Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
27.9.2022.
Ugledni svjetski fizičar prof. dr. sc. Goran Senjanović posjetio Sveučilište u Splitu Galerija slika
IMG_6009_obr.JPG IMG_6015_obr.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 9

Prof. dr. sc. Goran Senjanović, ugledni svjetski fizičar, i prof. dr. sc. Danica Ramljak, savjetnica rektora splitskog sveučilišta, u ponedjeljak 26. rujna posjetili su Rektorat gdje su se sastali s prof. dr. sc. Draganom Ljutićem, rektorom Sveučilišta u Splitu i Ivanom Pletković, pročelnicom Ureda rektora. Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi o potencijalnom budućem modelu suradnje prof. Senjanovića, rođenog Splićanina, s našim Sveučilištem.

Prof. dr. sc. Goran Senjanović, autor je 152 objavljena radova koji su citirani oko 15.000 puta (h-indeks 50). Rođen je u Splitu, a diplomirao je na Sveučilištu u Beogradu iz područja fizike i doktorirao na City University u New Yorku. Cijelu profesionalnu karijeru Dr. Senjanović proveo je na vodećim svjetskim institucijama, a trenutno je emeritus na ICTP u Trstu gdje je proveo dugi niz godina kao istraživač te je od 2013. godine direktor za istraživanja, Gran Sasso Science Institute, L'Aquila, Italija.
Njegov rad na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu kasnih osamdesetih godina, a potom na ICTP-u u Trstu znatno je utjecao na povezivanje hrvatskih znanstvenika iz područja visoko-energetske fizike sa svijetom. U svojoj bogatoj karijeri, bitno je pridonio najvažnijim pitanjima suvremene fizike elementarnih čestica. Također je sudjelovao u osposobljavanju mnogih vrhunskih znanstvenika te pridonio napretku znanosti u više zemlja.
Prof. dr. sc. Senjanović također je jedan od začetnika takozvane Teorije lijevo-desne simetrije, koja objašnjava zašto bi priroda mogla biti "slijepa" na razliku između lijeve i desne strane. Prethodni eksperimenti ukazali su na to da priroda favorizira čestice s lijeva, barem kada su u pitanju slabe interakcije. Međutim, prema navedenoj teoriji, priroda je u biti potpuno simetrična, a očigledna ljevorukost je posljedica raspada spontane simetrije, kao u Goldstone-Higgsovom mehanizmu. Ta je teorija na početku dovela do predviđanja neutrinske mase, davno prije provođenja eksperimenata, a danas se aktivno testira u okviru ATLAS i CMS eksperimenata na LHC.

Jedna od vodećih novih ideja u području suvremene fizike čestica je ujedinjenje jakih, slabih i elektromagnetskih sila. Zajedno s Williamom Marcianom, prof. dr. sc. Senjanović napisao je poznati znanstveni rad, u kojem je dokazano da je ujedinjenje sila prirodna posljedica postojanja dosada neotkrivene simetrije poznate kao "supersimetrije". U svom radu, predvidjeli su visoku masu za takozvani najviši kvark, što je potvrđeno petnaestak godina kasnije. Potraga za supersimetričnim česticama danas je jedan od osnovnih ciljeva LHC-a u CERN-u.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!