Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
11.10.2023.
U Sveučilišnoj galeriji predstavljena edicija „Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske - Prvo desetljeće” Galerija slika
IMG_0942.JPG IMG_0947.JPG IMG_0953.JPG IMG_0958.JPG IMG_0962.JPG IMG_0968.JPG IMG_0980.JPG IMG_0995.JPG IMG_1015.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11
  • Cilj 17

Predstavljanje edicije „Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske - Prvo desetljeće” s posebnim osvrtom završne „Knjige šeste“ održano je u srijedu, 11. listopada, u Sveučilišnoj galeriji, a prethodio joj je prijem u Rektoratu gdje su predsjednika prof. emeritusa Emilija Marina i članove Hrvatskog diplomatskog kluba primili prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom, i Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora te Helena Trze jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije.

Izaslanstvo su uz predsjednika Marina činili: generalni konzul dr. sc. Mišo Munivrana, tajnik, generalni konzul prof. dr. sc. Zvonimir Marić, član Upravnog vijeća, urednik Glasnika Hrvatskog diplomatskog kluba, urednik izdanja Hrvatskog diplomatskog kluba, veleposlanica Milada Privora, članica Upravnog vijeća i Jelena Perleta, pridružena članica Hrvatskog diplomatskog kluba, pomoćnica urednika Glasnika Hrvatskog diplomatskog kluba.

U prigodi predstavljanja prorektor Đogaš je, uz riječi dobrodošlice u ime Sveučilišta i rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, istaknuo kako je ovaj događaj iznimna prilika da se na Sveučilištu istaknu procesi internacionalizacije, imajući u vidu da se u visokoobrazovnom prostoru Europske unije potiču suradnje u okvirima sveučilišnih alijansi. Naglasio je kako je upravo prvo desetljeće diplomacije u okvirima nastajanja i razvoja naše države bilo iznimno značajno.

Prof. dr. sc. Marko Trogrlić, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu kazao je kako za znanstveno proučavanje političke povijesti diplomacija ima veliku ulogu. Osvrnuo se na povijesne diplomatske veze i kontakte hrvatskih vladara od srednjevjekovnih vremena, pa do diplomatskih odnosa u novijoj povijesti, posebno apostrofirajući važnost koju za povijest hrvatske diplomacije ima Dubrovačka republika.

Profesor Emilio Marin, predsjednik  Hrvatskog diplomatskog kluba, izrazio je zadovoljstvo što se prvo predstavljanje izvan Zagreba ovog niza od šest knjiga održava na Sveučilištu u Splitu.

U šestom svesku edicije „Sjećanja i prilozi povijesti diplomacije Republike Hrvatske” su radovi devetero hrvatskih diplomata, veleposlanika, a to su mr.sc. Branko Salaj, mr.sc. Jerko Vukas, Drago Štambuk, dr. sc. Andrija Kojaković, Zvonimir Marković, Hidajet Biščević, Darko Bekić, Ivica Tomić, Vera Tadić.

- Uključivanje znanstvene zajednice, osobito one koja se bavi suvremenom poviješću je dragocjeno, jer je riječ o građi koji će zasigurno biti interesantna za buduća istraživanja – ustvrdio je prof. Marin, kazavši kako je Hrvatski diplomatski klub kao zalog tomu poklonio edicije „Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije Republike Hrvatske - Prvo desetljeće” Sveučilištu u Splitu, Sveučilišnoj knjižnici i Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!