potvrdila je i  profesorica Miliša, koja je kazala kako  u svom profesionalnom iskustvu kao restauratorica, nikad ranije nije vidjela tako impresivnu količinu građe.

 Dvije naše studentice imale su priliku raditi na ovoj građi, kao svoj diplomski rad. Zapravo ono što je dragocjeno jest što naši studenti na Odsjeku konzervacije i restauracije imaju privilegiju, osim s izvornim muzejskim predmetima, raditi sa doista raritetnim muzejskim predmetima. To je ono bogatstvo koje lokacija na kojoj se nalazimo i suradnja s muzejima može pružiti – poručila je autorica izložbe i profesorica naše Umjetničke akademije Miona Miliša.

Večerašnja izložba još je jedan dokaz, kako je istaknuo rektor Ljutić, da Split posljednjih godina živi pravim  umjetničkim i kulturnim životom.

Ovo je isto tako jedna izvrsna prilika da se educiramo gdje mi živimo, u kojim prostorima te bolje upoznamo našu kulturno-materijalnu baštinu. Kada vidimo koliko je ovo naše područje bogato arheološkim nalazištima razmišljamo kako bi bilo dobro da imamo i studij arheologije na našem sveučilištu,  na poslijediplomskoj razini – kazao je rektor još jednom čestitavši svima na uspješnoj izložbi koja će sigurno privući brojne posjetitelje u Sveučilišnu galeriju, odnosno na Sveučilište jer krajnji cilj svakog Sveučilišta i jest da živi sa svojom zajednicom.

Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja, sondažno se istraživalo 1955.-1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji. Prema arheološkom materijalu koji je prikupljen, ovaj lokalitet pokazuje kontinuitet življenja od srednjeg brončanog doba (1700-1300 g. pr. Kr.) pa do u antički period, kako pokazuju primjerci novca iz 1.-5. st. po. Kr.

Uz originale na izložbi će biti predstavljeno 18 kopija posuda koje su izrađene prema 18 originalnih keramičkih predmeta s ovog lokaliteta.

Iste su izradili studenti Odsjeka za konzervaciju - restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i koji su bili tema za dva diplomska rada obranjena 2017. godine. Isto tako će se prezentirati rezultati FT-IR analize koji su izvršeni na uzorcima keramike iz Dugiša od strane izv. prof. dr. sc. Ivice Ljubenkova s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske uz suorganizaciju Sveučilišne galerije  Sveučilišta u Splitu, , a ostaje otvorena do 1. svibnja 2023. godine.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!