Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
19.10.2021.
Zajednička izložba „Strip ili život

Zajednička izložba "Strip ili život, akademskih slikara i  strip autora Helene Klakočar, Sonje Gašperov i Ivana Marušića u društvu autora otvorit će se u utorak 19. listopada 2021. u 19 sati.  u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac", R. Boškovića 31. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2021.

Na izložbi će se moći pogledati prezentacija izbora stripova troje umjetnika  u obliku originalnih strip tabli, tiskanih knjiga njihovih stripova, grafičke romana, zidnih crteža i štafelajnih slika kao i instalacije njihovih junaka. Svi umjetnici imaju objavljene značajne opuse autorskog stripa, u Hrvatskoj i inozemstvu, nagrađivani su na nekim od najznačajnijih međunarodnih strip festivala. Ono što povezuje njihove radove, inače samosvojnih i originalnih poetika, jest za medij stripa još uvijek netipično problematiziranje osobnih, društvenih, socijalnih i političnih tema, ponekad ozbiljno i investigativno, ponekad humorno i ironijski, ali uvijek autorski beskompromisno i likovno atraktivno. Prilikom otvorenja izložbe u neformalnom druženju sa autorima  svi zainteresirani  moći će upoznati autore kao i razgovarati u odnosu umjetnosti i svakodnevnice kao i  o grafičkom prikazivanju stvarnosti. 

Projekt Helene Klakočar i knjiga  koja će biti predstavljena  ZID MEDITERAN (grafička reportaža) je vizualizacija razgovora sa sudionicima misije TRITON.
Po prvi put se taj projekt predstavlja u Splitu, u gradu u kojem je rađen. Na projektu su surađivali članovi posade broda "A. Mohorovičić BŠ-72", a razgovori su se odvijali u Vojnoj luci Lora. Ovom izložbom  autorica zahvaljuje  zaposlenicima MORH-a i MUP-a koji su sudjelovali u misiji čuvanja granica EU i spašavanja migranata te su odvojili svoje slobodno vrijeme da autorici prepričaju svoje doživljaje na Mediteranu.
Sonja Gašperov će izložiti izbor tabli i printova , platna iz  svojih dosadašnjih serijala  kao i  prostornu instalaciju.  
Ivan Marušić će izložiti strip table, printeve i instalacije iz svojih ciklusa, a po prvi put na otvorenju bit će  predstavljen  grafički roman "Rexy". 
 

O autorima: 
Helena Klakočar, akad. slikarica i grafičarka
Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, Zagreb, Hr. i Beeldende kunst Academie (filmska animacija i slikarstvo), Tilburg, Nl. Izlagala je  samostalno i grupno u mnogim galerijskim prostorima u  zemlji i inozemstvu te je je dobitnica nekoliko značajnih inozemnih nagrada za strip poput nagrade Alpha-Art za najbolji strani strip ''Passage en douce'', Angouleme, Francuska

Sonja Gašperov, akad. slikarica 
2006. diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Njen najpoznatiji strip serijal "Vučine" broji na desetke zasebnih priča, dok ih je pet objavljeno u albumima biblioteke 2x2 ("Vučine; Od kolijevke pa do groba", "Nasljednik", "Urlak", "Dnevnik" i "Površina"). Serija stripova o Vučinama, u kraćim epizodama objavljivana je nekoliko godina i u 
online časopisu "MojStrip". Objavljuje kraće serije stripova ("Kuje", "TehnoKuje", "Doktor Krok") i ilustracije u raznim novinama i časopisima (Večernji list, Jutarnji list...)
Dobitnica je nekoliko nagrada, a najdraža joj je ona iz 2007. kad je nagrađena od strane Vijenaca i Algoritma za prozni tekst "Cyber ZOO" na natječaju "Prozak". Od 2006. radi na Umjetničkoj akademiji u Splitu na odsjeku Slikarstvo.

Ivan Marušić , akad. slikar
Rođen u Splitu 1973. godine .
Diplomirao slikarstvo na Akademiji Likovnih Umjetnosti, Zagreb, Hr Bavi se likovnom umjetnošću i stripom, izlaže likovne radove na brojnim skupnim i samostalnim izložbama (SC Zagreb, Salon mladih Zagreb, Greta Zagreb, Gripe Art Projekt Split itd), objavljivao stripove u časopisima Arkzin, Globus, Qstrip, online časopisu Mojstrip i drugdje. Sudjelovao na više strip radionica u zemlji i inozemstvu, uredio Qstrip broj 20, kao antologiju domaćeg suvremenog autorskog stripa. Dobitnik je nekoliko nagrada u zemlji i inozemstvu. 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!