Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
12.5.2024.
Utrka Legendi zaključila 22. Međunarodnu veslačku regatu Sveti Duje pred prepunom Rivom Galerija slika
rsd1.jpg rsd2.jpg rsd3.jpg rsd4.jpg rsd5.jpg rsd6.jpg rsd7.jpg rsd8.jpg
Osmerac legendi Cambridge-a pobjednik je revijalne veslačke Utrke Legendi koja tradicionalno svake godine uljepša splitsku Rivu u tjednu blagdana Grada Splita - Svetog Dujma. Drugo su mjesto osvojile legende Oxforda, dok je svečana podijela medalja upriličena na carskom trgu Peristilu.

Kao uvertiru, revijalnu utrku veslali su studeni Sveučilišta u Aachenu i Sveučilišta Tartu iz Estonije, a slavila je njemačka ekipa iako su dan prije upravo Estonci osvojili broncu na sveučilišnoj utrci. Zatim su sa Matejuške na 220 metara dugoj stazi zaveslale legende Oxforda, Cambridgea i Splita, u čijim su redovima bivši olimpijci i osvajači ukupno 10 zlatnih svjetskih medalja. Stotinke su dijelile engleske legende od pobjede, a to su uspjeli veslači Cambridge-a, baš kao i njihove studenti dan prije na sveučilišnoj utrci osmeraca. Veslači su se zatim preselili na Peristil gdje je u predivnom ambijentu povijesnog dijela grada Splita, održana dodjela odličja. Medalje pobjednicima uručili su predsjednik rektor Sveučilišta u Splitu dr.mr.sc Dragan Ljutić i hrvatski veslački reprezentativac i olimpijac Valent Sinković.

“Obožavam biti ovdje i trkati se, a kada uđete prvi kroz cilj, osjećaj je još i bolji. Nadam se da ću imati prilike vraćati u Split, svi mi emotivno smo vezani za ovu Regatu, za veslanje na Rivi pred cijelim gradom, povijesti koje nosi i publikom. Potpuno je jedinstveno i ne postoji ništa ovakvo slično na cijelom svijetu”, oduševljen je prvim veslanjem u među legendama Cambridge-a Alex Greggory.

“Ovu drugu trku smo bili jako blizu, samo par stotinki razlike. Bila je dobra trka i lipa amosfera kao i uvijek tako da je bio gušt. Drago mi je zbog Cambridge-a da su pobijedili na Rivi, to je poznata ekipa i drago mi je zbog njih”, kaže Igor Boraska, brončani s Olimpijskih igara u Sydneyu i Legenda splitskog Gusara.

Da je Split i Regata Sveti Duje ostavila dojam na goste iz Engleske potvrđuje i Jonny Searle, zlatni olimpijac iz Barcelone 1992. godine: “Biti drugi nije nikada jednako dobro kao kada ste prvi naravno, ali bitno je da smo stigli. Prošle smo godine pobijedili, ove nismo, ali zato sada imamo godinu dana da se pripremimo da budemo bolji. Bio je ovo predivan put - spoj sunca, mora i gostoljubljivih ljudi i siguran sam da se vidimo iduće godine”.

Sastavi Legendi:

Posada Oxford: Peter Mackworth, Alaistar Heathcote, Jan Herzog, Jonny Searle, Ed Coode, Ed Foster, Nick Elkington, Bruce Magee, Paul Berger

Posada Cambridge: Matthew Holland, Tim Wooge, Tom James, Alex Greggory, Ben Smith, Rick Dunn, Alex Mcgarel-Groves, Dan Innes, Luca Ferraro Posada Split: Karlo Periš, Igor Boraska, Denis Boban, Mario Marić, Mate Kuko, Luka Gudelj, Toni Todorić, Petar Hardcastle, Andro Batinić

Podsjetimo, na regatnoj stazi u Spinutu, jučer je na sveučilišnoj utrci, Cambridge slavio u muškoj konkurenciji i tako ponovio uspjeh ovogodišnjeg Boat racea na Temzi. U posljednjih 19 godina, od kada ekipe Oxford-a i Cambridge-a nastupaju na ovoj regati, ovo je tek treći put da obje ekipe nisu bile među tri prvoplasirane. Studentice Oxforda slavile su ispred starih rivala u ženskoj konkurenciji, a između 9 hrvatskih predstavnika, jedno odličje osvojile su studentice Sveučilišta u Zagrebu osvojivši treće mjesto.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!