Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
6.4.2023.
Upoznajte studentski program UniStart za razvoj inovacija u zdravstvu i probudite poduzetnika u sebi!

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 4
  • Cilj 8
  • Cilj 17

Ako ste student koji želi više, razmišlja šire, ima hrabrosti, ali nedostaje ono "nešto", drugim riječima, ako u vama čuči poduzetnički duh i čeka svoje vrijeme, možda je čekanju došao kraj.

Upoznajte se s programom "UniStart" koji za cilj upravo ima, na jedan nov i inovativan način, zaintrigirati studente da izađu iz svoje zone udobnosti i budu pokretači boljeg sutra! Program organizira Medicinski fakultet u Splitu u suradnji s NetHub akceleratorom za tehnologije u zdravstvu. Prva godina provedbe programa odvila se u sklopu projekta "Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu" pod vodstvom dekana prof. dr. sc. Ante Tonkića.

UniStart program namijenjen je svim studentima Sveučilišta u Splitu koji imaju želju okušati se u poduzetničkom svijetu, a bez jasno definirane poduzetničke ideje. Njegova novina je u tome što student za upoznavanje, učenje i stvaranje poduzetničkih ideja, ne treba imati niti ideju niti tim, samo volju i želju za sudjelovanjem u programu te malo svog slobodnog vremena.

Prva generacija studenata ovog dvomjesečnog interdisciplinarnog programa, pohađala je program prošle godine i malo je reći koliko su bili oduševljeni njegovom provedbom.

Martina Tomić (MEFST), članica pobjedničkog tima rekla je: "Drago mi je da sam izašla iz svoje komfor zone i upustila se u ovu avanturu. Upoznala sam se sa skroz drugim načinom razmišljanja. Obzirom da ja studiram medicinu, bilo mi je super čuti tehnološka i ekonomska razmišljanja kolegica iz tima. Ovo je bilo super iskustvo, stekla sam nova znanja, nove prijatelje s drugih fakulteta i svakako preporučam studentima da se prijave u ovaj program."

KAKO JE PROGRAM KONCIPIRAN?

Program započinje definiranjem društveno relevantnog izazova od strane nositelja programa. Studenti se prijavljuju za sudjelovanje u programu koji cilja razvoj inovacija u svrhu rješavanja predmetnog izazova. Nakon prijave studenata, njihovog intervjuiranja i stvaranja interdisciplinarnih studentskih timova kreće provedba programa. Svaki tim na raspolaganju ima svog dodijeljenog mentora te po potrebi i stručnjaka iz raznih područja povezanih s izazovom. Potom kreću radionice za studente u kojima se specificiraju problemi za koje studentski timovi trebaju donijeti rješenje koristeći se prilagođenim design thinking pristupom. Nakon što su studenti procesom ideacije razvili prototipe inovacija uz pomoć svojih mentora i stručnjaka te ih i testirali odnosno validirali njihovu potrebu na svojim potencijalnim korisnicima, a zatim i poboljšali shodno dobivenim povratnim informacijama, pohađali su i radionice edukacije o poduzetničkim temama koje su im pomogle prilikom predstavljanja svojih ideja stručnom žiriju na Demo danu. Kao što mu samo ime kaže, to je dan u kojem studentski timovi prezentiraju stručnom žiriju svoje poduzetničke ideje, odnosno proizvod/uslugu koji predstavlja inovaciju razvijenu u programu, a koji ima za cilj riješiti zadani problem. Pobjednik naravno, osvaja vrijednu nagradu.

Na prošlogodišnjem programu, interdisciplinarni stručnjaci su uz podršku NetHub akceleratora i Aras Digital Products, organizirali radionice dizajnerskog promišljanja na temu pametnog starenja na kojoj su specificirali dva problema čije se rješenje tražilo kroz UniStart program, a to su pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama osobama starije životne dobi u nerazvijenijim i slabije dostupnim područjima Splitsko-dalmatinske županije te problem starijih osoba u korištenju urbano opremljenog okoliša.

U programu je tako razvijen prototip interaktivne ploče "ZdravKo" koji je u potpunosti prilagođen svakodnevnom pomaganju osobama starije životne dobi s ciljem rješavanja problema prilikom integracije u društvo, a ujedno je timu "Prijatelji zdravlja" donio 1. mjesto. Osim osvojenog 1. mjesta, tim je sa svojim rješenjem nakon UniStarta sudjelovao na StartIT startup akademiji 2022. godine u organizaciji ICT županije i Digitalne Dalmacije, gdje je osvojio 3. mjesto.

Mobilna aplikacija tima "SmartUp", nazvana "Angelo app", odnijela je 2. mjesto, a njena funkcija je povezivanje volontera s osobama starije životne dobi.

Evo što kaže jedna od članica stručnog žirija, poduzetnica, Ena Melvan (MetaBelly): "Kroz ovakve programe studenti dobiju praktično znanje, bolji uvid o tome kako tržište funkcionira, kako biznis funkcionira, dok je na fakultetima više zastupljena teorija od prakse. Tako, ako imate poduzetničku žicu, volju i želju, svakako preporučam ovaj program."

Dakle, nema dvojbe, 1. generacija studenata ovog programa, kao i stručnjaci, oduševljeni su njime. Odvažite se, i kako su rekli studenti, izađite iz svoje zone udobnosti, jer čekaju vas nova znanja, nova iskustva i novi prijatelji koji će vaš život učiniti bogatijim.

Uskoro se očekuje ponovno pokretanje UniStart programa s ciljem razvoja inovacija u zdravstvu.

Foto: NetHub

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!