Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.7.2022.
U Sveučilišnoj galeriji otvorena izložba SADiS 2022 - Dani slovačke umjetnosti u Splitu 2022. Galerija slika
3.jpg IMG_48672.JPG IMG_48712.JPG IMG_48772.JPG IMG_4878.JPG IMG_48812.JPG IMG_4886.JPG IMG_4895.JPG IMG_49012.JPG IMG_4910.JPG IMG_49172.JPG IMG_4919.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11

Izložba SADiS 2022, Dani slovačke umjetnosti u Splitu 2022. svečano je otvorena u četvrtak, 7. srpnja, u Sveučilišnoj galeriji.

Izložbeni postav čine radovi 29 umjetnika u širokom rasponu umjetničkih tehnika. Kroz medij slikarstva autori prikazuju trenutne društvene situacije ili osobne i intimne probleme oslikane iz realističke i figurativne perspektive kao i one geometrijske i apstraktne (Katarína Balúnová, Dominika Brečková, Peter Decheť, Dominika Kováčiková, Adam Macko, Juliana Mrvová, Martina Rotlingová, Vladimíra Savkaničová, Natália Šimonová, Michaela Šuranská). Većina grafički orijentiranih umjetnika rade kao nastavnici pri Odjelu za grafičku umjetnost Akademije umjetnosti u Banskoj Bistrici (Róbert Makar, Matúš Máťatko, Peter Valiska-Timečko, Martin Derner), dok se tradicionalni grafički principi pojavlju u tehnici serigrafije kod Igora Bence i Patrika Ševčika. Skulpturalni rad i rad na objektu također se mogu vidjeti na izložbi (Marek Galbavý, Marek Halász, Ján Zelinka, Michal Machciník), a na koncu i fotografija (Stanislav Piatrik, Martin Jombík, Ján Viazanička I Róbert Tappert). U digitalnim radovima Richarda Kitta i Martina Kudla postoji jasna poveznica s nekoliko interdisciplinarnih projekata od kojih bismo, među ostalim, mogli spomenuti umjetnički projekt Kamuflaža (Camouflage) Andyja Warhola reflektirajući dobro poznatu seriju pop umjetnika.

Publici se na otvorenju obratio kustos izložbe Branislav Zurko istakavši da su ideali i vrijednosti na kojima je suvremena Europa izgrađena prepušteni izazovima te da je stoga tim važnije stvoriti uvjete kojima bi se omogućilo uzajamno priznavanje, komunikaciju i pristup različitim nacionalnim entitetima u prostoru zajedničkih vrijednosti, tradicija i kulturnih korijena koje nazivamo Europa.

- Europska unija kao jedinstvena društveno-politička cjelina utječe na sve nacije od kojih je satkana. Kohezija i jedinstvo koje nadrasta sve razlike u mišljenju zadivljujući je fenomen, poglavito u vremenima izrazite polarizacije društva. Zadatak svakog koji vjeruje u potrebu uzajamne suradnje jest stvoriti uvjete za promjenu nacionalnih kultura Europe. Upravo ovo je misao vodilja projekta SADiS – kazao je.

Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije bila je izuzetno počašćena što su gosti iz Slovačke izabrali upravo Split i našu Galeriju za prezentaciju svog projekta čiji je cilj približiti rad slovačkih umjetnika mlađe i srednje generacije galerijama europskih gradova.

- Od 2012. postav ove izložbe bio je u velikim gradovima poput Beča, Londona, Amsterdama, Vilniusa i Sofije, a ove je godine izložba konačno stigla i do Hrvatske. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti te da ćemo i mi naše umjetnike moći predstaviti u Slovačkoj – zaključila je voditeljica Galerije i proglasila izložbu otvorenom.

Među brojnim uzvanicima zatekli smo i poznatog splitskog fotoreportera, Feđu Klarića koji je rekao da uvijek s velikom radošću dolazi u Sveučilišnu galeriju koja je pravo osvježenje u ovom dijelu Splita:

- Izvrsna izložba! Prvi put se susrećem sa slovačkim umjetnicima i ugodno sam iznenađen, pogotovo gornjim katom gdje je postavljena grafika. Ma kakvo lito, kakva vrućina, ništa ne smeta za susret s odličnom umjetnošću.

Izložba ostaje otvorena do 23. srpnja 2022. godine.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!