Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
10.11.2021.
U Sveučilišnoj galeriji svečano otvorena izložba Galerija slika
_DSC0669.JPG _DSC0672.JPG _DSC0691.JPG _DSC0695.JPG _DSC0709.JPG _DSC0711.JPG _DSC0727.JPG _DSC0736.JPG _DSC0743.JPG _DSC0789.JPG

Zbog velikog interesa publike, izložba Kabinet kurioziteta akademske slikarice Ana Marije Botteri u Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac", produžava se do utorka, 30. studenog!

U nazočnosti autorice Ane Marije Botteri u utorak, 9. studenoga, u Sveučilišnoj  galeriji svečano je otvorena izložba KABINET KURIOZITETA. Nakon dvogodišnje izlagačke stanke u svom  rodnom gradu ovom izložbom  donijela je svoj  vlastiti likovni svijet unutar Galerije. Njen imaginarni atelje i prostor sobe s kabinetom kurioziteta prepun je oslikanih radova na predmetima koje je prikupljala godinama, što čine ukupni postav izložbe s impresivnim brojem od dvjestotinjak eksponata. 

Izložbu je predstavio kustos povjesničar umjetnosti Ivor Igrec kazavši kako mu je iznimna čast što večeras može  predstaviti ovaj "umjetnički projekt", budući da je nastajao satima i danima  provedenim s Anom Marijom u planiranju te promišljanjima vezanim za njega. 
- Danas predstavljamo jedan novi umjetničin ciklus, koji se razlikuje u mnogočemu od njenih ranijih... Naime, umjetnica je prvi put u značajnoj mjeri javno istupila u prostor koncepta. Iako izložba slijedi njen raniji crtački i koloristički potpis, te će ga mnogi koji su upoznati s njenim radom odmah prepoznati, njeni radovi su ovdje doista na jednoj drugoj frekvenciji – ustvrdio je Igrec.

Kustos je također kazao kako se na izložbi nalaze njeni raniji radovi na platnu, no oni su praktički gurnuti u drugi plan, kao svojevrsni inventar, dio njenog imaginarnog ateljea i sobe. U prvom planu su dakako male slike i crteži koje je radila tijekom posljednje dvije godine na kartonima i kutijicama različitih prodajnih artikala koji su organički posloženi na zidu, tvoreći jednu dojmljivu reljefnu strukturu, gledani izbliza oni su slika, prikaz za sebe, gledani izdaleka, oni su kompozicija nečeg većeg od samog prikaza rada.

- Značajan je i rad "Kriptovaluta", koji je vjerojatno najvidljiviji i najočitiji primjer umjetničke instalacije na ovoj izložbi, i možda predstavlja njen prvi punokrvni javni izlazak sa jednom instalacijom. Rad se bavi tom relativno novom pojavom, čije je tržište buknulo otkad je započela pandemija, no još više se bavi jednom drugom dimenzijom. Naime, sastoji se od pozlaćenih kartona u rolama WC papira, koji je za mnoge bio iznenađujuće tražena roba na početku pandemije, i time je postao svojevrsna valuta. No, njene navedene valute nemaju materijalnu vrijednost, time nemaju određenu cijenu. Kroz taj se kontekst svakako se propitkuje samo materijalno valoriziranje nečije umjetnosti kroz trenutnu vrijednost novca - zaključio je Igrec . 
Na samom kraju autorica se obratila nazočnima zahvalivši se svima koji su došli, ne skrivajući radost  susreta. Za mene ovo vrijeme pandemije postalo je inspirativno  jer sam  imala više vremena za  promišljanje kao i za  stvaranje , kazala je autorica nakon čega je i izložba otvorena. 
Izložba u organizaciji Sveučilišta u Splitu realizirana  dijelom uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture i medija RH, a ostaje otvorena do 25. studenoga 2021.

Pripremila : Helena Trze Jakelić

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!