Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.9.2022.
VODIČ ZA BRUCOŠE - studentski život je jedno od najljepših razdoblja života!

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 10

Antonia Mihovilović studentica je završne godine diplomskog studija hrvatskog jezika i kulture i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Njezina fakultetska kolegica je Marina Gudelj, studentica druge godine diplomskog studija filozofije i pedagogije. Početak nove akademske godine se bliži, što znači i dolazak brucoša. Svi smo jednom bili nesigurni i zbunjeni brucoši, a kako bismo se što bolje prilagodili na novu okolinu i novo životno poglavlje, Antonia i Marina, kao sada već iskusne studentice, podijelile su par savjeta o studiranju, troškovima, prijevozu, prehrani i studentskim poslovima. Antonia se zajedno s bratom, već prve godine studiranja odselila od roditelja.

-Prvih par mjeseci, moram priznati, bilo je malo čudno, odjednom smo morali sve sami raditi. Od kuhanja i peglanja, do čišćenja i mijenjanja pregorjele žarulje. Ali ubrzo smo upali u ritam, i počeli smo otkrivati čari. Mir, tišina i svoj vlastiti ritam (ručak više nije u 14 sati nego kada ogladnimo) nešto je nužno, po osobnom mišljenju, za uspješno studiranje, kazala je Antonia. Njezina kolegica Marina ima drukčije iskustvo.

- U Splitu živim s roditeljima. Prednosti življenja kod roditelja je što imate 'skuhano i oprano' i, naravno, ne morate plaćati najam. Mane bi vjerojatno bile manjak slobode i roditeljski nadzor. Što se tiče domskog života, koliko sam upoznata, smještaj je poprilično jeftin (do 100 eura), a čini mi se vrlo kvalitetnim", ustvrdila je Marina, koja osim što studira radi tijekom cijele godine, nekoliko puta tjedno.

Antonia nam je pojasnila da radi "tu i tamo", a za vrijeme pandemije otkrila je brojne freelancer mogućnosti za studente kojima se sada bavi kada stigne. A što je s mjesečnim budžetom, troškovima života i onim "malim guštima" bez kojih studentski život nema smisla?

- Otprilike znam s kolikim mjesečnim iznosom raspolažem te potom isti dijelim u različite kategorije. U prosjeku računam da mi dnevno sigurno 15 kuna odlazi na hranu u menzi (doručak + ručak) te 10-20 kuna na kavu. I to je to hahaha. Naravno do kraja mjeseca tu se nakupe i troškovi skripta za kopiranje, odlazaka u trgovinu i slično. Olakotna okolnost mi je što se ne moram seliti iz stana 1. lipnja kada počinje sezona, te što ne moram plaćati previsoke mjesečne stanarine", istaknula je Antonia i dodala kako je po njezinu mišljenju najbolja menza ona na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije.

- Nikad u redu nisam stajala duže od pet minuta, tete i barbe su divni i uvijek veseli i nasmijani te im nikad nije teško kada ih nešto pitaš ili zamoliš, a hrana je za prste polizati. Kada je lijepo vrijeme, znam otići i do Medicinskog fakulteta jer imaju predivnu terasu s pogledom na more. Izvan menzi, izdvojila bih pizzeriju 'Kalipso' na Splitu 3 koja je uvijek puna, što studenata, što profesora, što svih zaljubljenika u najbolju (i cijenom prihvatljivu) pizzu i 'Plan B' gdje jednom mjesečno kolege sa smjera i ja odlazimo na burgere i pivo." Marina mjesečno troši oko 2000 kuna, a kaže da joj najviše novca ode na treninge, trenira čak dva sporta, a ostalo su klasični studentski troškovi, skripte, hrana, kave, izlasci… Jedna od čari studentskog života su i Erasmus putovanja, iskustvo koje bi zasigurno svi preporučili.

- Putovala sam preko Erasmusa dva puta. Prvi put u Irsku i drugi put na Maltu. Preporučila bih svakome to iskustvo. Imate mogućnost studirati i živjeti u drugoj državi par mjeseci, uz stipendiju. Možete upoznati drugu državu, kulturu, studente, lokalce. Mislim da je to super za osamostaljivanje, pogotovo ako živite s roditeljima. Mjesečna stipendija je 450-550 eura ovisno o državi koju izaberete. To je definitivno iskustvo koje će vas životno obogatiti", ustvrdila je Marina.

Što se tiče slobodnog vremena, koje obje najviše provode s prijateljima, Marina nam je rekla da Splitu definitivno nedostaje mjesta za izlaske. Osim noćnog života, tu su brojne radionice, kvizovi, udruge kao što su Klub mladih, Klub zona, Ubijmo dosadu te ESN Split, ali i mnoge galerije i muzeji kojih je Antonia česti gost. "Summa summarum, za studente u Splitu stvarno ima bezbroj događanja (ili kafića s happy hourom i studentskim cijenama) samo treba pratiti Facebook i Instagram stranice istih kako bi bili u tijeku", istaknula je Antonia.

A kakva je situacija s javnim prijevozom u Splitu, osim "Prometove" tzv. studentske pokazne, po gradu i oko Kampusa ima mnogo postaja s Nextbike biciklima, ali i direktna linija koja povezuje Studentski dom "Bruno Bušić" s kampusom. S obzirom na lijepo splitsko vrijeme i blagu klimu, studentice su nam rekle kako često znaju i prošetati. Uz iksicu, studenti dobivaju pogodnosti i u vidu popusta.

- Uz iksicu, popusti se mogu pronaći u kinima CineStar, u HNK-u Split, u raznim galerijskim i muzejskim prostorima, u Gradskoj knjižnici 'Marko Marulić', u knjižari Školska knjiga... Naravno tu su i kafići po kampusu i u njegovoj okolici koji često znaju imati i promotivne cijene u određene dane ili određene sate za studente. Toplo preporučujem svima da naprave i ISIC karticu (International Student Identity Card) jer s njom imaju 'more' popusta po cijeloj Europi", naglasila je Antonia.

I za kraj, spremanje ispita. Marina češće ući u Sveučilišnoj knjižnici, a Antonia kod kuće. "Učim tijekom cijele godine. Napravila sam i raspored učenja, kojeg se držim. Evo sad ću ući i u petu godinu s njim, i još me nije iznevjerio. Osobno mi je najdraže učiti sama kod kuće pa se onda s prijateljicom nađem na kavi gdje ponavljam i utvrđujem znanje", pojasnila je Antonia, dok Marina ipak preferira atmosferu knjižnice.

- Radna atmosfera knjižnice potiče me na učenje, kada vidim druge da uče onda se lakše natjeram da i ja krenem. Mislim da je kod učenja najvažnija organizacija, organizacija učenja i vremena. Sve u svemu, studentsko vrijeme uistinu jest najljepše i treba ga iskoristiti. Nema veze ako iz prve nešto ne uspiješ. Nema veze ako na pola godine, ili dva predmeta pred diplomu shvatiš da to nije za tebe, već da želiš nešto drugo. Položi predmete, ali i padni koji, uživaj jer studentski život je stvarno jedno od najljepših razdoblja života, i upamti da fakultete ne završavaju pametni, nego uporni", poručila je za kraj Antonia.

Piše: Mila Puljiz/Universitas

Foto: Privatni album i Saša Burić/CROPIX

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!